Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ismerje meg az ostorfákat!

A városi fáknak több feltételnek kell megfelelniük, tolerálniuk kell a szennyezett levegőt, tűrniük kell a szárazságot, és jó, ha árnyékot adó a lombkoronájuk, emellett természetesen dekoratívnak is kell lenniük. A rosszul megválasztott városi utcai vagy kerti fa később sok bosszúság forrása lehet, ezért fontos jól dönteni! Az egyik legkiválóbb városi fa a nyugati ostorfa, melyet nem véletlen láthat sokszor az utak mentén, parkokban, belvárosi tereken!

Igazi városi fa

A nyugati ostorfa jellemzői

Évtizedekig a nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) volt szinte az egyetlen ostorfa faj, amelyet ültettek. Ezt dekoratív tulajdonságainak és kifejezetten alacsony igényeinek köszönhette. A nyugati ostorfa akár 15-20 méter magasra is megnőhet, ha optimális körülmények között fejlődik. Lombhullató díszfa, amelynek hajtásai ostorként lógnak alá a koronából – innen is kapta magyar nevét.

Ősszel is igen szép látványt nyújt

Levelei aszimmetrikusak, középzöldek, tojásdadok és kihegyezett levélcsúcsúak. Virágjaik jelentéktelenek, aprók és nem feltűnők, még csak nem is illatosak, de nem is a virág a faj fő díszítőértéke, hanem a habitusa és a lombozata.

Ebben a videómban bemutatom a nyugati ostorfát:

Termést érlel: a termése apró, sötétlila vagy fekete, gömb – ez számos madarat és kisemlőst vonzhat. Nem jó törzsnevelő, ugyanis törzse elég görbe, és sokáig karózni kell, ha valamiféle egyenes formát szeretnénk belőle kihozni. Ez elég sok problémát tud okozni, ha útsorfaként alkalmazzák, de vannak technológiák, amellyel ez a probléma megoldható.

A nyugati ostorfa a társasházi kertek fája is lehet. Olvasson a társasházi kertek kialakításáról bővebben is!

Az ostorfa igényei

Az ostorfa egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy tulajdonképpen alig van bármilyen igénye. Nemhiába alkalmazzák főként útsorfaként, hiszen a talaj iránt egyáltalán nem igényes, bármilyen talaj megfelelő a számára. Jól bírja a szárazságot, ha ültetés után megszokta az új helyét, akkor már nem szükséges öntözni.

Lombja is mutatós

Jó várostűrő: a forgalmasabb utak mentén is prímán megél. Jól bírja a szmogot és a sót is. A fényigénye magas, és tűző napon is megél. Félárnyékban is szépen fejlődik.

Az ostorfából akár sövény is alakítható. A videómban megmutatom, hogyan:

Az ostorfa ültetése

A konténeres ostorfát az év bármely szakaszában ültetheti, amikor nem fagyott a talaj. Azt szoktam mondani, hogy amikor az ásó könnyen lemegy a talajba, akkor elültethetjük. Ha szabadgyökerű a fánk, akkor tavasszal és ősszel a legoptimálisabb időpont az ültetéshez. Legalább kétszer vagy háromszor akkor ültetőgödröt ásson, mint amekkora a konténer.

Itt válogathat kertészetem sövénynek alkalmas növényeiből!

Az ostorfa kérge is mutatós

A növényt óvatosan vegye ki a konténerből, vizsgálja meg, hogy minden fiatal gyökér egészséges, fehér színű-e. Ha nem, akkor az elbarnult gyökeret távolítsa el a növényről. Az ültetőgödör aljára tegyen szerves trágyát, majd a kiásott talaj legfelső rétegét, ebbe helyezze a fát függőlegesen. Érdemes egy karót is mellé helyezni, ha egyenes törzses fát szeretne, de szerintem díszkertben a görbe törzs igazán egyedi és különleges tud lenni. Ez az Ön egyéni döntése.

Idős faként is tiszteletre méltó

Ezt követően ültesse el a fácskát. A fa gyökérnyaka ugyanabban a magasságban legyen, ahogyan a konténerben volt, vagyis ideális esetben egy szintben a talajfelszínnel. A következő feladat a talaj tömörítése a lábunkkal és egy tányér kialakítása, ami azért fontos, mert így elősegítheti az esővíz és az öntözővíz gyorsabb és biztosabb lejutását a gyökerekhez. Ezt követően bőségesen be kell öntöznie a fát.

