Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Pázsitgondozás szerves gyeptáppal

Megyeri Szabolcs
2014. 03. 10. 20:00:00

A tavaszi gyepápolás az egyik legfontosabb szezonindító teendő a kiekertekben, a rendezett zöld szőnyeg fogja megalapozni az egész kert látványát. Az alábbiakban ehhez olvashatnak szakszerű tanácsokat a Viano szerves gyeptápok forgalmazójának jóvoltából.

Mivel kertünk legnagyobb felületét többnyire a gyep teszi ki és annak állapota rányomja hangulatát kertünk összképére, így érthető, hogy tavaszi munkálatainkat a gyepkarbantartással indítjuk. Tartsuk szem előtt a műveletek sorrendjét, ugyanis nem mindegy, hogy melyiket mikor végezzük. Túl korai ápolással kárt is okozhatunk. Lássuk a szükséges teendőket.

yesil-arkaplanlar.jpg

Amint az idő már engedi, a hóolvadást és fagyokat követően, lombseprűvel távolítsuk el a gyepfelületen maradt levélmaradványokat, gallyakat. Ezzel elősegítjük a hatékonyabb száradási folyamatot, csökkentjük az esetleges bepenészedést, ez a későbbi munkálatainkat megkönnyíti. A gyepszellőztetést semmiképpen ne kezdjük el fűsarjadás előtt. Ez a talaj 8-12 C°-os hőmérsékleténél indul el. Ameddig a talaj felső rétege fagyott és a fű nedves, addig a szellőztetés szétroncsolja a fű szerkezetét. Érdemes türelemmel várni a megfelelő időszakig.

mood-03-112975-32-3-vle_office.jpg

A tápanyag utánpótlást a növekedési szakasz elején a gyepszellőztetést követően célszerű elvégezni, az első öntözés előtt. Töltsük fel a talaj tápanyagkészletét a növekedési szakaszban és ritkítsuk meg az adagolást a vége felé, mivel a táplálás zsenge hajtásokat eredményez, amit a fagy károsíthat. Mint tudjuk a talaj magas nitrogén tartalma elősegíti a zöldszár növekedést. A fűszálak dússá, bujává fejlődnek. Természetes csapadék hiányában gondoskodjunk a gyakori öntözésről, ezáltal biztosijuk a hatékony lebomlást. Mivel a szerves növénytápban a makró- (N-P-K), mezó- (Ca-Mg) és mikroelemek szerves anyagokhoz kötődnek így azok nem mosódnak ki a talajból, mint a műtrágya.

nature-plants-green-grass-nice-wallpaper-1024x768.jpg

A szerves gyeptápok használatáról. A műtrágyákkal szemben a szerves növénytápok olyan összetevőket tartalmaznak melyek lebontása során humuszok keletkeznek. Mint tudjuk a humuszok a talaj szerves alkotó elemei. Humusz nélkül nincsen élet, nem csíráznak és nem fejlődnek a növényeink. Kísérleti úton bebizonyított tény, hogy a műtrágyákkal azonos hatást lehet elérni már 50% szerves növénytáp használatával. Ugyanakkor a műtrágyák alkalmazásának mellőzése megszünteti a talajok terhelését és minőségük romlását. Javulni fog a talaj tápanyag pufferoló képessége, levegőzése, és hő-, valamint vízgazdálkodási képessége. A granulátum formának köszönhetően a szerves növénytápok kijuttatása egyszerű, történjen szóró kocsival, vagy kézzel. A kiszórást követően fontos a bőséges locsolás, mivel nedvesség hatására kezdődik el az egyenletes, lassú lebomlás. A tápanyag-feltáródás 3-4 hónapig is kitart (időjárási viszonyoktól függően). Az eredmény: egy intenzív zöld színű, megerősödött, stresszhatásoknak (fagy, szárazság, taposás, nyírás) ellenálló, sűrű gyep. Az egészséges gyepen a kórokozóknak (gombák, vírusok) nincs esélyük az elszaporodásra, így elkerülhetőek a leggyakoribb gyepbetegségek (pld. hó-penész, dollárfolt, gombakörök, barnafolt, rozsdabetegségek). Tavaszi indító tápozáshoz (március-április) magas nitrogéntartalmú szerves gyeptápot ajánlunk használni. Gyep vetéshez vagy gyepszőnyeg telepítéshez egy közepes minőségű talajon (2-3% humusztartalom) 0,1%/kg-talaj szerves tápanyagmennyiség szükséges. Ez 25-30 g/nm tápanyagot jelent. TIPP: a nyár beállta előtt ajánlott egy magasabb kálium és vastartalmú, valamint bacilus suptilissel gazdagított szerves növénytáp használata.

saját képek 079_resize.jpg

A Viano szerves tápanyagok széles választéka megtalálható ITT

A fűmagvetésről szóló korábbi bejegyzésem: ITT

Képek: innen, innen, innen, és innen.

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus