Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Paeonia hybrid 'Coral Charm' – Hibrid bazsarózsa

5.990 Ft
Kiszerelés
3 literes

(ejtsd: peónia hibrid)

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 1-2 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a bazsarózsák zömmel Kelet-Ázsia területein őshonos, hosszú élettartamú évelők.

A 'Coral Charm' fajtát az amerikai Samuel Wissing hozta létre a Paeonia lactiflora és a Paeonia peregrina 'Otto Froebel' keresztezésével. Húsz éven át dolgozott azon, hogy a virágok színének intenzitását stabilizálni tudja. Végül 1964-ben jegyeztette be. 1986-ban az APS (American Peony Society) aranyérmét is sikerült elnyernie. 

Habitus: kb. 60-90 cm magas, erős szárú, kerekded, terebélyes bokrú, lombozatát fényes, kihajtáskor vörösesbarna árnyalatú, később sötétzöld, szeldelt levelek alkotják.

Virág: nagy, akár 15-20 cm átmérőjű, május-júniusban nyíló féltelt virágainak elegánsan ívelt szirmai kezdetben sötét korallrózsaszínűek, majd árnyalatuk az antik- és barackrózsaszínen át egészen az elefántcsont színig lágyul. Középen az aranysárga porzókkal még látványosabbak ezek az átmenetek, ráadásul egy kifejlett bokron egyidejűleg a nyílás más-más fázisában lévő virágok számos színárnyalatban pompáznak.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, vályogos, könnyen felmelegedő talajon fejlődik szépen, de a gyengébbeket is elviseli.

Fényigény: közepes. A napos helyet kedveli, de félárnyékos fekvésbe is telepíthető, ám ekkor kevesebb virágot hoz.

Vízigény: közepes, a pangó vizet nem szereti. Jó szárazságtűrő, azonban hosszantartó csapadékmentes időszakokban öntözést igényel.

Gondozás: könnyen nevelhető, kártevőkkel, betegségekkel nem kell számolni. Az elnyílott virágokat távolítsuk el, elősegítve a bokros habitus kialakulását. Ősszel vágjuk vissza az elszáradt szárakat. Az első években télre takarjuk tövét, később nem szükséges, mivel megtelepedése után kiváló fagytűrő. Átültetni több év után sem kell, akár évtizedekig maradhat a helyén.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bazsarózsák a kertek kedvelt, tavasz végén, nyár elején virágzó klasszikus növényei, melyek bokros megjelenésükkel, magányosan álló, nagyméretű, fehér, rózsaszín, vörös és ezek kombinációiban pompázó színű virágaikkal a kert hangsúlyos, romantikus szépséget, nosztalgiát és bájos eleganciát képviselő évelői lehetnek.

Ültethetjük őket szoliterként, csoportosan, évelőágyak szegély- vagy központi növényeként, bokrok, fák előterébe, társíthatjuk őket akár más  bazsarózsa fajtákkal is.

A virágzása során színét váltó 'Coral Charm' kiválóan alkalmas arra, hogy egy pasztell tónusokra alapozott, kellemes hangulatú, finom eleganciájú összeállítást alakítsunk ki a felhasználásával.

Hátterébe telepítsük a barack és rózsaszín árnyalatú, tömvetelt, illatos virágait egész nyáron át gazdagon bontó ’Candy Rain’ angol rózsát, mellé pedig az éterien finom, halványrózsaszín és krémfehér virágú ’Peacher’ és a fehér-halvány citromsárga ’Laura Dessert’ illatos bazsarózsákat.

Eléjük ültessünk nagy, fehér-krémsárga virágú ’Moonsilk’ szibériai nőszirmot, hosszú száron hatalmas, gömb alakú, krémfehér virágzatot hozó ’Mount Everest’ termetes díszhagymát, valamint fehér ’Noble Maiden’ és rózsaszín ’The Chatelaine’ csillagfürtöket.

Végül, a szegélyrégiót a kompakt bokrú, barackos-narancssárga 'Apricot Clementine®' mini rózsával és az apró, sárgászöld virágait dús bugákban bontó lágyszőrű palástfűvel alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Rosa 'Candy Rain™' - rózsaszín - angol rózsa
Paeonia lactiflora 'Pecher' – Illatos bazsarózsa
Paeonia lactiflora 'Laura Dessert' – Illatos bazsarózsa
Iris sibirica 'Moonsilk' – Szibériai nőszirom
Allium stipitatum 'Mount Everest' - Termetes díszhagyma
Lupinus 'Noble Maiden' – Csillagfürt
Lupinus 'The Chatelaine' – Csillagfürt (rózsaszín)
Rosa 'Apricot Clementine®' - narancssárga - törpe - mini rózsa
Alchemilla mollis - Lágyszőrű palástfű

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-90 cm
Ültetési tőtáv: 80-100 cm 
Virágzási idő: május - június
Méhcsalogató: igen
Fényigény: közepes
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: szoliter, évelőágyak, ágyásszegély, bokrok, fák elé, cserjepótló, falusi kert, rovarbarát kert, japán kert, vágott virág

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: rózsaszín
Virágzási idő: nyáron