Ha sövényt szeretne belőle kialakítani, olvassa el az őszi sövénytelepítésről szóló cikkemet!

Az ostorfa gondozása

Érdemes az aszályosabb hetekben és hónapokban néha bő vízzel megöntözni. Öntözés nélkül sem lesz baja, de azért mégiscsak jobban fog fejlődni, ha hozzásegítjük egy kis vízhez. Tápanyagigénye alacsony, elég csak 4-5 évente pótolni a tápanyagot. Erre kiváló választás a Mabako szerves trágya, amelyet kertészetemből megrendelhet.

Tudjon meg többet videómból a nyugati ostorfáról:

Növényvédelmi gondjai nincsenek, nincs jelentősebb kártevője és kórokozója, ezért nem kell növényvédőszereket beszereznünk és nem lesznek álmatlan éjszakáink amiatt, hogy hogyan óvjuk meg a fácskánkat bizonyos kórokozóktól vagy kártevőktől.

Tekintse meg kertészetem közterületre ültethető fafajait- és fajtáit!

Gyors növekedésű faj. Optimális esetben akár 100-150 évig is elélhet, és idős korában is igazán lenyűgöző látványt nyújt.

Az ostorfa metszése

Nem igényel metszést. Habitusa metszés nélkül is igen szép. Ha jobban oda szeretne figyelni a fa formájának kialakítására, azt még akkor tegye meg, amikor a fácska fiatal, mert ekkor sokkal jobban bírja az alakítást. Ha a fa idősebb, és radikális beavatkozást végzünk (például ifjítás), azt már sokkal nehezebben viseli el. A seb ilyenkor már nehezebben gyógyul be, és a legnagyobb odafigyelésünk sem mindig elég ahhoz, hogy megóvjuk, mert könnyen a sebfelület könnyen berothad.

Városi környezetben természetesen alakítani kell a fácskát. A videómban erről beszélek:

Az ostorfa a kertben

Bár – ahogy korábban is említettem – a nyugati ostorfa leggyakoribb alkalmazási területei a közterületek: útsorfaként, városi faként találkozhatunk vele. Kertben is alkalmazhatjuk, például kies, rossz talajú területek elsőrendű választása lehet. Azoknak is megfelelő, akik szeretnének gyorsan szeretnének árnyékot a kertben, madárcsicsergéssel és mókusokkal, de nincs lehetőségük vagy idejük arra, hogy folyamatosan a kertben legyenek.

A nyugati ostorfa persze jobb minőségű kertrészekre is ültethető, hiszen imádni fogja, de ha nem rendelkezik ezzel, akkor a rosszabb minőségű területek is megfelelnek a számára.

Ha szívesen ültetne kertjébe vagy háza elé nyugati ostorfát, akkor itt tud vásárolni kertészetemből!

Milyen ostorfákat ismerünk még?

A nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) az ostorfák között az első Magyarországon. A legstrapabíróbb és a legelterjedtebb. Ha jártunkban-keltünkben megpillantunk egy-egy ostorfát, az majdnem biztos, hogy nyugati ostorfa.

A déli ostorfa is lenyűgöző

A védettebb területeken kezd előtérbe kerülni a déli ostorfa (Celtis australis), amely a mediterrán területek faja, ezért nálunk egyelőre a fagyzugosabb területektől óvjuk, mert kissé fagyérzékeny. Védettebb részeken viszont pompás életet teremthet nekünk. Könnyen felismerhető molyhos levélfonákjáról, keskeny, fűrészes leveleiről.

A kettő hibridjét már régóta tesztelik, és lehet, hogy a jövőben szintén útsorfaként fog elterjedni, mivel az egyik fő nemesítési célpont az egyenes törzs létrehozatala lesz.

Ha Önnek is megtetszett az ostorfa, akkor keressen számára egy jó kis helyet a kertjében is irány az ültetés!

Itt tud nyugati ostorfa csemetét vásárolni kertészetemből!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

fotók forrása: nyugati ostorfa - 1. fotó, őszi lombszín, nyári lomb, kéreg, idős fadéli ostorfa