Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rhododendron 'Nancy Evans' – Örökzöld havasszépe

4.690 Ft

(ejtsd: rododendron)

Szállítási méret: 20-30 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rhododendron 'Nancy Evans' – Örökzöld havasszépe főbb jellemző

 

Habitus: 1,5 méter kifejlett magasságot elérő, erős növekedésű, bokros, felálló hajtásrendszerű örökzöld cserje. Levelei fényes felületűek, sötétzöldek.

Virág: Tölcsér alakú, fodros szirmú virágai bimbós állapotban narancs, később - amikor a virágok teljesen kinyíltak - sárgás-rózsaszín színben díszlenek. A virágok kisebb csokrokban nyílnak, a színintenzitása az ezeket alkotó virágoknak eltérő.

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, tápanyagban, humuszban gazdag, savanyú kémhatású talaj ideális a számára. Kedveli a vastag avarral fedett erdei talajt.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, félárnyékban fejlődik a legszebben. Mélyárnyékban felkopaszodhat.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen, kisebb vízadagokkal érdemes öntözni, és fontos, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Célszerű lágy esővízzel öntözni.

Gondozás: Telepítése során ügyeljünk arra, hogy szellősen ültessük, hagyjunk teret a növekedésének. Fagyzugos területeken a téli fagyok beállta előtt takarjuk, vagy ha konténerben neveljük, vigyük fagymentes helyre.

Hőigénye viszonylag alacsony (12-18 °C), a nagyon meleg élőhelyeket nem kedveli. Mivel közepes vízigénnyel rendelkezik, ügyeljünk arra, hogy folyamatosan nedves, üde legyen a talaja. Az elnyílott virágokat távolítsuk el a növényről.

Társítás és elhelyezés a kertben: A rhododendron vagy más néven havasszépe fajták látványos virágzatukkal és közepes termetükkel akár dézsa növényként is nevelhetők, de megfelelő talajt biztosítva a számukra társításba is helyezhetők.

Ebben az esetben ültesse a társítás hátulsó részére a ’Bloodgood’ bordó levelű japán juhart, amelynek lombszíne kiváló kontrasztot alkot az előtte helyet foglaló ’Nancy Evans’ sárga virágaival.

A hatás erősíthető a rhododendron mellé ültetett ’Wudu Ball’ kerti hortenziával. A társítás ezen részére ajánlom még a színes lombú ’Sarabande’ babérhangát, az elülső kertrészen pedig kapjanak helyet a kistermetű évelők, mint a ’Little Midge’ pálmalevelű sás, amely a természetes hatást erősíti a kertben.

Elhelyezhető még mellette a bordó lombú ’Wild Rose’ tűzeső és a tavasz végén nyíló, narancssárga virágszínű ’Totally Tangerine’ gyömbérgyökér.

Társításra javasolt növényfajták:

Acer palmatum 'Bloodgood' - Bordó levelű japán juhar
Hydrangea macrophylla 'Wudu Ball' – Kerti hortenzia
Pieris japonica 'Sarabande' – Babérhanga
Carex muskingumensis 'Little Midge' - Pálmalevelű sás
Heuchera 'Wild Rose' – Tűzeső
Geum 'Totally Tangerine' - Gyömbérgyökér

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3 m
Kifejlett szélesség: 2 m
Ültetési tőtáv: 2-2,5 m
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: évelő ágyak, szegélyek, tematikus kert, nyári kert, cserje összeállítások, vegyes összeültetések, természetközeli kert, félárnyékos kert

 

Védett tartalom