Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Prunus laurocerasus 'Grüner Teppich' (syn.: 'Green Carpet', 'Zöld Szőnyeg') – Babérmeggy

7.190 Ft

(ejtsd: prunusz laurocerázusz)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a babérmeggy Délkelet-Európa, Kis-Ázsia és a Kaukázus területén tölgyesekben, bükkösökben, sziklás lejtőkön őshonos, örökzöld cserje.

 A ’Grüner Teppich’ fajtát Barabits Elemér nemesítette Sopronban. 1987-ben a holland Flora Nova kiállításon ezüstérmet nyert.

Habitus: kb. 0,5-1 m magas, közepes növekedési erélyű, jól elágazó, sűrű ágrendszerű, terebélyes, akár 2-2,5 m széles, nevéhez illően szőnyegszerűen elterülő. Lombozatát 5-10 cm-es, hosszúkás-elliptikus, bőrnemű, kihegyezett csúcsú, tompa halványzöld levelek alkotják.

Virág: apró, fehér, illatos, gyertyaszerűen felálló, 5-12 cm hosszú, sokvirágú fürtökben nyíló virágait április-májusban hozza.

Termés: nyár végén jelennek meg kezdetben piros, majd fekete színű bogyói. Mérgező voltuk miatt emberi fogyasztásra nem alkalmasak, ám díszítő értékűek és a madarak által kedveltek.

Talajigény: nem válogatós, de a laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde vagy félszáraz talajon fejlődik legszebben.

Fényigény: közepes, napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető, de minél nagyobb az árnyékoltság mértéke annál lazább szerkezetű bokorrá válik.

Vízigény: közepes, szárazságtűrése jó, de hosszantartó, csapadékmentes időszakban öntözzük rendszeresen. A pangó víztől viszont óvjuk!

Gondozás: nevelése könnyű, a metszést jól tűri, amit lehetőleg közvetlenül virágzás után végezzünk el. Télállósága jó, de fiatal korában a tél beállta előtt takarjuk tövét. Levélbetegségekkel szemben ellenálló, a városi klímát, légszennyezést is jól tolerálja.

Társítás és elhelyezés a kertben: a babérmeggy sokoldalúan használható, dekoratív örökzöld, nem véletlen, hogy Közép-Európában már a XV. század óta szívesen telepítik. Szoliterként, nyírott vagy szabad sövényként, cserjecsoportokba, sőt konténerbe, dézsába is ültethető. Társításban leginkább háttérnövényként lehet virággal és lombbal díszítő cserjékből, évelőkből álló összeállítás nélkülözhetetlen eleme.

A tematikus kertek, így az erdei, madárbarát, rovarbarát vagy éppen a természetközeli kerttípusokban egyaránt helyet érdemel.

A ’Grüner Teppich’ habitusa folytán kiváló talajtakaró, ezért sziklakertekbe, rézsűkre, sírokra is ültethetjük.

Ha üde színfoltot alkotó, hosszan díszítő kertrészt szeretnénk kialakítani vele, háttérnövénynek válasszuk a széles bokrú, nagy, gömbölyded, rózsaszín virágait hosszan bontó 'Pink Percusion' cserjés hortenziát és a barnásvörös, ősszel élénkvörös lombú ’Red Jewel’ borbolyát.

Előttük kapjon helyet a ’Grüner Teppich’ babérmeggy és a 'Miracle® Blossom' orbáncfű, mely - szinte egész nyáron - aranysárga virágaival, majd barackrózsaszín bogyóival ékeskedik.

A szegélyrégióba telepítsünk sásliliomokat, mint például a halvány rózsaszín 'Catherine Woodbury' és a lilásbordó 'Summer Wine', melyek nemcsak virágaik, de sásszerű, ívben hajló leveleik révén is mutatósak.

Társításra javasolt növényfajták

Hydrangea arborescens 'Pink Percusion' – Cserjés hortenzia
Berberis x media 'Red Jewel' – Vörös borbolya
Hypericum 'Miracle® Blossom' – Orbáncfű

Hemerocallis 'Catherine Woodbury' - Sásliliom
Hemerocallis 'Summer Wine' - Sásliliom (lila-bordó)

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 0,5-1 m
Kifejlett szélesség: 2-2,5 m
Ültetési tőtáv: 2-3 m
Virágzási idő: április - május
Méhlegelő: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes
Lombhullató: nem

Felhasználási terület: szoliter, erdei kert, madárbarát kert, természetközeli kert, napos kert, félárnyékos kert, sövény, cserjecsoportok, vegyes összeültetések, sírok, sziklakertek, rézsűk, dézsanövény, virágkötészet

Védett tartalom