Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ribes nigrum 'Little Black Sugar' – Balkon Feketeribizli

7.790 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 17 cm átmérőjű cserép - 3 literes kertészeti konténerben egy palánta (20-60 cm magas)
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ribes nigrum 'Little Black Sugar' – Balkon Feketeribizli főbb jellemző

 

Jellemzői: A 'Little Black Sugar' a német és svájci, Lubera nemesítéséből származik és a kompakt bogyós gyümölcs sorozatának a Lowberry-nek a tagja. Felfelé törő hajtásrendszerrel rendelkező, lombhullató cserje.

Termése nagyon értékes, mivel nagyon magas a vitamin- és antioxidáns tartama. Kiváló vízhajtó és immunerősítő hatással rendelkezik. Mérete kifejlett korban körülbelül 0,9-1 méter, így cserépben is nevelhető, ehhez válasszunk 15-20 literes konténert.

Termése bogyó, a termés alakja gömb. A terméshéj pedig vékony, fekete, sima. A termésméret nagy, ízvilága fanyar, különleges, aromás. Termése hosszú fürtön, lazán álló, nagy, fényes fekete bogyó.

Öntermékeny. Rendszeres öntözésre szüksége van. Kiváló friss fogyasztásra, vagy konyhai feldolgozásra is (szörp, dzsem).

Érésidő: Június - Július

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, laza vagy középkötött szerkezetű, semleges vagy enyhén savanyú talaj ideális a számára. A kiszáradásra hajlamos vagy magas talajvizes talajba ne ültessük!

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, mely kedveli a kúszó árnyékot, így akár gyümölcsfák alá is ültethető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de talaját ne hagyjuk kiszáradni.

Ültetési idő: Szabad gyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az alapvető gondozási munkák közé tartozik a rendszeres öntözés, valamint a tő gyommentesen tartása. Ez utóbbit lehetőleg kézzel végezzük, így elkerülhetjük azt, hogy a gyökérzetét megsértsük, mivel sekélyen gyökerező növény.

A gyomlálást és öntözést kiválthatjuk talajtakarással is, így kedvezőbb feltételeket biztosíthatunk, ehhez használjunk gallyaprítékot vagy szalmát, mely javítja a talajunk szerkezetét is.

A gondozási munkák közül a legfontosabb a metszés. A metszést tél végén, kora tavasszal végezzük el, amikor a növény még nyugalmi állapotban van! A legtermőképesebb hajtások a három éves termőgallyak, lehetőség szerint ezekből hagyjunk meg a bokron minél többet.

Ennek értelmében kell eltávolítanunk a letermett, négyéves, vagy annál öregebb ágakat, a fiatalabbak pedig maradjanak meg. Cserepes/konténeres nevelés esetén 15-20 literes edényt válasszunk és fokozottan ügyeljünk az öntözésre.

Kártevők, betegségek: levéltetvek, gubacsatka, lisztharmat, köszméte és ribiszke mikoszferellás levélfoltossága, ribiszkerozsda

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,9-1 m
Sor- és tőtávolság: Szabadföldi termesztés 1,5 x 1,2 m
Termésérés: Június – Július
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

 

Védett tartalom