Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Potentilla fruticosa 'Double Punch Gold' (syn.: 'Minjau03') – Cserjés pimpó

8.790 Ft

(ejtsd: potentilla frutikóza)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a cserjés pimpó az USA, Kanada, Európa és Ázsia különböző területein - sziklafalak, ritkás erdők, folyópartok mentén - őshonos, alacsony termetű, hosszan és gazdagon virágzó, lombhullató cserje.

A 'Double Punch Gold' fajtát Európa egyik legnagyobb növénytermesztőjénél, a franciaországi Hortival Diffusion-nál hozták létre, a ’Double Punch’ sorozat tagjaként.

Habitus: kb. 40-50 cm magas, kompakt, lekerekített, kissé elterülő, sűrű, vékony, felálló ágrendszerű. Vörösesbarna kérge hosszú darabokban hámlik. Lombozatát szórt állású, apró, kb. 1,5 cm-es, 5 levélkéből álló, ujjasan szeldelt, sötétzöld, a fonákukon fehéren szőrözött levelek alkotják.

Virág: júniustól szeptemberig gazdagon és folyamatosan hozza féltelt, kb. 3 cm átmérőjű, aranysárga, sok porzójú, kerek virágait.

Talajigény: tápanyagban gazdag, laza, jó vízelvezetésű, mérsékelten száraz talaj ideális a számára, de igénytelensége folytán a rosszabb minőségűn is megél.

Fényigény: közepes. Napos, esetleg szűrt árnyékos, meleg fekvést kedvel. 

Vízigény: közepes, a szárazságot elég jól tolerálja, de a talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Gondozás: könnyen nevelhető. Az ültetés helyét gondosan válasszuk meg, hogy virágaival minél hosszabb ideig díszíthessen. Kártevőkkel és betegségekkel nem igazán kell számolni. Tavasszal a virágzás előtt ajánlott metszeni, sűrű ágrendszerét időnként ritkítani szükséges, ha virágzóképessége csökken, erőteljesen vágjuk vissza.

Társítás és elhelyezés a kertben: a cserjés pimpó légies megjelenése, apró levelei, egész nyáron át nyíló bájos virágai, viszonylagos igénytelensége, sokoldalúan használható volta miatt régóta méltán kedvelt éke kerteknek és parkoknak egyaránt. A számtalan - különböző méretben, termetben, virágszínben létező - fajtájának köszönhetően mindenki kiválaszthatja a maga és kertje számára leginkább megfelelőt. Ültethetjük önállóan, alacsony sövénynek, cserje összeállításokba, sziklakertekbe, de nevelhetjük dézsában vagy társítást is kialakíthatunk vele. Számos kerttípusban is felhasználhatjuk.

A 'Double Punch Gold' fajta aranyló színű virágaival élénkséget, melegséget áraszt, s mint ilyen, kiváló eleme lehet egy hosszan díszítő, a kontrasztos színek révén igazán szembeötlő, a méhek és lepkék által is szívesen látogatott kertrésznek. Ehhez válasszuk a háttérbe a mereven felálló hajtásrendszerű, fehér, finoman illatos virágait fürtökben hozó közönséges jezsáment és a szürkészöld lombú, 30-50 cm hosszú, kecses, hófehér bugájú ’White Profusion’ nyáriorgonát.

Előttük kapjon helyet a gömbölyded bokrú, aranysárga virágú ’Sunray’ nagyfészkű menyecskeszem, a féltelt, lila, fenségesen szép ’Forever Royal’ virágágyi floribunda rózsa és a légies megjelenésű, féltelt, fehér ’Whirlwind’ szellőrózsa.

Végül telepítsük az aromás levelű, halvány lilásrózsaszín 'Beauty of Cobham' méhbalzsamot, a 'Double Punch Gold' cserjés pimpót és a lila virágú ’Kobold’ füzéres díszcsorbát.

Társításra javasolt növényfajták:

Philadelphus coronarius - Közönséges jezsámen
Buddleia davidii 'White Profusion' - Nyáriorgona

Coreopsis grandiflora 'Sunray' – Nagyfészkű menyecskeszem
Rosa 'Forever Royal™' - lila - virágágyi floribunda rózsa
Anemone × hybrida 'Whirlwind' – Hibrid szellőrózsa
Monarda 'Beauty of Cobham' – Méhbalzsam
Liatris spicata 'Kobold' – Füzéres díszcsorba

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 0,4-0,5 m
Kifejlett szélesség: 0,6-1 m
Ültetési tőtáv: 0,8-1,2 m
Virágzási idő: június – szeptember
Méhlegelő: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: szoliter, évelőágyak, alacsony sövény, cserje összeállítások, sziklakertek, szegélyek, rézsűk, vegyes összeültetések, természetközeli kert, rovarbarát kert, félárnyékos kert, sírok, dézsanövény

 

Védett tartalom