Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Nyári kertészkedés

Megyeri Szabolcs

A nyár derekán, mikorra a kertben leteremtek már a zöldségek, gyakran maradnak üresen az ágyások, és a hobbikertészek ilyenkor azon tanakodnak, mivel ültessék be a foghíjterületeket és kiürülő ládákat, kaspókat. Ebben próbálok kicsit segíteni most a kertészkedőknek.

A felszedett zöldségeket még ebben az időszakban is lehet pótolni, a paradicsom, a paprika mindig sláger, főleg hogy még ősszel is sokáig teremnek. A palánták, amiket mostanság meg lehet vásárolni, majdnem akkorák, mint a kertben levő példányok, így nem indulnak hátránnyal. A zöldségek mellett fűszernövényekkel is benépesíthetjük az ágyásokat, ezek mindig jól jönnek a konyhában. A menta, a metélőhagyma, a kakukkfű, az édesfű, a zsálya, a petrezselyem, a bazsalikom, a citromfű, a kapor mind hasznosak lesznek, ha pedig gyógynövényekben gondolkodunk, akkor levendulát, körömvirágot, kamillát telepíthetünk. A gyógy-, és fűszernövények nem csupán terményként praktikusak, hanem mert miattuk ilyenkor szép kis fűszerkerteket is építhetünk, például sakktábla alakú, vagy körcikkelyes ültetvényeket, melyek a kert nyári ékkövei lehetnek.

Tipp: kertünket a nyár közepén se hagyjuk parlagon, mindig van lehetőség a szezonnak megfelelő dekoratív, vagy hasznos növények ültetésére!

Érdekes ötlet lehet a hagyományos fűszerek mellett például a nálunk alig ismert steviával is tenni egy próbát. A stevia a mi klímánkon is megél, dekoratív, zöld lombozatú növény, és legfőbb tulajdonsága, hogy természetes és egészséges édesítőszer nyerhető ki belőle. A leveleket erre a célra még feldolgozni sem kell, elég megmosni, és a lecsipegetett darabokat a teába, limonádéba tenni. Sokan elfelejtik azt is, hogy nem csak a hasznonnövények helyett, hanem azok közé is lehet egynyári virágokat ültetni, ezek színeikkel, formájukkal feldobják a kert hangulatát, a sok zöld zöldség mellett  ügyesen tarkítják a növénytartókat, és az emelt ágyásokat is. A letermett epreket is lehet kombinálni középmagasra növő egynyáriakkal - például verbénával, mézvirággal, oroszlánszájjal, bársonyvirággal - melyek mind színesek, és nem árnyékolják az epret. A paradicsomtöveket is lehet félárnyékba való évelőkkel, egynyáriakkal vegyíteni, a paradicsomtövek alatt szépen mutat a harangvirág, a hólyagvirág, és beültetésükkel egyúttal a gyomosodás ellen is tettünk, valamint a nedvesség is jobbban megmarad a növények alatt. Azt tanácsolom hobbikertész társaimnak, hogy ne féljenek a növényeket összeültetni, arra azonban mindig ügyeljenek, hogy hasonló igényű növények kerüljenek egy konténerbe, egymást lehetőleg ne árnyékolják, és a lombjuk ne boruljon össze.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok