Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Potentilla fruticosa 'Bella Lindsey' (syn.: 'Hendlin') – Cserjés pimpó

4.290 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: potentilla frutikóza)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a cserjés pimpó az USA, Kanada, Európa és Ázsia különböző területein - sziklafalak, ritkás erdők, folyópartok mentén – őshonos, alacsony termetű, hosszan és gazdagon virágzó, lombhullató cserje.

A ’Bella Lindsey’ fajtát Simon Hendriksen nemesítette, a ’Bella’ sorozat egyik tagja.

Habitus: kb. 50-80 cm magas, kompakt, lekerekített formájú, szélesen elterülő, sűrű, vékony ágrendszerű, bókoló hajtású. Vörösesbarna kérge hosszú darabokban hámlik. Lombozatát szórt állású, apró, kb. 1,5 cm-es, 5 levélkéből álló, ujjasan szeldelt, sötétzöld, a fonákukon fehéren szőrözött levelek alkotják.

Virág: júniustól szeptemberig gazdagon bontja szimpla, kb. 2-3 cm átmérőjű, citromsárga, ötszirmú, kerek, sok porzójú virágait, melyek erősebb fény hatására sem fakulnak ki.

Talajigény: tápanyagban gazdag, laza, jó vízelvezetésű, mérsékelten száraz talaj ideális a számára, de igénytelensége folytán a rosszabb minőségűn is megél.

Fényigény: közepes. Napos, esetleg szűrt árnyékos, meleg fekvést kedvel.

Vízigény: közepes, a szárazságot elég jól tolerálja, de a talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Gondozás: könnyen nevelhető. Az ültetés helyét gondosan válasszuk meg, hogy virágaival minél hosszabb ideig díszíthessen. Kártevőkkel és betegségekkel nem igazán kell számolni. Tavasszal a virágzás előtt ajánlott metszeni, sűrű ágrendszerét időnként ritkítani szükséges, ha virágzóképessége csökken, erőteljesen vágjuk vissza.

Társítás és elhelyezés a kertben: a cserjés pimpó légies megjelenése, apró levelei, egész nyáron át nyíló bájos virágai, viszonylagos igénytelensége, sokoldalúan használható volta miatt régóta méltán kedvelt éke kerteknek és parkoknak egyaránt. A számtalan - különböző méretben, termetben, virágszínben létező - fajtájának köszönhetően mindenki kiválaszthatja a maga és kertje számára leginkább megfelelőt. Ültethetjük önállóan, alacsony sövénynek, cserje összeállításokba, sziklakertekbe, de nevelhetjük dézsában vagy társítást is kialakíthatunk vele. Számos kerttípusban is felhasználhatjuk.

A ’Bella Lindsey’ fajta sárga virágaival a Nap fényét és melegét idézi a kertbe, s kiváló eleme lehet egy élénk színekben gazdag, vidám hangulatú, a beporzó rovarokat vonzó, illatos, nyári kertrésznek. Ennek kialakításához ültessük a háttérbe az ezüstös lombú, liláskék virágú ’Lochinch’ nyáriorgonát és a felfelé törő hajtású, sűrű, terebélyes bokrú, kihajtáskor világos, később sötétzöld levelű ’Cippora’ babérmeggyet.

Előttük kapjon helyet az ibolyalila ’Violet Queen’ méhbalzsam, a ’Bella Lindsey’ cserjés pimpó és az örökzöld, lilás narancssárga virágokkal pompázó 'Kolibri' izsópfű.

A szegélyrégióba telepítsük a narancssárga virágait gazdagon bontó ’Orange Double’ napvirágot és a lila virágú 'Purrsian Blue' macskamentát.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia davidii 'Lochinch' – Nyáriorgona
Prunus laurocerasus 'Cippora' – Babérmeggy
Monarda 'Violet Queen' – Méhbalzsam
Agastache 'Kolibri' – Izsópfű
Helianthemum 'Orange Double' - Narancssárga napvirág
Nepeta x faassenii 'Purrsian Blue' – Macskamenta

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 0,5-0,8 m
Kifejlett szélesség: 0,5-1 m
Ültetési tőtáv: 0,8-1,2 m
Virágzási idő: június – szeptember
Méhlegelő: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: szoliter, évelőágyak, alacsony sövény, cserje összeállítások, sziklakertek, szegélyek, rézsűk, vegyes összeültetések, természetközeli kert, rovarbarát kert, félárnyékos kert, napos kert, sírok, dézsanövény

 

Védett tartalom