Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Őszi füvesítés

Az őszi fűmagvetés előnyeit a legtöbben ismerjük, és ki is használjuk. Sokakban viszont megfogalmazódik a kérdés, vajon valóban jobb-e az őszi fűmagvetés vagy inkább tavaszi jár több előnnyel. Ebben a cikkemben ezt a témát járjuk körbe. Az őszi magvetésnek számos előnye van. A 3 - 5 cm magasra fejlődő fű tavasszal versenyelőnyből indulhat majd a korán kikelő gyomok ellen.

A tavasszal csak lassan felmelegedő talaj miatt sokszor a gyomok győznek, aminek a szép, egységes zöld pázsit látja kárát, a tavaszi felülvetéssel pedig értékes kerti időt vesztünk, hiszen a frissen kiszórt vetésre 2-3 hétig nem szabad rámenni. Mindezen viszont az őszi gyepesítéssel könnyen felül tudunk kerekedni. Akinek tehát még volna mit zöldítenie, az ne tétovázzon, bátran füvesítsen még novemberben is főképp, ha csak a kert egy részét érintő helyreállító pázsitképzésről van szó!

Nos, igen, az őszi fűmagvetés valóban egy igen hatékony módszernek bizonyul. Vegyük sorra, milyen feladataink vannak az őszi füvesítés során, így akár új gyepfelületet létesít, akár csak javít a már meglévő pázsit minőségén, kövesse az alábbi öt pontot, és biztos lesz a sikere az őszi magvetésnek!

1. Szerezze be a megfelelő fűmagot!

A legjobb eredmény elérése érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelő magkeveréket, megfelelő fajokat és fajtákat szerezzünk be. Fontos kritérium a szép zöld szín, a betegségellenállóság, és az aszálytűrés. Érdemes egy kis időt azzal is foglalkozni, hogy milyen típusú fű nő a legjobban az Ön kertjében.

Ez a fűmagkeverék kiváló azok számára, akiknek nincs sok idejük öntözni a gyepet.

Gondolja végig, hogy mennyi ideje van foglalkozni vele: mennyi időt tud a fűnyírásra, öntözésre, szellőztetésre és egyéb feladatokra szánni. Azt is vegye számításba, hogy mennyire fogja igénybe venni a gyepfelületet: szinte egyáltalán nem fog rálépni, vagy pedig gyakran tartózkodik rajta. Amennyiben gyerekek is aktívan használják, érdemes strapabíróbb magkeveréket vásárolnia.

Ha árnyékos részt szeretne füvesíteni, ezt a fűmagkeveréket ajánlom.

2. Készítse elő a talajt!

Új gyeprész füvesítéséhez:

1. Lazítsa meg a talaj felső 4-5 cm-ét!

2. Távolítsa el a törmeléket (botokat, köveket stb.) a területről!

3. A pingponglabdánál nagyobb talajrögöket törje szét!

4. Nem feltétlenül szükséges apró szemű talajt létrehoznia, a talajban a kisebb rögök még teljesen elfogadhatók.

5. Egységesítse a felületet, simítsa el, hogy megszűnjenek azok a részek, ahol a felesleges víz összegyűlhet!

A meglévő gyep felülvetéséhez:

1. Kaszálja le a füvet a lehető legalacsonyabbra!

2. Lazítsa meg a talaj felső 4-5 cm-ét a csupasz, vagy kikopott helyeken!

3. Távolítsa el a talajból a törmeléket és az elhalt fűcsomókat!

4. Egységesítse a felületet, simítsa el, hogy megszűnjenek azok a részek, ahol a felesleges víz összegyűlhet!

5. Vetést követően juttasson ki tápanyagot a megfelelő csírázás érdekében!

3. Fűmag vetése

1. Átlagosan 1 kg fűmag 30-40 m2-re elegendő. Kisebb kertekben megfelelő lehet a kézi magvetés, nagyobb területeknél érdemes gépesítve vetni az egyenletesebb csírázás érdekében. Ha túl ritkán veti el a magvakat, akkor ritka lesz a gyep, ami nem túl dekoratív látvány (és pluszmunkát eredményez a pótlás).

Ha a magvak túl közel kerülnek egymáshoz a vetés során, akkor kezdetben igen szépek, de aztán folyamatosan harcolniuk kell egymással a vízért, a fényért, a tápanyagokért, majd pedig egy részük elpusztul. Az ilyen területeken a fű gyenge vagy vékony lehet, könnyen megbetegszik.

2. Gyengéd, könnyű mozdulatokkal igazítsa el a vetett talajt gereblyével, majd 0,5 cm földdel takarja le.

4. Öntözés

1. A csírázás fokozása érdekében tartsa folyamatosan nedvesen a fűmagágyat. Ebben a szakaszban is nagyon fontos, hogy a pici növények gyökere a szárazság miatt ne szakadjon meg, mert ez a növény pusztulását eredményezheti.

2. Legalább naponta egyszer öntözze addig, amíg a fű legalább 4- 5 cm magas nem lesz. Látja, nem is bonyolult mindez, és higgye el, ha így ülteti a fűmagot, rengeteg örömben lesz része és tavaszra erős, vitális gyepfelülettel fog rendelkezni.

