Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Pure Nature Muscari és Chionodoxa

1.790 Ft

Csomagolt mennyiség: 14 db/tasak
Virágszín: kék

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Pure Nature Muscari és Chionodoxa főbb jellemző

 

Jellemzői: A gyöngyikék (Muscari sp.) a tavaszi kert fontos résztvevői, ugyanis tavaszi éjkék virágzata, dekoratív, hosszú, sötétzöld, fényes, kissé fűszerű levelei miatt igen könnyen alkalmazható az alacsony gondozási igényű kertekben is.

Bő és hosszantartó virágzás jellemzi. A színkeverékben részt vevő örmény gyöngyike talán a legismertebb gyöngyike faj. Sötétkék, apró, harangszerű virágai tömött fürtöket alkotnak. Lombozatát télen megtartja.

A hófény (Chionodoxa) ugyancsak igen hálás, apró termetű évelő, amely a tavaszi kert egyik fontos tagja. A színkeverékben részt vevő fehérszemű hófény (Chionodoxa luciliae) együtt virágzik az örmény gyöngyikével márciusban és áprilisban.

Levelei neki is fűszerűek, amelyek a virágzás után megnyúlnak. Tőkocsányán kevés számú, csillag alakú virágot bont, melyek színe égkék, a virágtorok fehér. Jellemző, hogy a virágzat alsó virágai kissé bókolnak, a felsőknél a virágkocsány egyenes, nem hajlik.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A fürtös gyöngyike a helyét igen könnyű meghatározni a kertben, hiszen alacsony termetével, hosszú, kissé fűszerű leveleivel és gazdag, sötétkék virágzásával bájos látványt nyújt, emellett a természetközeli kert szerves részét is képezheti.

Ültetheti gyepfelületbe is. A fehérszemű hófény hasonló szerepet tölthet be a kertben. Fontos szempont, hogy a színkeverék hagymáit csoportosan ültesse el, hiszen így mutatják meg valódi szépségüket.

Társításban is elhelyezhetők. Ebben az esetben társítsa az őszi kikerics ’Album’ fajtájával, amely majd az őszi hetek fő résztvevője lesz. A kék színeket fokozhatja jácintokkal és bátran helyezze el a társításban a sziklakerti díszhagyma keveréket is, amely a későbbi hetek látványát erősíti.

A két fajtával együtt virágzik a Puskin-csillagvirág is, amellyel erősíthető az összeültetés természetes hatása.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Colchicum autumnale ’Album’
Hyacinthus ’Blue Magic’
Hyacinthus ’Carnegie’
Allium sziklakerti színkeverék
Puschkinia scilloides

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 10-20 cm
Ültetési tőtáv: 5-10 cm
Ültetési mélység: 5-8 cm
Virágzási idő: Március-Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert, szegélynövény

 

Védett tartalom