Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Rezsicsökkentés a kertben: a fúrt kút

Megyeri Szabolcs
2014. 03. 17. 00:00:00

Most, hogy a kertszezon újra beindulni látszik, sokan látogatnak ki a télen elhanyagolt nyaralókba, hobbitelkekre, hogy ezekkel is kezdjenek valamit, rendbe rakják a kertet, nekilássanak az ültetésnek, vagy csak eltüntessék a tél nyomait. Közös minden kerti, vagy ház körüli munkában, hogy víz kell hozzájuk, legyen szó öntözésről, vagy csak a járda lemosásáról. A vezetékes víz nem olcsó, egyes feladatokhoz pedig kifejezetten pazarlás a használata, más esetekben meg egyszerű a kérdés, mert nincs is vezetékes víz a telken. Ilyenkor jön jól egy kút, ahonnan gyakorlatilag ingyen lehet merni a vizet, ami ha fogyasztásra nem is mindig alkalmas, de a kertben kiválóan használható. A kutak helyzete azonban legendásan rendezetlen, jogi és technikai problémákkal terhelt.

 IMG_4672.jpg

Kezdjük ott, hogy a kerti kút nem éppen a spanyolviasz, pár évtizeddel ezelőtt minden rendes kertesháznál akadt ilyen vízforrás, később azonban a közművesítéskor sokan ezeket betemették, vagy hagyták leromlani, és a kényelmes csapokat választották. Most persze ilyen árak mellett megint jól jönnek a fúrt, vagy ásott kutak, de sok telken újra kell fúrni azokat, ahol pedig nincs, ott teljesen új kútra lenne szükség. A fő gond az, hogy egy kút relatíve sokba kerül, a művelet ától-cettig akár félmilló forintot is felemészthet, persze, ha minden szabályosan történik. Megtévesztő lehet, hogy egyes hirdetésekben 70-80 ezerért komplett kutat kínálnak vállalkozók, ám tudni kell, hogy ez csak úgy lehetséges, hogy engedélyek nélkül, mondjuk ki, feketén dolgoznak. A papírok hiánya csak az egyik fele a problémának, sokszor az is gond, hogy ezek a szürkezónában tevékenykedő kútfúrók nem is a legminőségibb munkát végzik, és a garanciális ügyéntézés is csak becsület dolga marad. Erre a visszás helyzetre tűnt megoldásnak egy tavalyi törvényváltozás-tervezet, mely legalizálta volna a már elkészült, szabálytalan kutakat, az újak építését pedig jelentősen könnyítette volna mind adminisztratív, mind anyagi szempontból, ugyanis a legális kutak összköltségének akár a harmadát is kiteszik a bürökratikus fizetnivalók. Ez a változás sajnos nem történt meg, a parlament.hu tanúsága szerint a beadvány visszavonásra került, így most minden úgy áll, mint korábban. Mi tehát most a helyzet?

 1032045594.jpg

Ásott kút. Manapság ilyen kevés készül.

Amennyiben kertünk vízellátásához kutat szeretnénk készíttetni, méghozzá szabályosan, akkor első lépésben engedélyt kell hozzá szereznünk, ugyanis hazánkban minden kút létesítése engedélyhez kötött, mégpedig a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet alapján. Az engedélyt az illetékes jegyző adhatja meg. Az engedélyezési eljárás részletei ITT olvashatóak. A második lépés annak eldöntése, hogy milyen kúttípus készüljön. Az ásott kút kisebb mélységből, jellemzően 10-15 méterről gyűjti össze a szivárgó talajvizet, ami kis hozamot, és sokszor gyenge minőséget jelent, így a legtöbb esetben csak öntözésre, állatok itatására és egyéb, nem emberi fogyasztási jellegű célokra használható, de ásott kúttal manapság már nagyon kevés vállalkozó foglalkozik. A fúrt kutak a réteg-, és karsztvizekből merítenek, mélységük több tíz méter lehet, vízhozamuk magasabb az ásottakénál, és a vízminőségük is sokkal jobb, mivel vizüket a különböző talajrétegek természetes szűrőként tisztítják. Amennyiben emberi fogyasztásra is szánjuk a kút vizét, feltétlenül be kell azt vizsgáltatni, például hogy az arzéntartalma nem túl magas-e. A fúrt kutak előnyei közé tartozik, hogy biztonságosak, fedettek, gyermekek, háziállatok nem tudnak beleesni. Hátrányuk, hogy a víz kinyeréséhez mindenképpen (búvár)szivattyú kell, áram hiányában benzines változat, de akár kézi működtetésű szivattyú is szóba jöhet. Vannak egyéb kútfajták is, például az úgynevezett vert kút. Ez úgy készül, hogy lyukakkal ellátott vascsövet vernek le a földbe, a lyukakon keresztül a cső telítődik vízzel, ami aztán kiszivattyúzható. Ezek a kutak azonban alacsony vízhozamúak, és vízminőségük - az ásott kutakéhoz hasonlóan - nagyban függ a talajvíz minőségétől. Szintén eltérő típus a csápos kút, melyet az ipari víztermelésben alkalmaznak, ha kertről van szó, akkor leginkább a fúrt kutak jöhetnek szóba.