Az őszi gyepgondozás

Na, de térjünk vissza egy szó erejéig az őszre. Sokan sajnos mind a mai napig csak nyáron foglalkoznak a fűvel, hiszen ekkor „kell” szépen mutatnia. Ekkor öntözzük, nyírjuk, gondoskodunk róla. Ősszel viszont már többet tartózkodunk a lakásban és a sárgult falevelek mellett kevésbé tűnik fel a gyep a kertben, és hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla. Fontos tudni azonban, hogy ősszel is ápolást igényel a fűfelületünk.

Az alábbiakban összegyűjtöttem Önnek pár dolgot, amit érdemes szem előtt tartania, ha tavasszal újra harsogó zöld színű, egészséges gyepet akar a magáénak tudni. Lássuk!

Öntözés

Ha túl korán abbahagyja a pázsit öntözését, fontos regenerációs időszakot hagyhat ki. A téli hónapokba egészségesen, megfelelő kondícióban belépő fű könnyebben átvészeli a hideg időszakot és megerősödve indul el a tavaszi időszakra.

Ennek elérésének pedig egy hatékony módja az, hogy időközönként megöntözi a gyepet. De hogy mennyi legyen ez a vízmennyiség? Természetesen felesleges naponta öntözni, hiszen az alacsonyabb hőmérséklet miatt nem tud annyit párologtatni, mint nyáron. Ha hetente 3-4 mm vizet kijuttat, az valószínűleg elégnek fog bizonyulni.

Az avar eltávolítása

A színes őszi levelekből álló lombszőnyeg jól nézhet ki a kertben, és szórakoztató játék a gyerekek számára, de a fűnek nem tesznek jót. Gátolják a fényt és túl sok vizet tartanak fel, ami halálos kimenetelű lehet a gyep számára.

Amikor a levelek lehullanak, gereblyézze őket össze, amilyen gyakran csak van rá lehetősége. Ha a fák már teljesen elveszítették lombjukat, akkor pedig gyűjtse össze a leveleket a sarkokból és a nehezebben elérhető részekről, ugyanis egy erősebb szélvihar a gyepre viheti őket, és ez megint veszélyes lehet egy-egy fűfolt számára.

Fűnyírás

Igen, ez egy fontos tényező. Sokan a nyár végén elteszik a fűnyírót a következő tavaszig a raktárba, de amíg nő a fű, addig érdemes vágni. Ha túl magasan hagyjuk és így köszönt be a tél, a nagy zöld levélfelület miatt könnyebben berothadnak a füvesített gyeprészek, illetve könnyen megfertőződhetnek betegségekkel.

Túl rövidre sem szabad hagyni, mivel ha nem hagyunk nekik elég zöld felületet, nem tudnak megfelelően felkészülni a télre, és a tövek könnyen elfagynak vagy megbetegednek.

Gyepszellőztetés

A nyár folyamán a gyep valószínűleg bizonyos fokú talajtömörödést szenvedett. Ez a két probléma gyakran okozza a legtöbb (ha nem az összes) barna vagy megritkult fűfelületet. A levegőztetés az a folyamat, amelynek során újra képessé tesszük a tápanyagfelvételre az által, hogy csökkentjük a tömörödöttséget.

Tekintse meg az alábbi videómat, amelyben a gyepszellőztetésről beszélek:

Tápanyagutánpótlás

Ha azt szeretné, hogy a pázsit jobban nézzen ki és egészségesebb legyen, ősszel műtrágyázzon . Ez rengeteg tápanyagot ad a gyepnek, hogy átvészelje a telet, és elősegítse a fű megerősödését tavasszal. Ennek eredményeként az ősz az év legfontosabb időszaka az egészséges gyep létrehozásához. Ha ősszel gyepszellőztetés mellett dönt, akkor röviddel ezután érdemes műtrágyázni annak érdekében, hogy a tápanyagok mélyebben bejussanak a talajba.

Ha úgy érzi, szükséges a tápanyagutánpótlás a gyepfelületén, akkor válassza ezt a gyeptrágyát!

És hogyan tovább tavasszal?

Akár géppel, akár kifejezetten erre a célra kialakított gyepszellőztető gereblyével, de mindenképpen érdemes tavasszal ezt fontos munkát elvégezni a kertben. A hideg évszakban a kertet alig használjuk, és nem is ápoljuk a pázsitos felületet ilyenkor. A hideg hetek, hónapok alatt a fűfelület károsodik, többek közt növényi részek, nyesedékek, lehullott levelek kerülnek rá, majd ezek a rétegek összetömörödnek, összeállnak, és beborítják a fűszálakat.

Az alábbi felvételen pedig a gyepszőnyegeket és a fúmagvetést hasonlítom össze:

Ahhoz, hogy tavasszal a gyep fellélegezhessen, meg kell szabadítani ettől a téli páncéltól! Akinek nincs célszerszáma, legalább egy erősebb lombseprűvel szabadítsa meg a gyepét a télen összeállt, elszáradt részektől, és a mohától.

Az elvégzett munka hatására, melyet tavaszi indító műtrágyázással és öntözéssel lehet kiegészíteni, a fű is elkezd nőni, és élénk, haragos zöld színével ismét tavaszi, nyári hangulatba hozza a kertet!

Ha kedvet kapott a fűmagvetéshez, nézze meg kertészetem fűmag kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!