Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tanácsok a nyírfával kapcsolatban

Megyeri Szabolcs
2015. 02. 11. 14:21:17

A közönséges nyír (Betula pendula), vagy más néven bibircses nyír mindenki számára ismerős lehet égbe szökő fehéres törzsével és összetéveszthetetlen leveleivel.
Természetes élőhelye a tajgákon van, ám Kis-Ázsiában, egész Európában és így hazánkban is nagyon elterjedt fáról beszélhetünk.

Amennyiben szeretne Ön is telkén, utcafrontján nyírfát, akkor ezekre érdemes figyelnie

Az ültetés az első olyan lépés, amikor a nyírfával közvetlenül foglalkoznia kell, így ezt a műveletet érdemes alaposan elvégeznie.

Az előkészületek:

  • A megfelelő ültetési hely mindenképpen kertünk napos fekvésű részén legyen, mert a nyírfa fényigénye nagy, és ha árnyékolt területre ültetjük nem fog megfelelően fejlődni. Mivel a nyírfa egy robosztus, térfoglaló növény, érdemes önmagába, központi helyre ültetnünk.
  • A második fontos lépés a helyes ültető gödör kialakítása. Fontos, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a kertészetemtől megrendelt konténer, mégpedig azért, hogy a kezdeti időszakban is elegendő helyet biztosítsunk a gyökerek fejlődésének. Amikor az ültetés előkészületeivel már elvégeztük, következő lépésként a talajminőség feljavítására kell fektetni a hangsúlyt. A nyírfa szereti a laza szerkezetű talajokat, ezért mindenképp célszerű ásóval ültetés előtt pár mozdulattal fellazítani a termőtalajt és utána feltölteni földdel. Eredményesebb fejlődés eléréséhez meleg szívvel ajánlom Önnek a Dolce Vital általános virágföldkeveréket, így biztosított a folyamatos tápanyagellátás.
  • Miután elvégeztük az ültetést, utolsó feladatként alaposan megöntözzük.

Mikor érdemes a nyírfát ültetni?

A szabadgyökerű példányoknak ősszel és tavasszal van az ültetési idejük. Az ősszel kiültetett csemeték még gyengék ahhoz, hogy kibírják a telet, ezért fel kell készítenünk növényeinket.

A téli felkészítés során talajtakaró hánccsal borítjuk be 30-40 cm vastagon a növény körüli részt, hogy elkerüljük a talajátfagyás okozta károkat.

Így néz ki a nyírfa lombkoronája

Ez pedig az őszi lombszíne a nyírfának

A nyírfa gondozása nem igényel nagy szaktudást. Az ápolás során meg kell említeni a metszést és az öntözést.

Közepes a vízigénye, ezért elég, ha heti egyszer alaposan megöntözzük, nem szükséges többször elvégezni ezt a műveletet. Egyedül akkor nélkülözhetetlen a többszöri öntözés, ha nyáron nagy a szárazság, ilyenkor legalább kétszer öntözzünk.

Metszéskor tetszőlegesen alkalmazhatunk alakító metszést, meghagyhatjuk talpig csüngőre vagy felnyírhatjuk magasabbra is. A száraz ágakat metszőollóval eltávolítjuk valamint meg kell még jegyezni, hogy a nyírfa egy térfoglaló növény, az alatta kihajtó sarjakat is el kell távolítanunk.

A növényvédelem nem túl fontos a nyírfa életében, mert elég ellenálló fajta, betegségek nem nagyon jelennek meg rajta, de előfordulhatnak levéltetvek.
A levéltetvek apró, 1-2 mm nagyságúak és növényünk levelein okozhatnak hatalmas károkat. A sárga szín vonzza a levéltetveket, védekezzünk ellenük sárga ragacsos színcsapdával. A növény lombjára kihelyezve már a károsítás előtt észlelhetjük jelenlétüket.
Másik védekezési mód a permetezés. Nagyon fontos, hogy a permetlét a levelek fonákjára juttassuk ki, mert a levéltetvek ott élnek. Növeli a védekezés hatékonyságát, ha a levéltetvek felszaporodása előtt juttatjuk ki a növényvédő szert. Ha odafigyelünk és betartjuk a lépéseket, pompás, tekintélyes tagja lehet kertünknek.

A levéltetvek elleni védekezésről több cikkemben is szóltam már, például ITT vagy ITT.

Kertünk önálló tagjaként minden nap csodálhatjuk a közönséges nyírfa tetszetős, csüngő ágait. Lombkoronája nem ad mélyárnyékot, így a szép nyári napsütéses napokon leülhetünk alá pihenni vagy akár elolvasni egy jó könyvet. A közönséges nyírfát azonban nem csak díszítő értéke miatt szeretjük, többek között ismert még gyógyító hatásairól is.

Ebben a videóban tanítványaimnak mesélek a nyírfáról

Korábban felhasználták tetőfedésre, a kérgét papír helyettesítésre, sőt fáját még szaunák fűtésére is használják.

Leveleiből készült teája kiválóan szabályozza a veseműködést, használják még reumára és köszvényre is. Többek között flavonoidokat, káliumsókat és C-vitamint is tartalmaz. Serkenti az anyagcserét, ezért a tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan alkotórésze.

A nyír nedvét, melyet a törzs megfúrásával nyernek, hajhullásra és különböző hajbántalmakra, mint pl. korpásodás és zsírosodás ellen használják. A kéreg magában lázcsillapító, emésztést javító hatással rendelkezik.

Fája puha és finom szövetű, ezért a bútoripar is előszeretettel veszi igénybe asztalok, polcok, szekrények készítésére.

 

Régebben szokás volt, mára már kiveszett a kerti divatból, hogy bizonyos növényeket, főleg fákat egy csokorban ültetnek el. Szorosan egymás mellé. Lehet például ilyet látni a Margit szigeten, vagy régi kastély kertekben is. Többnyire Platánokkal. Bátran próbálkozhatunk vele azonban mi magunk is. A Nyírfa (Betula pendula) különösen alkalmas erre.

 

Szeretne Ön is nyírfa csemetét rendelni? Elérhető 1 méteres fiatal csemete és előnevelt koros nyírfa is. Nézzen szét ide kattintva.

Amennyiben érdekesnek találta cikkemet, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseim itt érhetők el.

Tartalomhoz tartozó címkék: nyírfa