Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Pegasus – Tulipán 'Apeldoorn Elite'

1.990 Ft

Csomagolt mennyiség: 6 db /csomag
A hagyma körmérete : 10-11 cm
Virágszín: narancssárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Pegasus – Tulipán 'Apeldoorn Elite' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Az ’Apeldoorn Elite’ egy Darwin hibrid, mely azt jelenti, hogy a Tulipa fosteriana és a Darwin tulipánok hibridje.

A virágzati szár hosszú, melyen nagyméretű virág fejlődik, aminek átmérője teljesen kinyílt állapotban meghaladhatja a 10 centimétert. A 60 cm végleges magasságot elérő ’Apeldoorn Elite’ lepellevelei sötét narancssárgás-barack színűek, a lepellevelek széle okkersárga színű.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik a Darwin hibridek, amelyeknek egyik jellemzője a hosszú virágszár és a nagyméretű virágok.

Az ’Apeldoorn Elite’ egy 60 cm magasra megnövő fajta, amely az intenzív narancssárga és okkersárga színekben virágzik tavasszal. Társításban elhelyezve válassza mellé a ’Princess Irene’ és a ’Crown of Dynasty’ fajtákat és a nárciszokat.

A társítás kiegészíthető a háttérbe ültetett díszhagymákkal, mint az Allium 'Ostara', vagy az Allium 'Purple Sensation' díszhagyma, melyek elé ültesse a nyár elején virágzó Iris hollandica színkeveréket.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Princess Irene’
Tulipa ’Crown of Dynasty’
Narcissus ’Flowerdrift’
Allium 'Ostara' díszhagyma
Allium 'Purple Sensation' díszhagyma
Iris hollandica (színkeverék)

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 60 cm
Ültetési tőtáv: 10-12 cm
Ültetési mélység: 15-17 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert, balkonláda, évelőkert

 

Védett tartalom