Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Papagájvirágú tulipán 'Estella Rijnveld'

2.390 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: fehér-piros

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Papagájvirágú tulipán 'Estella Rijnveld' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Az egyik ezek közül a papagájvirágú tulipánok csoportja. Ezen fajták alapjellemzője, hogy virágaik feltűnők, a lepellevelei hullámosak, fodrosak, csipkések, enyhén rojtos szélűek, tollra emlékeztetnek.

Általában késői virágzás jellemzi őket, ahogyan az ’Estella Rijnveld’ fajtát is. A fajta kifejlett magassága 55 cm, a virágfejek nagyméretűek. A virágszín fehér és piros szabálytalan foltok, cirmok, sávok kombinációja.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor „becsengetnek az iskolákban” ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradícionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk.

Egyik változat ezek közül a papagájvirágú tulipán, amelyet nagyméretű virágok és fodros, hullámos, rojtos szélű lepellevelek jellemeznek. Az ’Estella Rijnveld’ egy népszerű képviselője a csoportnak, virágszíne harsány, piros és fehér foltokkal, cirmokkal tarkított.

Érdemes társításban elhelyezni, ekkor esztétikus egyéb papagájvirágú fajtákat csoportosan mellé ültetni. A tulipánok elé ültessen krókuszokat, amelyek a tél végi korai virágzásukkal már a tulipánok előtt díszítenek. Májustól pedig a sárkánykontyvirág veszi át a társításban a fő szerepet. Ültesse a tulipánok mögé!

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Blue Parrot’
Tulipa ’Black Parrot’
Tulipa ’Apricot Parrot’
Crocus sieberi ’Tricolor’
Crocus sieberi ’Firefly’
Dracunculus vulgaris

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 50 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 15-20 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: piros-fehér
Virágzási idő: április-május
Ültetés ideje augusztus - november
Ültetés mélysége 15-20 cm
Virágmagasság kertben 50 cm

Videók