Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Nyári társasházi növénytippek

A társasházi zöld környezet roppant fontos, hiszen mind a látványt, mind a komfortérzetet hathatósan fokozza a karbantartott, ízléses növényi beültetés a társasházak udvarain, illetve az épületek előtti utcafronton, esetleg a háztömbök közti területeken.

A társasházi kertépítés nem csupán esztétikai pluszt ad a területnek, de a lakások értékét is mérhetően növeli, hiszen a rendezett környezett, az ápolt és tiszta udvar növelheti az ingatlanok árát! Ha erről bővebben is olvasna, IDE KATTINTVA érheti a kert értéknövelő hatásairól szóló cikkemet!

Ebben a cikkemben most nem az ültetésről és a növénytelepítésről lesz szó, hanem a már meglévő kertek, udvarok karbantarásáról, elsősorban a nyári időszakra vetítve. Nagyon sok csodásan kialakított társasházi kertnek az a veszte, hogy az ültetés lelkesedését követően a lendület alábbhagy, és a gondozás elmaradásával a növényállomány leromlik.

Nagyon fontos ezért, hogy a jellemzően sok munkával és nagy anyagi ráfordítással kialakított kerteket megfelelően ápoljuk, hiszen előnyei így lesznek tartósak! 

 

Növények nyári öntözése

 

A növények és a nyár kapcsolatát frappánsan lehet összefoglalni egyetlen szóval: öntözés. A nagy melegben nem csak mi, hanem a növények is szenvednek gyakran, így a nyári kánikulai időszakban külön figyelmet és törődést kívánnak a közös használatú térrészek növényei. Mielőtt az öntözés és a növényválasztás fortélyaira térnék, szóba kell hozni egy fontos körülményt, mégpedig az öntözést elvégző személyt, vagy személyeket.

Sok társasháznál ugyanis az okozza a növények vesztét, hogy nincs, aki felvállalja a szükséges feladatot, vagyis senki nem locsolja rendszeresen a növényeket, amik így hanyatlásnak indulnak. Mivel minden beültetés pénzbe kerül, a lakógyűlésen a közös képviselő részéről jó érv a már kifizetett befektetést szóba hozni, mely pénzkidobásnak számít, amennyiben a flóra szomjhalált hal.

Érdemes tehát kijelölni egy növénybarát önkéntest, vagy forgó rendszerben meghatározni az öntözési feladatok elvégzését, enélkül ugyanis a legszebb, legesztétikusabb növényi beültetés sem marad hosszútávon díszes, életerős.

 

Társasházi kertépítés és kertfenntartás

 

Maga az öntözés nem túlzottan nehéz feladat, ám van pár szabály, amit érdemes követni, és létezik néhány praktika, melyekkel a munka és a költségek egyaránt csökkenthetők.

- A víz kijuttatását érdemes hajnalban, de még inkább késő délután, este elvégezni, így a nedvesség nem fog azonnal elpárologni, vagyis a növényeknek lesz idejük felvenni az éltető vizet.

- A már említett rendszeresség kulcsfontosságú, a tévhittel ellentétben ugyanis nem lehet több napra előre öntözni! Az egyszerre kijuttatott nagymennyiségű vízből a növények csak korlátozott mennyiséget tudnak felvenni, a feleslegesen szétterülő víz vagy tócsákba gyűlve károsítja az erre érzékeny növényfajokat, vagy egyszerűen csak pocsékba megy, növelve ezzel a ház kiadásait.

 

Társasházi kertépítés és kertfenntartás

 

- Azt ajánlom, hogy a ház növényeit katalógusba szedve tájékozódjunk az egyes fajok igényeiről, és azoknak megfelelő időközönként és mennyiségben öntözzünk! Nem jó módszer ugyanis az sem, ha minden növényfajnak egyenlő mennyiségben adunk az éltető nedűből, vannak ugyanis olyan növények, melyek még a legnagyobb kánikulában sem igényelnek napi szintű öntözést.

- Talán furcsán hangzik, de az öntözés módszere sem mindegy. Több dísznövény például nem kedveli, ha levélzetét, virágait nedvesítjük spricceléssel, míg a gyepet ezzel ellentétben éppen ellenkezőleg, kifejezetten ajánlott esőszerűen, felülről locsolva nedvesíteni. Amennyiben a lakóközösség tanácstalan a témában, érdemes egy gyorsan elvégezhető, és szakszerű tanácsokat tartalmazó felmérési szakvéleményt kérni, mely aztán a későbbiekben éveken át sorvezetőként használható a társasház flórájának nyári öntözésekor (is).

 

Társasházi kertápolás nyáron

 

- Az öntözés esetében a „mivel?” kérdésre látszólag egyértelmű a válasz (vízzel), azonban a költségeket tekintve egyáltalán nem mindegy, hogy a víz honnan származik. A drága vezetékes víz szétlocsolása sokak szemében pazarlás, és nagyon is mérhető kiadást jelent a közösségnek, így jó ötlet az esővíz ilyetén hasznosítása. Az esővíz gyűjtéséhez minimális befektetés szükséges csak, első lépésben elég egy hordót állítani az eresz aljához, és egy kiadós eső után máris akár több száz liter öntözővízhez juthatunk. A hordó lefedésével a párolgás megelőzhető, így a vízmennyiség lassabban csökken a kánikulában.

- A párolgás lassítása a növényeknél is jó ötlet, erre való a mulcsolás. A mulcsolás azt jelenti, hogy növényi anyagot (fűnyesedéket, szalmát), vagy dekoratív zúzott követ, díszkavicsot helyezünk ki a növények töve köré, így az öntözés eredményesebb lesz, a talaj lassabban szárad ki még a tűző napsütésben is! 

- Nyári melegben a gyepet a szokásosnál kicsit magasabbra hagyva a talaj kiszáradása szintén lassítható! Ennek a magyarázata egyszerű, a magasabb szálak több árnyékot adnak a töveknek és a talajnak, így a pázsit jobban átvészeli a perzselő forróságot. A fűnyesedéket nyírás után azonban ne hagyjuk a gyepen, így ugyanis a fű tömörödhet, filcesedhet, valamint ez kedvezhet a gombás megbetegedések terjedésének.

- Alternatív lehetőség, hogy társasházi ültetéskor eleve a szárazságtűrő fajták közül válogatunk, ilyen többek közt a gyep helyettesítésére is bevethető varjúháj, a kövirózsa, a seprűfű, a kőrislevelű ezerjófű, a közkedvelt levendula, vagy a dekoratív és egyben hasznos mediterrán fűszernövények, kreatívabb közösségek pedig ízléses sziklakertet is kialakíthatnak, mely szintén alig kíván öntözést!

 

Az Ön társasházában még nincs szépen kialakított belső kert? Kapjon kedvet a művelethez, nézze meg ezt a rövid videót!

 

Amennyiben Ön és lakóközössége társasházi kertépítést fontolgat,

kertészeti webáruházamból minden szükséges növényt és egyéb kiegészítőt megrendelhetnek!

Webáruházam teljes kínálatát IDE KATTINTVA érhetik el!

 

Tetszett Önnek a cikk? Ha igen, kérem nyomjon egy 'tetszik'-et és ossza meg a bejegyzést barátaival, ismerőseivel!

Tartalomhoz tartozó címkék: társasházi növények