Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Paprikatermesztés házilag - szinte gyerekjáték!

Ízletes, friss paprikát szeretne termeszteni kertjében?A termesztés sokféleképpen megoldható.

Ha van kertje, akkor szabadföldöm. Ha van termesztőberendezése, akkor hajtatással, de lakésban vagy balkonon nevelve is könnyű dolgunk van vele, ha pár fontos alapszabályt betartunk. Mikre gondolok? Megmutatom.

'Apache' balkon chili paprika

Az alapvető tények

A paprika szaporítása viszonylag egyszerű, mivel magvetéssel szaporítjuk. Viszont szabadföldi termesztéshez, illetve hajtatáshoz egyaránt palántákat kell nevelnie, vagy beszereznie. A magról nevelt palántákat nyár elején kell kiültetnie kertjébe.

A 'Bóbita' paprika

Ha a hajtatást választja, a palánták kiültetésének időpontjai eltérőek a választott hajtatás típusa szerint:

• Korai hajtatáskor (melyhez fűtött termesztőberendezés szükséges), február 1. előtt ültetheti a palántákat.

• Középkorai és hideghajtatás esetén február 1. utáni időpontokban.

Magvetés? Hogyan?

Felvetődhet a kérdés, hogy a magból hogyan tud palántát nevelni?

• Első, és legfontosabb az Ön céljainak legmegfelelőbb fajta kiválasztása, majd a vetőmag beszerzése.

• A paprikamag csírázásához 20 °C körüli hőmérséklet szükséges.

• A palánta felnevelése 6-8 hetet vesz igénybe. • A leggyakoribb magvetési időpont március közepe.

• A paprikamagot elvetheti a szaporítóládába szórva vagy sorba, de vethet tápedényekbe is (tápkockákba, műanyag poharakba, műanyag tálcákba) szemenként is.

• A vetéseket, majd a kis palántákat öntözze, szellőztesse, mikor majd szükségessé válik, gyomlálja, fejtrágyázza tápoldattal!

• Mielőtt a palántákat kiülteti a kertbe, vagy a termesztőberendezésbe, mindenképp tervezze meg a kiültetés elrendezését. A paprikatöveket kb. 20 cm-re ültesse egymástól!

Ha ültetés után Ön gondosan ápolja a növényeket, a paprika ízletes terméseivel meg fogja hálálni munkáját.

A 'California Wonder' palántája

Paprika ültetése balkonra

Hogy Ön paprikát tudjon nevelni otthonában, még kert sem szükséges, elég egy napfényes erkély, s ide helyezett balkonláda, vagy virágcserepek. Annál több öröme lehet viszont a tövekről frissen szedett, vitamindús, ízletes termésekben.

Hogyan ültessen paprikát balkonládába?

1. A paprikapalántákat házilag is nevelheti, de vásárolhat előnevelt paprika palántákat is.

2. Bármelyik lehetőséget választja, mindenképp olyan fajtát, fajtákat válasszon, melyek az Ön igényeinek legmegfelelőbbek! Termeszthet balkonládában zöldpaprikát, kaliforniai paprikát, chili paprikát egyaránt. A fajtaválaszték nagyon bőséges.

3. Ha a palántákat is Ön neveli, szerezzen be fémzárolt, ellenőrzött vetőmagokat! Márciusban már hozzákezdhet a palántaneveléshez. Joghurtos poharakban is nevelhet palántát, ha a poharak alját kilyukasztja, megtölti őket laza, tápanyagban dús talajjal, és 2-3 szem magot vet el kb. 1 cm mélyre.

4. Tegye a magvetéseket meleg helyre, ügyeljen arra, hogy nedves legyen a talaj, viszont nehogy a túlöntözés hibájába essen!

5. A kis magoncokat napfényes helyre tegyük, hogy ne nyurguljanak meg.

6. A megerősödött, Ön által nevelt, illetve a megvásárolt palántákat ültesse balkonládába!

7. A balkonláda alján mindenképp legyenek vízelvezető nyílások.

8. Alakítson ki vízelvezető drénréteget! Ennek legegyszerűbb módja, ha Ön 2-3 cm vastag rétegben kavicsokat helyez el a láda alján.

9. Töltse meg a balkonládát laza szerkezetű, tápdús földkeverékkel!

10. A paprika palántákat 15-20 cm tőtávolságra ültesse! A palánták számára készítsen lyukat, melybe a palánta kerül. A kis növények töve körül tömörítse a talajt, majd alaposan öntözze meg őket!

