Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Papagájvirágú tulipán 'Orange Favourite'

1.690 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10-11 cm
Virágszín: narancssárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Papagájvirágú tulipán 'Orange Favourite' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Az ’Orange Favourite’ egy kései virágzású, áprilistól májusig virágzó papagáj virágú tulipán.

Ez azt jelenti, hogy jellegzetes virágformával rendelkezik, melyben szinte mindig megfigyelhető valamilyen zöld árnyalat. A lepellevelek enyhén rojtos szélűek, hullámosak, tollra emlékeztetők.

Az ’Orange Favourite’ fajta esetében a szirmok alapszíne sötét narancssárga, melybe világosabb sárga és zöld sávok vegyülnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor „becsengetnek az iskolákban” ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik az ’Orange Favourite’ fajta.

Megjelenésében is különleges, melyhez egyedi színvilág is kapcsolódik. A sötét színvilágú ’Black Parrot’ papagájvirágú fajtával vegyesen telepítve drámai kontrasztot vihetünk a kertbe. A visszafogottabb árnyalatok közül kerülhet mellé tarka virágszínű Rembrandt tulipán, de a rózsaszín árnyalatú ’Night Club’ tulipán is jó társnövénye.

A rojtos szélű tulipánok közül az erősebb narancsos árnyalatokat képviselő ’Lambada’ fajta jól kiegészíti, míg fehér színt a liliomvirágú ’Sapporo’ tulipánnal csempésszünk az összeállításunkba.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Black Parrot’
Tulipa ’Rembrandt mix’
Tulipa ’Night Club’
Tulipa ’Sapporo’
Tulipa ’Lambada’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április - Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Videók