Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A légiesen könnyed közönséges nyír

A közönséges nyír (Betula pendula), vagy más néven bibircses nyír mindenki számára ismerős lehet égbe szökő fehéres törzsével és összetéveszthetetlen leveleivel. Természetes élőhelye a tajgákon van, ám Kis-Ázsiában, egész Európában is nagyon elterjedt fáról beszélhetünk.

A nyírfa általános jellemzői

Őshonos területein leginkább fenyőkkel együtt találkozhatunk vele erdőszegélyeken, domboldalakon, nyíltabb területeken. Kis- vagy közepes termetű fa, amelynek átlagos magassága 10-20 méter.

Európában is őshonos

Karcsú, elegáns alakja miatt kedvelt díszfa. Karcsúságát, légies megjelenését a vékony törzse is erősíti, amelynek színe a fekete, a barna, a fehér különböző árnyalataiban játszik. Hajtásai is vékonyak, lecsüngők, és szépen mozognak a szélben. A levelei háromszög- vagy rombusz alakúak, zöldek, kissé fényesek. Barkavirágzata van, egylaki faj. A barkái is igen nagy díszítőértékkel bírnak.

Levelei háromszög- vagy deltoid alakúak

Bár nem él évszázadokig, és azt szoktuk rá mondani, hogy rövid életű faj, ezt azért nem kel szó szerint venni. Tény, hogy élettartamát nem lehet összehasonlítani egy tölggyel vagy egy páfrányfenyővel, de optimális körülmények között akár 50-60 évet is megélhet.

A közönséges nyír mellett a császárfa is igen jelentős díszfa. Olvasson róla bővebben is ebben a cikkemben!

A nyír igényei

Igen ellenálló fa, kiválóan megállja a helyét városi környezetben és szegényebb talajviszonyok között is. Kedveli a napos helyet, akár tűző napra is ültethető. A talaj pH-tartalmára nem igényes, legjobb számára a tápanyaggal feltöltött talaj, de ahogy fent is írtam, nem feltétlenül szükséges ez számára az optimális fejlődéshez.

Tekintse meg alábbi videómat, amelyben a diákjaimnak a nyírfáról beszélek:

Nem árt azonban 5-6 évente tápanyaggal ellátni. Kedveli az üde talajviszonyokat, ezért a kis, fiatal fákat érdemes rendszeresen öntözni. Az idősebb fák is kedvelik ezt a gondoskodást, de a szárazságot már jóval jobban bírják.

A nyír ültetése

Amennyiben szeretne Ön is telkén, utcafrontján nyírfát, akkor néhány alapvető dologra érdemes figyelnie, amit a következőkben mutatok be. Az ültetés az első olyan lépés, amikor a nyírfával közvetlenül foglalkoznia kell, így ezt a műveletet érdemes alaposan elvégeznie.

Az ostorfa is ívesen lehajló hajtásokkal rendelkezik, kiváló városi fa. Ismerje meg közelebbről is!

Az előkészületek:

• A megfelelő ültetési hely mindenképpen kertünk napos fekvésű részén legyen, mert a nyírfa fényigénye nagy, és ha árnyékolt területre ültetjük nem fog megfelelően fejlődni. Mivel a nyírfa egy robosztus, térfoglaló növény, érdemes önmagába, központi helyre ültetnünk.

Az alábbi videómból jobban is megismerheti a nyírfát:

• A második fontos lépés a helyes ültető gödör kialakítása. Fontos, hogy a gödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora a konténer, mégpedig azért, hogy a kezdeti időszakban is elegendő helyet biztosítsunk a gyökerek fejlődésének. Amikor az ültetés előkészületeivel már elvégeztük, következő lépésként a talajminőség feljavítására kell fektetni a hangsúlyt.

Akár csoportosan is ültethető

A nyírfa szereti a laza szerkezetű talajokat, ezért mindenképp célszerű ásóval ültetés előtt pár mozdulattal fellazítani a termőtalajt és utána feltölteni földdel. Eredményesebb fejlődés eléréséhez meleg szívvel ajánlom Önnek a Mabako szerves trágyát, így biztosított a folyamatos tápanyagellátás.

• Miután elvégeztük az ültetést, utolsó feladatként alaposan megöntözzük.

Erre a linkre kattintva megtekintheti kertészetem nyírfa kínálatát!

Mikor érdemes a nyírfát ültetni?

A szabadgyökerű példányoknak ősszel és tavasszal van az ültetési idejük. Az ősszel kiültetett csemeték még gyengék ahhoz, hogy kibírják a telet, ezért fel kell készítenünk növényeinket. A téli felkészítés során talajtakaró hánccsal borítjuk be 30-40 cm vastagon a növény körüli részt, hogy elkerüljük a talajátfagyás okozta károkat.

