Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Olea europea 'Ascolana Tenera' – Európai olajfa

Elérhető méretek és árak lejjebb találhatók

(ejtsd: oléa európea)

Igen nagy múltú, már az ókori Rómában ismert fajta, melynek nagyméretű (kb. 8-10 g), ovális alakú bogyója vastag, puha húsú, fűszeres zamatú, sóban pácolás, savanyítás után sokoldalúan felhasználható. Az olive all'ascolana előétel alapanyaga. Dísznövényként is mutatós, ezüstös lombozatával szép kontrasztot alkot az élénkebb színű fákkal, cserjékkel.

Szállítási méret: 140-160 cm magas
Kiszerelés: 3 literes faiskolai konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: Elérhetőség: Cikkszám: Díszfa méret: Díszfa kiszerelés: Kosárba
18.990 Ft
Raktáron
133-3120-K3-140/160-(sz)
M: 140/160
K 3L
Menny.:dbKosárba
22.990 Ft
Raktáron
133-3120-K9-T100
T100
K 9L
Menny.:dbKosárba
37.990 Ft
Raktáron
133-3120-K18-6/8-T100
TK: 6/8, T100
K 18L
Menny.:dbKosárba
48.990 Ft
Raktáron
133-3120-K30-6/8-T100
TK: 6/8, T100
K 30L
Menny.:dbKosárba
49.990 Ft
Raktáron
133-3120-K30-6/8-T110
TK: 6/8, T110
K 30L
Menny.:dbKosárba

Hasznos tudnivalók

Származás: az európai olajfa a Mediterránumban - sziklás lejtőkön, ritkás erdőkben, cserjésekben - honos, ott mindenütt elterjedt örökzöld, rendkívül hosszú életű fa, melynek átlagos élettartama 300-600 év, de kb. 2000 éves példányai is megtalálhatók.

Háziasítása nagyon korán elkezdődött, Dávid és Salamon király is előírta a telepítését, i.e. 1000-ben a görögök már 30 változatát ismerték, i.e. 752-től az olimpiai győztesek koszorúja olajfaágból készült. Az ókorban a jólét, a szerencse, a boldogság, a béke jelképe volt.

Nemcsak emblematikus, ősi kultúrnövény, de máig nagy tömegben termesztett, fontos haszonnövény is, melynek bogyóját a különböző érettségi fázisokban más-másképpen dolgozzák fel, de leginkább olívaolajat készítenek belőle.

A Földközi-tenger országain kívül Közép- és Dél-Amerikában, az USA-ban, Afrikában is nagy területeken ültetik.

Dísznövényként is kedvelt, olajfaligetből származó, göcsörtös példányokat sokan szívesen telepítenek kertjükbe, hogy az idősebbnek, misztikusabbnak, karakteresebbnek tűnjön.

Az 'Ascolana Tenera' Ascoli Piceno megyéből (Marche régió, Olaszország) származó, kedvelt, igen nagy múltú fajta. Már az ókori rómaiak is ismerték, többen is - pl. Cato, Martialis, Varro, Petronius - megemlítik. De a nagy zeneszerzők, mint Rossini, Puccini vagy az egységes Olaszországért küzdő Garibaldi is nagyra tartotta a fajtát, s az annak terméséből készült ételt.

Hajtásrendszer: fája erős növekedési erélyű, felfelé törő, jól elágazó, sűrű, terebélyes koronát nevel. Törzse fiatalon hengeres és egyenes, később emeletesen növő, görbe, idős korában göcsörtös, csavarodott, széthasadó, gyakran bordakötegekre szakad szét, odvas. A talaj fölött hamar elágazik vaskos, csavarodott és ívelt ágakra. Kérge kezdetben és a vékonyabb ágakon, gallyakon világos ezüstszürke, sima, később szabályosan barázdás, négyszögletes lemezekre tagolt. Levele keresztben átellenesen álló, bőrnemű, kemény, lándzsás, 2-8 cm hosszú, hegyes, ép szélű, fényes, sötétzöld, nyáron kissé világosabb, ezüstösebb, a fonákon szürkés, ezüstösen pikkelyes, széle többnyire befelé csavarodott.

Virága apró, sárgásfehér, intenzív, jellegzetes, kellemes illatú, többnyire a levelek hónaljában, hosszú fürtökben április-májusban nyílik.

Konténerben, dézsában való nevelésre is alkalmas.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem, részben öntermékeny, de a termés biztosításához pollenadó telepítése ajánlott.

Porzói: ’Frantoio’, ’Leccino’, ’Maurino’, ’Moraiolo’, ’Pendolino’.

Termés: október vége és november közepe között szedhető, nagyméretű (kb. 8-10 g), ovális alakú, lekerekített, kissé aszimmetrikus. Héja vékony, halványzöld, majd sárgászöld, világos rózsaszínes-lilás foltokkal, végül, teljes érettségében sötétlila, szinte fekete. Húsa vastag, puha, lédús, édeskés, enyhén fanyar, igen aromás, fűszeres - egyesek szerint trópusias - zamatú. Kőmagja kicsi. Olajtartalma alacsony, 12-14%, ezért leginkább fogyasztásra ideális - zölden leszedve - sóban pácolás, savanyítás után.

Bár készíthető belőle olaj, de annak előállítása körülményes, nem gazdaságos, maga az olaj pedig nem elég karakteres ízű.

A kedvelt olasz előétel, az olive all'ascolana elkészítéséhez is használják, a kimagozott bogyót fűszeres hússal megtöltik, panírozzák és kisütik.

Talajigény: laza, jó vízgazdálkodású, tápanyagban közepesen gazdag, enyhén meszes talajt kedvel, de sovány, száraz, sziklás talajon is megél. Agyagos, magas talajvízszintű, erősen savanyú talajokra való telepítését kerüljük.

Fény- és hőigény: nagy, napos, meleg helyre ültessük, árnyékban növekedése gyenge, hajtásai megnyúlnak, kevés virágot hoz és a terméskötése is rossz. A sok napsütés a bogyók olajtartalmának növekedéséhez is fontos.

Az olajfák fagyérzékenyek, de az 'Ascolana Tenera' fajta a -10°C-os hőmérsékletet még elviseli.

Vízigény: közepes, fiatal fa esetében szükséges a rendszeres öntözés, később jól tűri a szárazságot, de a virágzás-terméskötés időszakában, aszályos időszakban gondoskodjunk vízellátásról, de a pangó víztől óvjuk.

Gondozás: amennyiben a szabadba szeretnénk telepíteni, kiemelten fontos az ültetési hely jó megválasztása, ami déli vagy délnyugati fekvésű, védett, napsütötte legyen. A talajt alaposan munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk. Télre a fiatal csemetét mindenképpen takarjuk, idősebb fának csak a tövét.

Az 'Ascolana Tenera' fajta szívós, jól alkalmazkodik a különböző termesztési körülményekhez,

Konténerben is nevelhetjük, ügyelve a megfelelő ültetőközegre, a kellő vízelvezető rétegre, a tápanyag utánpótlásra, vízellátásra, nyáron a konténernek a tűző naptól való védelmére. Télre vigyük világos, hűvös (kb. 5-10°C-os), nem dohos helyiségbe (lépcsőház, világos garázs, téli kert, veranda stb.), s ekkor se feledkezzünk meg az alkalmankénti öntözésről.

A fiatal fát érdemes lehet karózni, míg megerősödik.

Ami a metszését illeti, 1-3 éves korban alakító metszést végezzünk, felfelé törekvésre ösztönözve, később a tavaszi fenntartó metszés során - február–márciusban -, ritkítsuk, távolítsuk el a sérült, beteg, száraz, egymás fejlődését akadályozó ágakat. A korona szellős, a termések számára kellő napfényt biztosító kialakítása fontos eleme a betegségekkel, kártevőkkel szembeni védekezésnek, a bogyók érése és olajtartalma biztosításának.

Ha dísznövényként kívánjuk alkalmazni, természetesen formára is metszhetjük, elegáns, ezüstös lombozatával szép kontrasztot alkot az élénkebb színű fákkal, cserjékkel.

A metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

Betegségekkel és kártevőkkel szemben jól ellenáll.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan tavasszal és ősszel.

Ültetési idő: szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 6-8 m
Sor- és tőtávolság: 6x6 m (de a művelési formától is függ)
Termésérés: október vége - november közepe
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: étkezés (pácolás, savanyítás után)

 

Védett tartalom