Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Potentilla fruticosa 'Primrose Beauty' – Világossárga virágú cserjés pimpó

2.390 Ft

(ejtsd: potentilla frutikóza)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Potentilla fruticosa 'Primrose Beauty' – Világossárga virágú cserjés pimpó főbb jellemző

 

Habitus: Alacsony termetű, 80-100 centiméter kifejlett magasságú, kissé elterülő habitusú, sűrű ágrendszerű lombhullató cserje. Levelei aprók, ujjasan szeldeltek és élénkzöldek.

Virág: Apró, kerek virágai kb. 2 cm átmérőjűek, májustól júliusig nyílnak. A virágok sárga alapszínűek, a szín fokozatosan halványodik a sziromszélek felé haladva.

Talajigény: Jó vízgazdálkodású, üde, humuszban és szervesanyagban gazdag, enyhén savanyú talaj ideális a számára. Meszes talajon nem fejlődik kielégítően.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, tűző napra telepítve levelei és virágai megbarnulhatnak.

Vízigény: Közepes vízigényű, de a talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Gondozás: Tavasszal a virágzás előtt metszhető. A telepítés helyét gondosan válasszuk meg, a sötét virágszín miatt kerüljük a delelő napra történő telepítést, így a virágok hosszabb ideig díszítenek.

Társítás és elhelyezés a kertben: A cserjés pimpók alacsony vagy közepes termetük, bokros habitusuk és feltűnő, apró virágaik miatt a nyári kert mutatós díszei.

A 'Primrose Beauty' egy könnyen társítható növény, hiszen számtalan szín jól mutat a közelében. Az élénk sárga ’Cartwheels’ vagy a piros-bordó ’Crimson Pirate’ sásliliomok nem csupán virágszínükkel, hanem levélzetükkel is jól kiegészítik a pimpót.

Előterükbe ültessünk ’Karmina’ rózsaszín virágú angol gólyaorrot, valamint sötét bordó, fodros levélzetű egész évben díszítő ’Black Beauty’ tűzesőt. A félárnyéki növények közül az árnyékliliomok is tökéletes és látványos társai a pimpóknak, ebbe az összeállításba válasszuk a kékes-zöld alapszínű, krémsárga levélszegélyű ’Frist Frost’ fajtát.

A háttérbe, távol az óvatlan érintésektől helyezzük el a csodás virágszínű ’Arendsii’ őszi sisakvirágot, mely erősen mérgező, így ezért is nem előbbre, hanem csupán magassága jogán érdemes a háttérbe helyezni.

Társításra javasolt növényfajták:

Hemerocallis 'Crimson Pirate' - Piros sásliliom
Hemerocallis 'Cartwheels' - Sásliliom (sárga)
Geranium x cantabrigiense 'Karmina' – Angol gólyaorr
Aconitum charmichaelii 'Arendsii' - Kék őszi sisakvirág
Heuchera 'Black Beauty' – Tűzeső
Hosta 'First Frost' - Árnyékliliom

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,8 - 1 m
Kifejlett szélesség: 0,8-1 m
Ültetési tőtáv: 0,8-1 m
Virágzási idő: Május - Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: cserje összeállítások, öntözött sziklakertek, szegélyek, vegyes összeültetések, természetközeli kert, félárnyékos kert

 

Védett tartalom