Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Phlox subulata 'GoldiPhlox Cherry' – Árlevelű lángvirág

1.390 Ft

(ejtsd: floksz szubuláta)

Kiszerelés: 10,5 cm átmérőjű kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 9-15 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: az árlevelű lángvirág az USA keleti és középső részén sziklás, homokos lejtőkön és nyílt erdőkben őshonos, alacsony növésű, enyhén terjedő tövű, örökzöld évelő.

A ’GoldiPhlox Cherry’ a svájci székhelyű Syngenta által létrehozott GoldiPhlox sorozat - melynek tagjait a kompaktabb növekedés, a nagyobb virágok jellemzik -  egyik fajtája.

Habitus: kb. 10-15 cm magas, legyökerező szárú, vékony, sötétzöld, ár alakú, finom textúrájú leveleivel tömött párnát vagy szőnyeget alkotó talajtakaró. 

Virág: április közepétől május végéig nyíló csillagszerű, kicsípett sziromlevelű, rózsaszín, a torokrésznél bíborral foltozott virágai a teljes növényt beborítják.

Talajigény: laza, humuszos, homokos, jó vízelvezetésű, mérsékelten száraz, közepes tápanyag ellátottságú, enyhén meszes talajt kedvel.

Fényigény: nagy, napos helyre ültessük, árnyékolását kerüljük.

Vízigény: kicsi, a telepítést követő évben rendszeres öntözést igényel, utána jó szárazságtűrő. 

Gondozás: könnyen nevelhető. Virágzás után érdemes a szárakat picit visszavágni elősegítve a dúsabb növekedést és egy esetleges őszi, gyérebb virágzást.

Társítás és elhelyezés a kertben: az árlevelű lángvirágnak számos fajtája létezik, szinte elképzelhetetlenek nélkülük a tavaszi kertek, melyeket - többnyire - élénk színeikkel virágszőnyegként ragyognak be. Sokoldalúan felhasználhatóak, telepíthetjük őket sziklakertbe, ágyásszegélybe, emelt ágyásba, talajtakaróként vagy rézsűkbe, kőfalakra, sírokra.

A ’GoldiPhlox Cherry’ más árlevelű lángvirág fajtákkal, így a ’GoldiPhlox’ sorozat tagjaival is nagyszerűen mutat. Amennyiben egy hosszan díszítő, változatos színekre alapozott látványos kertrészt szeretnénk, a háttérbe válasszuk a maximum 1,5 m magas, széles bokrú, ibolyalila virágú ’Nanho Purple’ nyáriorgonát.

Előtte kapjon helyet a sötétzöld levelű, halvány rózsaszín, fehér foltokkal díszített, sötét rózsaszín szemű 'Sweet Summer Fragrance' és a hófehér 'Fujiyama' bugás lángvirág.

A társítás következő elemeiként telepítsük a lilás árnyalatú lombjával és vöröses rózsaszín virágaival igen mutatós 'Oriental Dancer' hegyi varjúhájat és a csipkés, ezüstszínű leveleivel kellemes kontrasztot teremtő ’Valerie Finnis’ gyopáros ürmöt. Majd az alacsony, párnát képző, halvány rózsaszín virágú 'Lawrenson's Pink' napvirággal alakítsunk ki foltokat.

Végül a szegélyrégióba helyezzük el a 'GoldiPhlox Cherry' árlevelű lángvirágot és az apró, fehér, illatos virágokat bontó 'Little Treasure White' kaukázusi ikravirágot.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia davidii 'Nanho Purple' – Lila virágú törpe nyáriorgona
Phlox paniculata 'Sweet Summer Fragrance' – Bugás lángvirág
Phlox paniculata 'Fujiyama' – Bugás lángvirág
Sedum telephium 'Oriental Dancer' – Hegyi varjúháj
Artemisia ludoviciana 'Valerie Finnis' – Gyopáros üröm

Helianthemum 'Lawrenson's Pink' - Napvirág (halvány rózsaszín virág sárga szemmel)

Arabis caucasica 'Little Treasure White' - Kaukázusi fehér ikravirág

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 10-15 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Virágzási idő: április - május
Méhcsalogató: nem
Fényigény: nagy
Vízigény: kicsi 

Felhasználási terület: évelőágyak, vegyes virágágyak, ágyásszegély, tematikus kert, sziklakert, emelt ágyás, talajtakaró, rézsű, kőfal, sírok

Védett tartalom