 image114.jpg

Kerti kútfúrás gépi berendezéssel

image115.jpg

image113.jpg

Kútfúrásnál mindig szakemberre kell bíznunk a teendőket, így a gyakorlati feladatok első állomása egy tapasztalt kútfúró mester megbízása, aki először felméri a terepet, és megállapítja, hogy lehetséges-e a művelet. Vannak, akik fémpálcás vízkeresést alkalmaznak, de elterjedtebb a szomszédos telkek vizsgálata, ha a közelben ugyanis van, vagy legalábbis volt kút, akkor az adott területen is jó eséllyel lehet ásni, vagy fúrni. A kútfúró ezek után árajánlatot ad, ami sok tényezőtől függ, így a kút típusától, a fúrási, ásási mélységtől, a talaj sajátosságaitól. Ha a megállapodás létrejött, indul a munka, ami jellemzően 2-4 napig tart, és szintén függ a terület adottságaitól. Fúrt kutaknál géppel dolgoznak a szakemberek, de a berendezés kisebb kertekbe is bejuttatható, és a használata nem jár nagyfelületű (gyep)károsítással. Természetesen a már meglévő, de nem működő kutak "felélesztése" is lehetséges, ilyenkor kúttisztítás, kútmélyítés jöhet szóba.

2_original.jpg

A kisebb hozamú kutak egyik alternatívája lehet a kiépített, süllyesztett tartályos esővízgyűjtő rendszer, ám ez nagyobb beruházással és lassabb megtérüléssel jár, a felhasználás köre pedig szűkebb

A döntően egyszeri beruházást jelentő kút tehát egy igen jó alternatíva lehet ott, ahol erre alkalmas a terület, mert használatával rengeteg kiadás spórolható meg. Fontos eldönteni, hogy milyen vízhozamú kútra lenne szükség, és mire használnánk a vizét. Hobbikertek locsolására az ásott kút is beválhat, ha azonban inni is szeretnénk belőle, a fúrt kutat kell választanunk. Egy fúrt kútból kinyert 1 köbméternyi víz ára 10-15 Forint, mely tulajdonképpen a szivattyú működtetésének költsége, és egyben töredéke a vezetékes víz köbméternyi árának.  A kútfúrási árak, mint azt írtam, rendkívül képlékenyek a sok változó tényező miatt. Egyes cégek százezer forint alatti akciós áron kínálják szolgáltatásaikat, ez azonban mindig gyanúsan alacsony összeg, általában csak az engedélyezési eljárás dokumentációi kerülnek ennyibe. Erre lehet mondani, hogy a kút nem papírral működik, és az is igaz, hogy a szabálytalan kutak a hatóságok számára szinte láthatatlanok, így a büntetéstől sem kell reálisan tartani, de a legfontosabb, hogy az elkészült kút jó minőségű, profi szakemberek által készített legyen, így mégis jobb ötlet a legális utat járni, a megtérülés így is gyors és biztos lesz.

A bejegyzés a kertrendőrség.hu szakmai támogatásával készült.

Képek: kertrendőrég.hu, valamint: innen, innen, és innen.

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus