Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Öntözés esővízzel

Megyeri Szabolcs

A tavaszi ültetési szezon, és a közeledő, egyre melegebb időjárás minden kiskertben felveti az öntözés kérdését. Az nem vitás, hogy öntözésre szükség lesz, de az már nem mindegy, hogy ezt hogyan, és főleg milyen költségekkel oldjuk meg. Nagyszerű ötlet a spórolásra az esővíz gyűjtése, és kerti felhasználása.

Az égi áldás kerti felhasználása környezettudatos lépés is egyben. Az esővíz nem ivóvíz minőségű, öntözésre azonban alkalmas lehet, nem terheljük vele a vízszámlánkat, és nem az értékes, tisztított vizet pazaroljuk használatával. A természet önként is elvégzi ezt a feladatot, azonban az eső akkor esik, mikor kedve tartja, ezért jó ötlet, ha a vizet begyűjtjük, és akkor használjuk fel, amikor szükséges. Az esővíz sajnos sokszor szennyeződésekkel terhelt, főleg a nagyvárosokban, ezért ezeken a helyeken érzékenyebb szobanövények öntözésére nem ajánlatos használni, a kertben azonban ezt bátran megtehetjük. A vízgyűjtés legegyszerűbb módszere az esőcsatorna végéhez állított edény, ami lehet akár egy régi, horpadt vödör, egy nagyobb műanyag hordó, vagy egy használaton kívüli dekoratív boroshordó. Az eresz aljához, vagy a gyűjtőedényhez gumitömlőt, műanyag csövet is csatlakoztathatunk, melyet aztán a virágágyáshoz, veteményeshez vezethetünk, de ha pár centiméterenként kilyuggatjuk, és így vezetjük el a növények között, akkor máris kész a házi öntözőrendszer, amit akár a föld felszíne alá is áshatunk. Amennyiben a kertnek van némi lejtése, kaviccsal kibélelt sekély árkot is kialakíthatunk, mely a csatorna nyílásától a megfelelő helyre vezeti a folyadékot, útközben pedig a kavicsréteg vízáteresztőképessége révén a nedvesség a földbe is szivárog. Természetesen nem csak házilag kiépített esővízgyűjtők léteznek, nagyobb befektetéssel professzionális, tartós megoldást is kiviteleztethető, ám ebben az esetben a megtérülés is hosszabb időt vesz igénybe. Az esővíz kerti felhasználása nem korlátozódik az öntözésre. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan vizet egyéb célokra is felhasználhatjuk, például a kerti szerszámok lemosására, a kocsifeljáró, a járda, vagy a kerti út takarítására, és akár egy hűsítő nyári zuhanyozáshoz is alkalmas a felhalmozott esővíz.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok