Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mit érdemes tudni a növényútlevélről?

Először is fontos tisztázni a növényútlevél fogalmát, mi is az a növényútlevél? A növényútlevél egy olyan hatósági címke, amely bizonyos, jogszabályban meghatározott növények Európai Unión belüli szállításukhoz szükséges és igazolja a növények zárlati és vizsgálatköteles nem zárlati károsítóktól való mentességét. 

Mik azok a karantén (zárlati) károsítók?
Karantén károsítók lehetnek például növényi vírusok, gombák, baktériumok, fitoplazmák, rovarok, atkák és fonálférgek. Ezek a károsítók olyan idegenhonos károsítók, amelyek nincsenek jelen az adott területen, de ott számukra a szaporodáshoz minden feltétel adott, és a kedvező körülmények miatt meg tudnak telepedni ezáltal hatalmas gazdasági, környezeti és társadalmi károkat okozhatnak. A növényegészségügyi hatóság ezek ellen a károsítók ellen eredményesen fel tud lépni. Az egyik ilyen eszköze a megelőzés. A növényútlevéllel rendelkező növényekkel megelőzhető a legfontosabb a karantén károsítók behurcolása.

Ki állíthat ki növényútlevelet? 
A növényvédelmi hatóság és a felhatalmazott vállalkozók. A vállalkozók közül is az EU csak teljes növényútlevél kiállítására felhatalmazott vállalkozót ismer el. A vállalkozónak megfelelő jogi ismeretekkel, növényegészségügyi szaktudással és kockázatkezelési tervvel kell rendelkeznie annak érdekében, hogy az általa értékesített növényekre növényútlevelet állíthasson ki. A felhatalmazott vállalkozóknak ismernie kell az általuk vezetett vállalkozás növényegészségügyi kockázatait, rendelkeznie kell jogi és szakmai növényegészségügyi ismeretekkel, amelyek lehetővé teszik egy adott zárlati károsító-fertőzés korai felismerését. Mindez a tudás a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) által összeállított tananyagból és a kapcsolódó szakvizsga elvégzésével megszerezhető. 

Fontos a megbízhatóság!
Kertészetem és jómagam is eleget kívánok tenni a növényegészségügyi előírásoknak és a folyamatos ismeretszerzésnek, melyhez a NÉBIH honlapján elérhető útmutatókat és tudásanyagokat tartok irányadónak.

A NÉBIH több alkalommal is felhívta a figyelmet az internetes értékesítés veszélyeire, ezért fontos, hogy mindenki csak megbízható helyről vásároljon növényt! 

Kertészetemből vásárolt növények kiszállítása minden esetben növényútlevél kíséretében történik.