Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ribes sanguineum 'King Edward VII' – Vérvörös ribiszke

4.990 Ft

(ejtsd: ribesz szanguíneum)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ribes sanguineum 'King Edward VII' – Vérvörös ribiszke főbb jellemző

 

Habitus: 1-1,5 méter végleges magasságot elérő, lombhullató, felálló ágrendszerű díszcserje. Levelei karéjosak, összetettek, erezetük jól kivehető. Nyáron zöld színűek, lombhullás előtt pirosas-bronzos árnyalatúra színeződnek.

Virág: Virágai mély rózsaszínűek, tömött fürtvirágzatot alkotnak. Áprilisban és májusban virágoznak. A virágok torka fehér. A virágzat bókoló, nagyméretű és dúsan fejlődik a növényen.

Termés: Nyáron jelennek meg sötétkék bogyói, melyek nem mérgezőek, de élvezeti értékük sincs, így nem javasolt a fogyasztásuk.

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, enyhén savas vagy semleges talaj ideális a számára. Enyhén meszes talajokat tolerálja.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, napos fekvésbe érdemes telepíteni. A kisebb árnyékos időszakokat, a kúszóárnyékot elviseli.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Gondozás: Kis gondozási igényű növény. Metszése a virágzást követően, nyár elején történjen, ilyenkor távolítsuk el az elhalt vagy az esetlegesen sérült ágakat. Az idős ágakat az ifjító metszés során metsszük vissza a talajszintig.

Társítás: A vérvörös ribiszke vagy díszribiszke egy Észak-Amerikában honos növény, mely hazánkban egyre nagyobb teret hódító díszcserjévé vált.

Ennek oka, hogy tavasszal nyíló, fürt virágzatai különleges hatást nyújtanak és már sokszor a hagymás növényekkel is együtt virágzik.

Ha társításban helyezi el, akkor ültesse a társítás hátulsó részére a mély rózsaszín virágú ’Paul’s Scarlet’ díszgalagonyát, amely előtt kapjon helyet a 'King Edward VII' vérvörös ribiszke.

Ezzel a fajtával kiváló összhangot teremt az 'Otto Luyken’ törpe babérmeggy, mellyel még magasságával is igen hasonló. A társításban elhelyezhető a ’Cary’ sötétkék virágú kínai kékszakáll, amely aromás hajtásain kívül egész nyáron át virágzásával is felhívja magára a figyelmet.

Az összeültetést egészítse ki a bordós-piros ’Carey Quinn’ sásliliommal, valamint az igen feltűnő ’Aglaia’ kerti óriás margarétával. A kertrészt zárja le a szegélyként ültetett törpe gyöngyvesszővel.

Társításra javasolt növényfajták:

Crataegus laevigata 'Paul's Scarlet' - Díszgalagonya
Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' – Törpe babérmeggy
Caryopteris incana 'Cary' – Sötétkék virágú kínai kékszakáll
Hemerocallis 'Carey Quinn' - Sásliliom (bordós piros)
Leucanthemum x superbum 'Aglaia' – Kerti, óriás margaréta
Spiraea decumbens – Törpe gyöngyvessző

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,2 m
Ültetési tőtáv: 1,5 m
Virágzási idő: Április – Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Nagy fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: szoliter, cserje összeállítások, öntözött sziklakertek, évelőkertek, tavaszi kert

 

Védett tartalom