Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Pitypang a kertben

Megyeri Szabolcs

A pitypangot a természetben szinte mindenki szereti, kedves gyermekkori emlékek fűződnek hozzá, és vadvirágként is szép. A kertben ugyanakkor makacs gyomként tartjuk számon, ahol megtelepedik, ott rendszerint tartósan megmarad, kiirtása pedig nehéz feladat.

A pitypang, vagy gyermekláncfű – talán ezt nem is mindenki tudja – értékes gyógynövény is. Leveleiben magas az A-vitamin tartalom, de megtalálható benne még kis mennyiségben C, B, és D vitamin is, így természetjáráskor pár levelét nyugodtan elrágcsálhatjuk. A gyermekláncfűből tea is készülhet, mely a májra és az emésztőrendszerre lesz jótékony hatással. Szára nyersen fogyasztva különféle májbajok, májgyulladások ellenszere lehet, íze kesernyés, elsőre nem kellemes. Szárított gyökeréből frissítő pótkávé készülhet, ami szintén gyógyhatású. Persze mindez nem vigasztalja azokat, akiknek a szép gyepét, vagy ápolt veteményesét ellepte a sárga virágú növény, mely akár allergiás reakciókat is kiválthat szálló bóbitaszőreivel. Hogyan lehet elűzni a kertből?

Tipp: amennyiben nincs túl sok pitypang a kertben, a fáradságos irtás helyett kezelhetjük kerti növényként, és egyszerűen eltűrhetjük

A gyermekláncfű karógyökérrel rendelkezik, ami arasznyi mélyen nyúlik le a földbe, ezért a fűnyíró, vagy a kapálás, sekély ásás általában nem hatásosak, mivel a földben maradt gyökérdarabokból is képes kihajtani a növény. Sőt, a kerti földmunkálatok során mi is terjeszthetjük, ha gyökértörmelékeit a birtok más részébe szállítjuk a földdel együtt. Vegyszeres irtása totális gyomirtózással lehetséges, de sajnos ilyenkor az egyéb helyben lévő növényzetet is áldozatul esik a vegyszernek. Amennyiben a probléma főleg a gyepet érinti, az újrafüvesítés jöhet szóba, természetesen előtte a talaj teljes tisztításával, pitypanggyökér-mentesítésével, ám a siker így sem garantált. Rendszeresen gondozott veteményesekben a gyakori ásás, kapálás hatásos lehet, rendezett konyhakertekben a pitypang visszaszorul. Kisebb arányú fertőzéskor a pitypang folyamatos, gyökerestül való felszedése válhat be, ha tömegestül jelenik meg, akkor viszont csak átfogó talajmunkálatokkal és vegyszeres kiegészítéssel távolítható el. Szóba jöhet a takarásos növényirtás, ilyenkor fekete fóliával kell lefedni az érintett területet, ami alatt minden növény elhal, ám ez azt jelenti, hogy kertünk hónapokig nejlonnal burkolt lesz, így ez a módszer legfeljebb ritkábban látogatott nyaralók, hétvégi telkek esetén jöhet szóba. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz kertészeti tanácsok
blog comments powered by Disqus