Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Nerium oleander 'Atlas Nain de Tidili' - Télálló rózsaszín leander

24.990 Ft
Méret
40-60 cm
Menny.:db

Szállítási méret: 20-40 cm
Kiszerelés: 14 cm átmérőjű konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Kertészeti ritkaság! 

- 15-17 Celsius fokig télálló védett, meleg fekvésben. Hosszabb ideig tartó fagyok esetén takarni érdemes.

Jó, ha tudja: a leander minden része mérgező, így ápolása és tartása során körültekintően járjon el.

Kedves Kertbarát Vásárlóm!

Széles leander fajtaválasztékkal állok az Ön rendelkezésére!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a leander vagy babérrózsa (Nerium oleander) a Földközi-tenger medencéjében őshonos örökzöld cserje vagy kis fácska. Eredeti élőhelyein patakok mentén, források körül vadon nő.

A hazánkban is igen kedvelt dísznövénynek mind több új fajtája, változata jelenik meg. Az ’Atlas Nain de Tidili’ fajtát a marokkói Atlasz-hegységben gyűjtötte Olivier Filippi, a mediterrán növények kutatásával foglalkozó francia kertész.

Habitus: kb. 2-3 m magas, közepes növekedési erélyű, felálló ágrendszerű, bokros megjelenésű. Élénkzöld, kemény, bőrnemű levelei keskenyek, hosszúkásak, lándzsásak, a kiemelkedő középső érrel igen mutatósak. 

Virág: júniustól szeptemberig folyamatosan hozza a hajtások végén, sokvirágú ernyőben álló, szimpla, kb. 5-6 cm átmérőjű, pirosas bimbókból nyíló, világos rózsaszín - sötétebb rózsaszínnel csíkozott torkú -, elválasztott szirmú, csillag alakú, finoman illatos virágait.

Talaj- és tápanyagigény: jó szerkezetű, közepes vízmegtartó képességű, humuszban gazdag talaj ideális a számára. Tápanyagigénye nagy, ezért a virágzás alatt ajánlott hetente tápoldatozni.

Fény- és hőigény: nagy, a legjobban teljes napsütésben érzi magát, a megfelelő virágképződés érdekében árnyékolását kerüljük. Lehetőleg erős szelektől védett, nem fagyzugos helyre ültessük.

Vízigény: nagy, nyáron bőségesen öntözzük, de hagyjuk, hogy földjének felszíne két öntözés között kiszáradjon. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg langyos legyen a víz, mivel a túl hideg vízzel történő locsolás a levelek sárgulásához vezet. 

Gondozás: az ’Atlas Nain de Tidili’ az egyik legfagytűrőbb fajta, a -15-17°C-ot károsodás nélkül elviseli, de tövét mindenképpen takarjuk, a téli napsütés ellen árnyékoljuk, nagyon hideg telek idején pedig fedjük le. Ha netán lombja visszafagy, tavasszal tövétől újrahajt. 

Esetében is fontos a megfelelő metszés a szabályosabb forma, az erősebb, masszívabb növekedés, a gazdagabb virágzás és a betegségekkel szembeni védekezés miatt is. Tavasszal végezzük oly módon, hogy minden második oldalhajtás kétharmadát vágjuk le, míg a többinek csak az egyharmadát. Az őszi metszés a még ki nem nyílt virágkezdemények eltávolításából áll, hogy hamarabb indulhasson meg a következő szezonban a virágképződés, valamint a száraz, sérült vagy terjedelmesebb részek levágásából.

Társítás és elhelyezés a kertben: a leandert már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték és becsben tartották. A mediterrán táj és kert elképzelhetetlen nélküle. Hazánkban is, már a 18. században népszerű volt, de igazán, csak napjainkra lett - számos fajtájának köszönhetően - a nyári hónapok meghatározó és jóformán valamennyi kerttípusba jól beilleszthető növényévé. A télálló változatokat ültethetjük szoliterként, cserjecsoportba, de társításba helyezve is felhasználhatóak.

Az 'Atlas Nain de Tidili' szelíd szépségű, nagyon gazdagon nyíló virágai és jó télállósága miatt nagyszerű eleme lehet az előkertnek, vegyes évelőágynak egyaránt, de önállóan a bejárat közelébe is telepíthetjük.

Fontos tudni! 

Minden része mérgező! Gyermekek és háziállatok mellett körültekintően helyezzük el! Ápolási munkái során viseljünk kesztyűt és ügyeljünk, hogy tejnedve ne érintkezzen a bőrrel! Kellő óvatosság esetén nagy biztonsággal tartható és nevelhető ez a gyönyörű növény!

Kifejlett magasság: 2-3 m
Virágzási idő: június - szeptember
Tápanyagigény: nagy
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: nagy

Felhasználási terület: szoliter, cserjecsoportok, virágágyak, dézsanövény, mediterrán kert, virágos határoló, köztéri összeállítások

Védett tartalom

 

 

 

 

További hasznos információért kattintson a képre:

       
Leander             Leander              Leander 
gondozása      növényvédelme    teleltetése

Paraméterek

Virágszín: rózsaszín

Videók