Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia lactiflora 'Duchesse de Nemours' – Illatos bazsarózsa

5.290 Ft

(ejtsd: peónia laktiflóra)

Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 2-4 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
5.290 Ft
2 literes
Menny.:
5.990 Ft
3 literes
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: az illatos bazsarózsa Kína, Tibet és Szibéria területein őshonos, lágyszárú, hosszú élettartamú évelő.

A 'Duchesse de Nemours' fajtát 1856-ban jegyeztette be a francia nemesítő, Jacques Calot. Az előkelő név, a korának egyik legszebb nőjeként számontartott, Marie d'Orleans-Longueville-re (1625-1707), Nemours hercegnőjére utal. Ez a romantikus nevű fajta először Franciaországban lett népszerű és kedvenc, ám e kifinomult, hercegnői pompájú bazsarózsa mindmáig igen kedvelt - az egyik legkelendőbb fajta Európában, különösen Hollandiában, Oroszországban - , de ennél több is: az a szabvány, amelyhez az összes többi illatos, fehér pünkösdi rózsát mérik.

Habitus: kb. 60-80 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes, robosztus bokrú. Lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: május-júniusban gazdagon bontja nagy, 15-20 cm átmérőjű, korona alakú virágait. A külső, lekerekített szirmok kezdetben halványzöld árnyalatúak, majd krémfehérré válnak, a közép felé sűrűsödő, kisebb, belső szirmok, szabálytalan szélűek, fehér színükbe enyhe kanárisárga és halványzöld árnyalat vegyül. Egyesek szerint a gyöngyvirághoz hasonló, míg mások szerint inkább citrusos illatot árasztanak, az esti órákban különösen intenzíven. S, ha ez nem lenne elég, fő virágait sok oldal bimbó kíséri éppúgy, ahogy egy hercegnőhöz illik.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, sárga vagy lila színben és ezek kombinációiban pompázó virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, társíthatjuk őket, akár más bazsarózsa fajtákkal is.

Egy késő tavasztól egész nyáron át mutatós, fehér - a lepkék, méhek által szívesen látogatott -, az esti-éjszakai órákban szinte világító virágú növényekből álló összeállításhoz válasszuk háttérnövénynek az 'Annabelle' cserjés és a 'Limelight' bugás hortenziát, valamint a 'White Profusion' nyáriorgonát, ami kusza habitusával karakteres megjelenésű cserjénk lehet.

Előttük kapjon helyet az arisztokratikus szépségű 'Duchesse de Nemours' illatos bazsarózsa és a telt, fehér virágait gazdagon hozó ’Carte Blanche’ floribunda rózsa.

Az előtérbe a nyár végétől virágzó féltelt, fodros szirmú, arany porzójú 'Whirlwind' szellőrózsát és a tetszetős bokrú 'Sensation Compact White' ligeti zsályát ültessük.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea arborescens 'Annabelle' – Fehér gömb virágú cserjés hortenzia
Hydrangea paniculata 'Limelight'® – Fehér bugás hortenzia
Buddleia davidii 'White Profusion' - Fehér nyáriorgona

Rosa 'Carte Blanche®' - fehér - virágágyi floribunda rózsa
Anemone × hybrida 'Whirlwind' - Szellőrózsa (fehér féltelt hibrid)
Salvia nemorosa 'Sensation Compact White' - Fehér ligeti zsálya

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-80 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: évelőágyak, falusi kert, rovarbarát kert, ágyásszegély, bokrok, fák elé, szoliter, cserjepótló, vágott virág  

Védett tartalom