Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Termesszen „pálinkát” a kertjében!

A gyümölcsökben az a jó, hogy számtalan módon felhasználhatók és elfogyaszthatók. Elmajszolhatja a fa alatt állva, készíthet belőlük különböző lekvárokat, befőtteket, álmodhat belőle süteményeket vagy leveseket egyaránt. Mindezek mellett nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy bizony minőségi pálinka is készülhet ezekből a gyümölcsökből.

Hiszen a házi pálinkának nincsen párja! Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogy mely gyümölcstermők alkalmasak arra, hogy előállítsa belőlük ezt a tipikusan magyar nedűt és arról is írok, melyik fának milyen gondozási igényei vannak. Segítek, hogy Ön is termeszthessen „pálinkát” a kertjében!

Kajszibarack

Ez a gyümölcs már ötszáz éve van jelen Magyarországon, így nem csoda, hogy népszerű pálinka alapanyag, ugyanis a napérlelte gyümölcsökből a virágok illatát idéző ital állítható elő, amelynek íze egyszerre idézi fel a mandula kesernyés ízvilágát, valamint a nagymama házi lekvárját.

A hazai klíma tökéletes a számára, e fák fagyállósága magas, talaj-és vízigénye viszont alacsony. Tulajdonképpen gondozása igen egyszerű, így akár kezdőként is bátran belevághat az ültetésébe, egy kis odafigyelés mellett ugyanis biztosan sikerélménye lesz majd.

Erre van szüksége egy kajszibarack fának!

A siker érdekében az ültetésnél érdemes szerves trágyával vagy házikomposzttal feljavítani a földet, ugyanis így a következő igen hosszú időszakra biztosítja is a megfelelő tápanyagokat a fa számára. Bár van néhány olyan betegség, amelyekre kiemelten hajlamosak, ezek azonban permetezéssel könnyedén megelőzhetők. A növényvédelmi feladatokat könnyedén elsajátítható, így már az első év után rutin feladatnak számítanak majd ezek a tevékenységek.

Gyakorlatilag a szüret időszakában lesz szükség az Ön részéről a legnagyobb energiabefektetésre. Az eredmény pedig illatos, zamatos barackpálinka lesz!

Ide kattintva megtekintheti teljes kajszibarack kínálatomat!

Őszibarack

Való igaz, hogy az őszibarack száraz, kopár területeken is megél, ám leginkább tápanyagban dús talajban, rendszeres öntözés mellett érzi igazán jól magát. Fagytűrő képessége igen magas, a permetezést, metszést és trágyázást pedig igen gazdag terméssel hálálja meg. Nem véletlen, hogy szintén gyakran készül belőle pálinka, nem is akármilyen, hiszen sok szakértő nevezi ezt a gyümölcsöt a pálinkák királynőjének.

Mikor megillatoz egy ilyen italt, egyértelműen érezheti benne a gyümölcsös jegyeket, miközben a édeskés íz simogatja a torkát. Fontos, hogy a magját sosem szabad belefőzni a pálinkába, ugyanis keserű lesz!

Így érdemes gondoznia az őszibarack fát!

Tulajdonképpen nagyon hasonlóak az igényei, mint a kajszibaracknak. Az ültetéshez szüksége lesz szerves trágyára vagy házikomposztra, amelyet az ültetőgödörbe téve akár két évre is biztosíthatja a facsemete megfelelő tápanyagellátását, ezzel pedig biztosíthatja a bő termést is.

Az oltott fák sokkal ellenállóbbak a különböző betegségekkel szemben. Megfelelő odafigyelés és a növényvédelmi feladatok elvégzése mellett gazdag terméshozamra számíthat, amely tökéletes alapanyagként szolgál a minőségi házipálinka elkészítéséhez, amelynek zamata semmi máshoz nem hasonlítható.

Ide kattintva megtekintheti kertészetem teljes őszibarack kínálatát! 

Szilva

A szilva pálinka igen sokak kedvence, különleges aromája ugyanis hamar magával ragadja az embert, hiszen a testes és határozott szilva illat savanykásabb, a lekvárra hajazó ízvilágot rejt maga mögött. A hazai kertek mindegyike tökéletesen alkalmas arra, hogy gazdagon termő szilvafákat neveljen, ráadásul a legapróbb kertbaráti gondoskodást is nagyban meghálálja, remek választás kevésbé tapasztalt kertészeknek is, akik minőségi pálinkára vágynak.

További pozitívum, hogy egy megfelelően ápolt szilvafa évi 40-50 kilogramm termést is hozhat.

Ebben a cikkemben a vörös áfonyáról is olvashat!

Mire fontos odafigyelni a szilvafa gondozása kapcsán?

Nagyon fontos, hogy olyan helyet válasszon a fa számára, ahol sok napfény éri a nap folyamán. Emellett lényeges a rendszeres öntözés is, ugyanis gyökerei igen alacsonyra hatolnak, így könnyedén kiszáradhat. Emellett a bő termés érdekében érdemes trágya segítségével gondoskodni a tápanyag utánpótlásról. Mikor termőre fordul, a fa ágait hasznos alátámasztani, mert a nagyobb hozamok akár le is törhetik az elnehezült hajtásokat.

A permetezésre is mindenképpen hangsúlyt kell fektetni, ugyanis így megakadályozható a fa megbetegedése. Ha úgy érzi, máris szeretne elültetni néhány szilvafát a kertjében, hogy terméséből majd szilvapálinkát készítsen, ide kattintva megtekintheti a teljes szilvafa választékot

Körte

Míg az őszibarack a pálinkák királynője, addig a körte a pálinkák királya címet viseli. Nagyon finom, aromás ital készül ugyanis belőle, így a barackok és a szilva mellett igen népszerű cefregyümölcs ez is. Bár alapvetően elmondható, hogy a körtefa nem fordul elő olyan gyakran a hazai kertekben mint a fentiek.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy e fák esetében több odafigyelésre, törődésre és komolyabb növényvédelmi feladatokra van szükség.

Mire érdemes odafigyelni a körtefa gondozásakor?

A körtefa alapvetően mérsékelten meleg éghajlaton érzi jól magát és kedveli a gyakori öntözést. A gazdag terméshez elengedhetetlen a rendszeres tápanyagellátás, valamint a permetezés és egyéb növényvédelmi feladatok ellátása is.

Több gyümölcsfajta balkonon is nevelhető. Olvasson róluk ebben a cikkemben!

Mindezekről érdemes előre alaposan tájékozódni, így ugyanis nem érheti meglepetés egyik időszakban sem. Ha rászán egy kis időt arra, hogy megfelelően ápolja ezt a fát, azon ritka kertbarátok közé tartozhat, akik házi körtepálinkával kínálhatják meg a vendégeiket.

Ide kattintva elérhető teljes körtefa választékom!

Alma

Az alma bár gyakori, mégis sokak által lebecsült pálinka alapanyag. Pedig igen sok lehetőség rejlik ebben a gyümölcsben ebből a szempontból is, ugyanis igen változatos aromavilága van a különböző fajtáknak. Sőt, sokszor már gyümölcsökkel, ágyas pálinkaként is felhasználják.

Ráadásul alapvetően nincsenek nagy igényei ezeknek a fáknak, így nem igényelnek sok odafigyelést.

Mire szükséges figyelni az almafák gondozásánál?

Bár mint ahogy említettem, nem jelent nagy kihívást e fák gondozása, ám ez nem azt jelenti, hogy ne lenne vele semmilyen feladat. Ugyanis a növényvédelem és a tápanyag utánpótlás ebben az esetben is lényeges. Viszont mindezek igen könnyedén és hamar elsajátíthatók és hamar rutinfeladattá válnak majd. Azt, hogy pontosan milyen fajta almából szeretne pálinkát készíteni, csak Önön múlik, ide kattintva megtekintheti a teljes almafa választékot

Olvasson a balkonon történő növénynevelésről ebben a cikkemben!

Cseresznye

Bár egy időben pálinkakészítés szempontjából igen mostohán kezelték ezt a gyümölcsöt, mára újra reneszánszát éli és egyre többen kísérleteznek vele. Ugyanis napjainkban már szó sincs a mesterséges aromákkal ellátott, kevésbé magával ragadó ízvilágú italról.

Manapság a mézbogyó is rendkívül népszerű gyümölcstermő. Olvasson róla ebben a bejegyzésemben!

Ha a kertjébe készül ültetni néhány cseresznyefát, mindenképpen vegye figyelembe azt, hogy igen helyigényes növényről van szó, így ezt mindenképpen számításba kell venni az ültetés során.

Mire fontos odafigyelni a cseresznyefa gondozása kapcsán?

Ha cseresznyefát szeretne a birtokára ültetni, akkor lényeges odafigyelnie néhány igenfontos dologra. Bár a cseresznyefa igényei nem túlzóak, a porhanyós, humuszban gazdag, levegős talajt és a sok napsütést mindenképpen biztosítani kell a fák számára. A megfelelő gondoskodást nagyon gazdagon meghálálja, ugyanis egy felnőtt fa akár 80-100 kg terméssel hálálja meg. Ha szeretné kipróbálni magát cseresznyepálinka készítésében, ide kattintva megtekintheti a teljes cseresznyefa választékot!  