Légies jellege miatt is kedvelt díszfa

A nyír gondozása

A nyírfa gondozása nem igényel nagy szaktudást. Az ápolás során meg kell említeni a metszést és az öntözést. Közepes a vízigénye, ezért elég, ha heti egyszer alaposan megöntözzük, nem szükséges többször elvégezni ezt a műveletet. Egyedül akkor nélkülözhetetlen a többszöri öntözés, ha nyáron nagy a szárazság, ilyenkor legalább kétszer öntözzünk.

A nyír tavaszi virázógázást évelőkkel is össze lehet kötni. Ismerjen meg ebből a cikkemből 10 tavasszal virágzó évelőt!

A Betula nemzetség más fajai is igen kedvelt díszfák, például a Betula nigra is

Metszéskor tetszőlegesen alkalmazhatunk alakító metszést, meghagyhatjuk talpig csüngőre vagy felnyírhatjuk magasabbra is. A száraz ágakat metszőollóval eltávolítjuk valamint meg kell még jegyezni, hogy a nyírfa egy térfoglaló növény, az alatta kihajtó sarjakat is el kell távolítanunk.

Mit ültethetünk a ház elé? Olvassa el cikkemben!

A növényvédelem nem túl fontos a nyírfa életében, mert elég ellenálló fajta, betegségek nem nagyon jelennek meg rajta, de előfordulhatnak levéltetvek. A levéltetvek apró, 1-2 mm nagyságúak és növényünk levelein okozhatnak hatalmas károkat. A sárga szín vonzza a levéltetveket, védekezzünk ellenük sárga ragacsos színcsapdával. A növény lombjára kihelyezve már a károsítás előtt észlelhetjük jelenlétüket.

Másik védekezési mód a permetezés. Nagyon fontos, hogy a permetlét a levelek fonákjára juttassuk ki, mert a levéltetvek ott élnek. Növeli a védekezés hatékonyságát, ha a levéltetvek felszaporodása előtt juttatjuk ki a növényvédő szert. Ha odafigyelünk és betartjuk a lépéseket, pompás, tekintélyes tagja lehet kertünknek.

Nyírfa a kertben

A nyír alkalmazható kisebb kertekben is, mivel nem nagy a helyigénye. Nevelhető szoliterként, de társításban is elhelyezhető. Kiválóan mutat fenyőkkel körbevéve. Előtte igen mutatósok lehetnek a virágos díszcserjék, mint a rózsaloncok vagy a rózsák.

A nyírfa a borostyánnal különleges egységet teremt. Olvassnon erről a kúszócserjéről ebben a cikkemben!

Régebben szokás volt, mára már kiveszett a kerti divatból, hogy bizonyos növényeket, főleg fákat egy csokorban ültetnek el. Szorosan egymás mellé. Lehet például ilyet látni a Margit szigeten, vagy régi kastély kertekben is. Többnyire platánokkal. Bátran próbálkozhatunk vele azonban mi magunk is.

Bemutatom a nyír őszi lombszínét:

Kertünk önálló tagjaként minden nap csodálhatjuk a közönséges nyírfa tetszetős, csüngő ágait. Lombkoronája nem ad mélyárnyékot, így a szép nyári napsütéses napokon leülhetünk alá pihenni vagy akár elolvasni egy jó könyvet. A közönséges nyírfát azonban nem csak díszítő értéke miatt szeretjük, többek között ismert még gyógyító hatásairól is.

A nyírfa felhasználása

Korábban felhasználták tetőfedésre, a kérgét papír helyettesítésre, sőt fáját még szaunák fűtésére is használják. Leveleiből készült teája kiválóan szabályozza a veseműködést, használják még reumára és köszvényre is. Többek között flavonoidokat, káliumsókat és C-vitamint is tartalmaz. Serkenti az anyagcserét, ezért a tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan alkotórésze.

Válogasson kertészetem díszfái és díszcserjéi közül erre a linkre kattintva!

Felhasználása sokrétű

A nyír nedvét, melyet a törzs megfúrásával nyernek, hajhullásra és különböző hajbántalmakra, mint pl. korpásodás és zsírosodás ellen használják. A kéreg magában lázcsillapító, emésztést javító hatással rendelkezik. Fája puha és finom szövetű, ezért a bútoripar is előszeretettel veszi igénybe asztalok, polcok, szekrények készítésére.

Ha egyetért velem, és Önnek is megtetszett ez a bájos kis lombhullató, neveljen a kertjében és csodálja meg nap, mint nap elegáns báját!

Tekintse meg erre a linkre kattintva kertészetem nyírfa kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!