11. A balkonládát napfényes helyre tegye!

12. Ha a paprika töveket gondosan ápolja, egész nyáron szüretelhet erkélyén!

A törpe chili paprikák is kiválóan alaklamasak balkonon történő nevelésre

Paprika palánta ültetése szabadföldbe

A paprika termesztés sikeres lehet nyáron szabadföldön, de kora tavasszal, vagy ősszel hajtatva is. Hazánk éghajlata mellett a nyári időszak kiválóan alkalmas a paprika termesztéséhez. A szabadföldi termesztés óriási előnye, hogy nincs szükség termesztőberendezésre, a palántákat Ön a tavaszi fagyok elmúltával kiültetheti kertjébe.

A 'Szalva' csípős almapaprika fajta

Mielőtt a palántákat kiülteti a kertbe, mindenképp tervezze meg a kiültetés elrendezését!

A paprikatöveket kb. 20-30 cm-re ültesse egymástól, ehhez azonban ismerni kell a paprikafajta növekedését, végleges méretét is figyelembe kell venni. Fontos, hogy a növények, ha megnőnek, semmiképp ne legyenek összezsúfolva, egymás hegyén-hátán, hiszen így torzak lesznek a növények és a termés is, illetve sok betegség felütheti a fejét. Ha ültetés után Ön gondosan ápolja a növényeket, a paprika ízletes terméseivel meg fogja hálálni munkáját.

Szeretne Ön is a kertjébe csupa finom, nagyszerű, egészséges paprikát? Nézze meg itt kertészetem választékát IDE kattintva!

A paprika palánta ültetési távolsága

A paprika palánták kiültetését Önnek mindenképp előre meg kell terveznie. A fajta és a termesztési mód határozza meg a tenyészterület nagyságát.

Folytonos növekedésű fajtáknál ajánlott a négyzetméterenként 8-10 tő ültetése.

Determinált fajtáknál a négyzetméterenkénti 12-15 tő javasolt. Az ápolási és szedési munkákat jelentősen megkönnyíti az ikersoros, vagy ágyásos elrendezés.

A paprika palánták ültetési távolságai:

• Determinált fajtáknál a tőtávolság 20 cm. A sortávolság ágyásos elrendezésnél 30 cm. Az ágyások közötti távolság 60 cm. Ikersoros elrendezésnél a sortávolság 25 cm. Az ikersorok között 60 cm a távolság.

• Folytonos növekedésű fajták tőtávolsága 25 cm. A sortávolság ágyásos elrendezésnél 40 cm. Az ágyások közötti távolság 60 cm. Ikersoros elrendezésnél a sortávolság 25 cm. Az ikersorok között 60 cm a távolság.

A 'Corbaci' édes pfefferoni is könnyen nevelhető kertben

Paprika termesztése fóliasátorban

Vegyük sorba, hogy Önnek milyen feladatai lesznek, ha paprikát szeretne hajtatni! Válassza ki a hajtatás típusát!

  • A korai hajtatásnál február 1. előtt kell kiültetnie a palántákat, és mindenképp fűtenie szükséges a termesztőberendezést.
  • Középkorai hajtatásnál február 1. és április 15. között ültesse a palántákat!
  • Hideghajtatásnál április 15. és május 15. között lehet palántázni a paprikát.
  • Őszi hajtatás esetén augusztus végén ültesse a paprikapalántákat!
  • Nem mindegy, hogy milyen növekedés típusú fajtát választ a termesztéshez.
  • Folytonos növekedésű fajtákhoz mindenképp támrendszert kell készítenie!
  • Korai hajtatáshoz folytonos növekedésű fajták alkalmasak.
  • Középkorai hajtatáshoz folytonos növekedésű fajtákat válasszon, illetve egyes determinált fajták is megfelelőek. Hideghajtatáshoz folytonos- és determinált növekedésű fajták egyaránt kiválóak.
  • Őszi hajtatáshoz determinált növekedésű fajták közül válasszon, mivel azok kevésbé érzékenyek a fényhiányra.

Ha az erős paprikával kapcsolatos főbb tudnivalók is érdeklik, kattintson IDE és olvassa el a róluk szóló cikkemet!

A palánták ültetése előtt készítse elő a termesztőberendezést! Fertőtlenítse a vázszerkezetet, és a talajt! Gondoskodjon a megfelelő tápanyag utánpótlásról! A palántaneveléshez a tervezett ültetési időpont előtt 6-8 héttel szükséges elvetnie a magokat szaporítóládába (szórva, vagy sorba), tápkockába, műanyag poharakba, vagy műanyag tálcákba (szemenként). A palántákat mielőtt a termesztőberendezésbe (ez leggyakrabban fóliasátor) ültetné, tervezze meg a kiültetés elrendezését!

A 'Kurtovszka' is egy rendkívül közkedvelt fajta

A paprika fóliasátorban történő termesztésénél a legcélszerűbb az ágyásos, vagy ikersoros elrendezés. Megkönnyíti Önnek az ápolási munkák és a szedés végzését! A palántának ültetőkanállal készítsen gödröt, és abba ültesse el a paprikapalántát! A palánták fóliasátorba ültetése után az ápolási munkák, melyeket el kell végeznie a siker érdekében: az öntözés, szellőztetés, (ha szükséges - hajtatási módtól függően- fűtés), talajápolás és növényvédelem. Mikor a paprika termései beérnek, már csak a termés leszedésének öröme vár Önre!

A paprika növényvédelme egy nagyon fontos tényező. Ha érdekli ez a téma, kattintson IDE és olvassa el az erről szóló cikkemet!

A főbb paprikanevelési tennivalók

Metszés

A paprika egyszáras termesztéstechnológiájú hajtatásához Önnek támberendezést kell létesítenie. A támrendszert úgy kell kialakítani, hogy a paprikasorok felett 2 méter magasan drótot kell kifeszíteni. Ezeket a drótokat keresztirányban oszlopokhoz rögzített huzalok támasztják alá. A növények felkötözéséhez többszálas műanyag zsinórt használjon! A zsineget csúszókötéssel rögzítse a felső támrendszeren, majd lent lazán kötözze a paprikatőre, (figyelembe véve a növény szárának vastagodását). A paprika metszését mindig kézzel végezze, napsütéses időben, száraz paprikatöveken!

Kacsolás

A paprika egyszáras termesztéstechnológiájú hajtatásakor támberendezéses-rendszer létesítése után zsinór mellett vezetjük felfelé a paprika meghagyott vezérhajtását. A zsineget csúszókötéssel rögzítse a felső támrendszeren, majd lent lazán kötözze a paprikatőre! A paprikát metszeni szükséges. Az 5-7 cm magasságot elérő első hajtások közül válassza ki a legszebbet, és a többit tőből távolítsa el! A meghagyott vezérhajtás újból el fog ágazni, de továbbra is csak a vezérhajtást hagyja meg!

Ezt vezesse függőlegesen a zsinór mellett! Az alsó részeken akkor kezdje el a felesleges hajtásrészek eltávolítását, mikor már 90-110 cm hosszúak. Erős növekedés esetén az első elágazás alatti levélhónaljakból is fejlődhetnek hajtások. Ezeket tőből távolítsa el! Ezt a műveletet nevezzük kacsozásnak.

A paprika tápanyagigénye

Palántaneveléskor célunk, hogy erős, zömök palántákat kapjunk. Ekkor magas foszfortartalmú tápanyagellátás célszerű. Kiültetés után a foszfortartalmú tápoldat a begyökeresedést, és a virágképződést segíti. Virágzásig mindenképp biztosítani kell a kiegyensúlyozott nitrogénellátást is. A termésképzés idején a paprika káliumigénye megnövekszik. A kalcium hiánya csúcsrothadást okoz. Termesztés során fontos a folyamatos mikroelem ellátás is. A tenyészidőszak végén a tápanyagigény csökken, ezt is vegyük figyelembe és ha szükséges, akkor pótoljuk!

A szép terméshez megfelelő tápanyag ellátottság szükséges ('Poblano')

A paprika betakarítása

A paprika betakarítása egy igencsak nagyszerű feladat, és több hullámban végezhető, szinte folyamatosan egészen őszig. A paprikának két érési ideje van a gyakorlatban.A gazdaságilag érett paprika még nem teljesen érett, sokszor nem érte el a végleges, fajtára jellemző színét, de már finom, ropogós, és nagyon jól betakarítható és feldolgozható. Ha biológiailag éretten szedjük le a paprikát, akkor megvárjuk, amíg ténylegesen megérik, általában pirossá vagy sárgává válik, kissé megráncosodik, a húsa kissé megpuhul. Ilyenkor is fogyasztható, de ez kevésbé jellemző fogyasztási érettségi idő.

A paprikatermesztés annyira sok örömet okoz

Sok újdonságot tudott meg a paprikáról? Megpróbálja Ön is az otthoni termesztését, nevelését?

Szeretne Ön is a kertjébe csupa finom, nagyszerű, egészséges paprikát? Nézze meg itt kertészetem választékát IDE kattintva!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!