Meggy

Bár a meggy cukortartalma alacsonyabb, mint a cseresznyéé, viszont a belőle készült pálinka nagyon kellemes. Különös ismertető jegye, hogy enyhén marcipános-mandulás ízvilágot alakít ki. A fenti pontban említett rokonához hasonlóan alacsony gondozási igényű, az odafigyelést viszont gazdag terméshozammal hálálja meg.

Mire fontos odafigyelni a meggy gondozásánál?

Ezek a fák a talajminőségre nem érzékenyek, emellett átlagos mennyiségű öntözéssel is beérik. A tápanyag utánpótlása és a növényvédelemre viszont kiemelten fontos odafigyelni, hiszen ellenkezőesetben a különböző károkozók könnyedén megtámadhatják a fát, veszélyeztetve ezzel a termést.

Ha szeretne meggyfa csemetét rendelni, ide kattintva megtekintheti a teljes választékot! 

Birs

Egy igen különleges, ám elég ritkán előforduló gyümölcs a birs, amelyből pálinkát készíteni bizony igen nagy kihívást jelent. Bár a belőle készülő nedű igen zamatos, kifejezetten fanyar, mégis aromás, ám sokkal kevesebb mennyiség készül el adott tömegű gyümölcsből, mint mások esetében, így sokszor cefrébe kerülés előtt beáztatják a leszedett gyümölcsöket.

Ezek a legmagasabb vitamintartalmú gyümölcsök!

Fontos tudni, hogy a hazai klímán remekül megél és a gondozási feladatok miatt sem kell aggódnia.

Milyen igényei vannak a birsfának?

E gyümölcsfáknak a fagyállósága kiváló, így a zordabb teleket is gond nélkül átvészeli. Emellett nagy előny, hogy a birs nem szorul speciális ápolási teendőkre, metszési feladatai könnyen elvégezhetőek amely egyszerűen elsajátítható kezdők számára is. Amennyiben úgy döntött, szeretne birsfát ültetni a kertjébe, ide kattintva szétnézhet a teljes birsfa csemete választékban.  

Dió

Bár diópálinka valójában nem létezik, mégis lényeges megemlíteni a sorban, ugyanis egyfajta ágyas pálinkaként mégis előfordulhat. Általában vegyes pálinka adja az alapját, amelybe diót ágyazva és fűszereket téve különleges ital készülhet akár házilag is.

A naspolya egy télen érő, mézédes gyümölcs. Ebben a cikkemben őt mutatom be, olvassa el Ön is!

Mivel egy igen hosszú életű növényről van szó, biztos lehet abban, hogy ha egyszer diófát ültet, az később évtizedeken keresztül csodálatos éke lesz a kertnek.

Amit a diófa gondozásáról tudni érdemes

Az oltott csemeték 3-6 év múlva fordulnak termőre. Remekül érzik magukat a kerti földben, nincsenek magas igényei. Viszont mivel gyökérrendszere igen szerteágazó, ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni az ültetéskor.

Különböző diófa fajtáimat ide kattintva tekintheti meg!

Bogyós gyümölcsök

Számos bogyós gyümölcs is alkalmas arra, hogy ínycsiklandó pálinka készüljön belőle. Bár házilag ritkán készítenek belőlük efféle nedűt, ugyanis igen nagy mennyiségű termésre lenne hozzá szükség, természetesen nem lehetetlen, különösen egy nagyobb méretű kert esetén. A hozzáértők azt mondják, nagy gyakorlatot igényel, ha bogyós gyümölcsökből szeretne pálinkát előállítani. Ide sorolandók a málna, a szeder, az eper, a szamóca, a szőlő, a ribizli, valamint a bodza is.

Ezek mindegyikéből különleges aromájú, igen finom nedű készülhet, gondozásuk pedig alapvetően nem feltétlenül jelent nagy kihívást, bár odafigyelésre természetesen szükség van annak érdekében, hogy egészséges növényeket nevelhessen a kertjében, gazdag terméshozammal.

A különböző bogyós gyümölcsöket ide kattintva tekintheti meg a kertészetemben!

A cikk elkészültében segítségemre volt az iDrinks.hu csapata, akik a különböző pálinkával kapcsolatos információkat szolgáltatták. Ha mindezeket elolvasva most úgy érzi, hogy bár nagyon kedveli a jó minőségű pálinkát, viszont nem feltétlenül áll készen arra, hogy önállóan készítse el ezeket, érdemes szétnéznie az iDrinks.hu ital webáruház pálinka kínálatában!

Tájékozódjon a növényvédelmi stratégiákról! A fentiekben több ízben említettem, hogy fontos alaposan tájékozódni a növényvédelemmel kapcsolatban a különböző gyümölcstermők kapcsán és lényeges odafigyelni ezekre a növények egészséges érdekében.

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás