Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Négy tudnivaló a Kecses gyöngyvirágcserje metszésével kapcsolatban

Megyeri Szabolcs
2015-01-05 16:05:26

Mivel elég magasra megnövő cserjéről van szó, ezért joggal merül fel minden kertbarát gondolatában a metszés. Minden gyöngyvirágcserje esetében a következő alapvető lépéseket kell szem előtt tartani.

1. Hogyan hozza virágait a Kecses gyöngyvirágcserje?

Ez talán nem tűnik fontos szempontnak a cserje metszésével kapcsolatban, azonban mindenképpen fontos arról tudni, hogy melyik hajtáson nőnek majd fürtökben a virágok. Ez a díszcserje nem az adott évi hajtáson hozza virágait, hanem a következő évi hajtásokon lesznek rajta. Ezért fontos rendszeresen metszeni a bokrot, hiszen csak így lehet elérni, hogy mindig megújuló, friss képet mutasson.

2. Tiszta eszköz

Nem csak a Kecses gyöngyvirágcserje esetében, hanem minden növény metszésekor fontos, hogy megfelelően karbantartott metszőollót használjunk. Legyen mindig jó éles, hogy tiszta metszlapot lehessen vele készíteni, illetve legyen mindig alaposan megmosva. Az előbbi azért fontos, mert vírusokat vagy gombás megbetegedéseket nagyon könnyen át lehet vinni a metszőolló élén maradt sejtnedvvel.

3. Metszés helyes időben

Ahogyan az első lépésben már leírtam, nem mindegy, hogy mikor végezzük el a metszést, mert a rossz időben elvégzett műveletnek az lesz az eredménye, hogy nem lesz ideje a növénynek hajtást nevelni. Az elvirágzás után minél hamarabb kell megejteni a metszést, ez nyár elejére, közepére tehető időszak. Amennyiben nem kezdjük el azonnal a metszést, akkor azzal kell számolni, hogy nem lesz megfelelő mennyiségű új hajtás a cserjén. Ha esetleg elfelejtettük ezt a kertimunkát elvégezni, akkor télen már semmiképpen se kezdjünk hozzá, mert akkor azt a kevés virágbimbót is levágjuk róla, ami a hajtásokon volt.

4. A helyes metszés

Minden elvirágzás után a hajtások egyharmad hosszát kell levágni, azonban ha már öregebb vesszőket lát, akkor javasolt teljesen a földig visszametszeni az ágakat. Ebből új hajtásokat nevel a cserje, amin a következő tavasszal kellő mennyiségű virágfürt fejlődik. Az öreg vesszők esetében ügyeljünk arra, hogy mindig csak az egyharmad mennyiséget vágjuk vissza.

A fenti négy lépést követve és rendszeresen, minden évben elvégezve, biztos lehet abban, hogy mindig erőtejes, egészséges növekedésű Kecses gyöngyvirágcserje lesz kertjében, amelyet akár egészében ellephetnek a hófehér virágok. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje