Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire' – Sudárzsálya

4.690 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: perovszkia atriplicifólia)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 0,5-2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a sudárzsálya Közép- és Dél-Ázsiában (Afganisztán, Irán, Pakisztán, Tibet) a száraz síkságokon őshonos lombhullató félcserje.

A ’Blue Spire’ fajta eredete egészen különleges. Németországból az angliai Notcutts Nurseries faiskola kapta, elnevezte és 1961-ben vezette be a kertészeti piacra. A Brit Királyi Kertészeti Társaság dekoratív tulajdonságai miatt 1993-ban a tekintélyes Garden Merit díjjal tüntette ki.

Habitus: kb. 1-1,5 m magasra növő, vékony, felálló, kissé szétterülő, szürkésfehéren nemezes hajtásrendszerű, szabálytalan formájú. Szürkészöld, molyhos, szeldelt levelei szétdörzsölve aromás illatúak.

Virág: levendulakék, apró virágai 30-50 cm -es, karcsú, végálló bugákban júliustól szeptemberig nyílnak és nemcsak az emberi szemet vonzzák, hanem a beporzó rovarok sokaságát is. A bugák az elvirágzás után is díszítenek.

Talajigény: laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, átlagos talaj ideális a számára, de megél köves, homokos földbe ültetve is.

Fényigény: nagy. Napos helyet válasszunk neki, árnyékban hajlamos felnyurgulni és a virágzás is gyérebb.

Vízigény: közepes. Viszonylag szárazságtűrő, de a csapadékmentes időszakokban öntözzük. A pangó viztől óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető, szívós növény. Ősszel, virágzás után vágjuk vissza. Kártevőkkel és betegségekkel nem igazán kell számolni.

Társítás és elhelyezés a kertben: a sudárzsálya habitusának, színeinek köszönhetően sokoldalúan felhasználható. Nevelhetjük szoliterként dézsában a teraszon vagy erkélyen, telepíthetjük sziklákkal, kövekkel díszített szárazkertbe, létrehozhatunk vele az ágyásszegélyben vagy kerítés mellett cserjecsoportot, de társíthatjuk is virágágyásokban a legváltozatosabb növényekkel. 

Ezüstszürke-zöld lombozata és a levendulakék virágok jó textúrát, színt és kontrasztot biztosítanak sárga virágú évelőkkel, mint a kúpvirágok ('Goldquelle', 'SmileyZ Big Luck’), őszi napfényvirágok (pl. 'Double Trouble’, ’Kanaria’) és díszfüvekkel vegyes összeállításban. 

Kellemes, harmonikus tónusú, lepke- és méhcsalogató kertrészt alakíthatunk ki, ha a ’Blue Spire’-t a lila és fehér virágú érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera), a halvány rózsaszín viráglonc (Kolkwitzia amabilis) és a fehér nyáriorgona ('White Profusion') előterében helyezzük el. 

Társításra javasolt növényfajták:

Rudbeckia laciniata 'Goldquelle' (syn: 'Gold Drop', 'Golden Fountain') – Magas kúpvirág
Rudbeckia 'SmileyZ Big Luck' – Kúpvirág
Helenium 'Double Trouble' – Őszi napfényvirág
Helenium 'Kanaria' – Őszi napfényvirág

Hydrangea aspera – Érdeslevelű hortenzia
Kolkwitzia amabilis – Viráglonc
Buddleia davidii 'White Profusion' - Nyáriorgona

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 1-1,5 m
Kifejlett szélesség: 1-1,5 m
Ültetési tőtáv: 1-1,5 m
Virágzási idő: július - szeptember
Méhlegelő: igen
Fényigény: nagy
Vízigény: közepes 
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, szoliter, alacsony cserjecsoportok, évelőágyások 

Védett tartalom