Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Origanum rotundifolium 'Dingle Fairy' – Oregánó (kereklevelű szurokfű)

1.390 Ft

(ejtsd: origánum rotundifólium)

Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Origanum rotundifolium 'Dingle Fairy' – Oregánó (kereklevelű szurokfű) főbb jellemző

 

Jellemzők: Az oregánó vagy ismertebb nevén a szurokfű egy aromás illatú évelő gyógy- és fűszernövény, mely hazánkban is gyakori száraz gyepeken, napos, erdei utak mentén, főként meszes alapkőzetű területeken.

A ’Dingle Fairy’ megjelenését tekintve a virágzás előtt 15-30 cm magas bokrot alkot, a virágzás során pedig kissé felnyurgul és elterül, s ekkor magassága elérheti a 40 centimétert. A levelei jellegzetes megjelenésűek, az alapfajra emlékeztetők, aprók és tojásdadok, enyhén szőrözöttek. Virágai lecsüngőek, rózsaszínűek, zöld murvalevelekkel díszítettek, az alapfajhoz képest ebben mutatnak nagy eltérést.

A virágzat díszítő értéke kiemelkedő, ráadásul bókoló megjelenése miatt még látványosabb, ezért elsősorban dísznövényként telepítik. Fűszernövényként a mediterrán konyha használja leginkább, az ilyen jellegű ételek jó kiegészítője.

Gyógyhatásait tekintve a természet antibiotikumának is szokták nevezni, mivel karvakrolt és timolt tartalmaz. A szárított leveléből forrázat készíthető, mely étvágyjavító, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású.

Talajigény: Meszes, laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Meleg napos fekvésbe telepítsük.

Vízigény: Kis vízigényű növény, telepítést követően öntözzük.

Tápanyagigény: Közepes-kis tápanyagigényű növény, a szegényebb talajokban is kielégítően fejlődik.

Gondozási ápolási munkák: Kevés gondozást igénylő, könnyen nevelhető növény. A telepítést követőn környezetét tartsuk gyommentesen és öntözzük. Az elvirágzást követően metsszük vissza.A levelek folyamatosan szedhetőek a lombhullásig, de ősszel aromaanyagaik már kevésbé erőteljesek.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Ajánlott sortáv: 40-45 cm
Ajánlott tőtáv: 35-40 cm
Virágzási idő: Június – Július
Kiültetés ideje: Edzett palántákat májustól
Betakarítás ideje: Július közepétől folyamatosan

 

Védett tartalom