Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Pegasus – Tulipa turkestanica

1.690 Ft

Csomagolt mennyiség: 7 db /csomag
A hagyma körmérete : 6-7 cm
Virágszín: sárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Pegasus – Tulipa turkestanica főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A botanikai tulipánok egyik egyedi faja a turkesztáni tulipán, amely egy igen korai virágzású faj.

Már márciusban szirmot bont. Egy tőkocsányon akár 7-9 virág is fejlődhet. A virágok kisméretűek, 6 lepellevele fehér vagy krémfehér színű, a lepellevelek külső felületén bordó sáv fut végig.

A lepellevelek alapi része, így a virág ’szeme’ sárga. Alacsony igényű, könnyen nevelhető tulipán, mely akár magról is szaporítható. Árnyékban vagy borús időben a virágok összecsukódnak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van aki minden évben felszedi, van aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik a turkesztáni tulipán, amely a botanikai tulipánok egyik faja.

Végleges magassága 20-25 cm, és igen korai, akár márciusi virágzás is jellemzi. Egy-egy tőkocsány 7-9, fehér vagy krémfehér virágot nevel, melyeknek középső része sárga, külső része bordón sávolt.

Bár önmagukban nevelve is igen szépen mutatnak, de társításban is elhelyezhetők. Ebben az esetben alkosson egy természetközeli tavaszi társítást, és a turkesztáni tulipánok mellé ültesse a ’Jetfire’ és a ’Tete a Tete’, valamint a ’Qauil’ nárciszokat.

Előttük kapjanak helyet a krókuszok, valamint a fürtös gyöngyike ’Night Eyes’ fajtája. A nárciszok mögött kapjanak helyet a kaufmanniana tulipánok (’Johann Strauss’).

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Narcissus ’Jetfire’
Narcissus ’Tete a Tete’
Narcissus ’Quail’
Crocus sieberi ’Firefly’
Muscari ’Night Eyes’
Tulipa ’Johann Strauss’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 20-25 cm
Ültetési tőtáv: 10-12 cm
Ültetési mélység: 15 cm
Virágzási idő: Március
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, szegélynövény, kis gondozási igényű kert, balkonláda, évelőkert

 

Védett tartalom