Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

A füge legfontosabb ápolásai feladatai

A friss füge finom, édes csemege. Már évek óta Magyarországon is sikeresen termeszthető védettebb, naposabb helyen.

A füge nevelése megéri a fáradságot. Nem csak a gyümölcse miatt közkedvelt, hanem dísznövényként is nagyon mutatós. A füge láttán az ember a mediterrán tengerpartra tudja magát képzelni.

A füge igényei

A közönséges füge egy lombhullató, kisméretű fa, ami 2-5 méter magasra nő meg általában. Karéjos, szőrözött, mélyzöld levelei vannak. Féltrópusi növény, amelyet - ennek megfelelően - meleg, napsütötte, szélvédett helyre, délre néző falak elé kell ültetni.

A füge talajigénye nem összetett, az átlagos kerti föld megfelelő neki, még a homokos talaj sem akadály! Fényigénye magas, és a meleg fekvésű területeket kedveli, a legjobb, ha védett, délre néző fal elé telepíti fügebokrát.

Nézze meg az alábbi videómban, mit gondolok a füge kertben való neveléséről:

A füge betegségei olyan kisszámúak, hogy növényvédelmi feladatokkal nem is kell számolnia. A füge fagyállósága jó, jellemzően-15 Celsiusig fagyálló, de a téli takarással megelőzhetőek a hideg okozta sérülések. Tartós szárazságban öntözni is kell, mert különben gyümölcsei aprók maradnak, sőt lerúgja őket. A sárguló levelek a vízhiány árulkodó jelei.

Ha szívesen olvasna még a füge károkozóiról, IDE KATTINTVA megteheti!

A füge ültetése

Érdemes megvárni vele a téli nyugalmi időszak végét. Ha konténeres növényt ültet, akkor tulajdonképp viszont mindegy, mikor ülteti, csak fagymentes legyen az idő. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a füge szereti a védettebb fekvést. Hidegebb teleken fagykárosodást szenvedhet. A fákat 5-10 centivel ennél mélyebbre ütesse az eddigi ültetési magasságuknál.

Ez azért jó, mert ha megöntözi, akkor a talaj körülbelül pont akkorára fog leülepedni, amekkorára a növénynek szüksége van. Mivel terebélyes, széles bokrot nevelnek, ezért az ültetési hely megtalálásánál fontos , hogy legalább 4-5 méterre kerüljenek minden más fától vagy épülettől

Metszés

A füge metszése tavasszal aktuális, de ez a művelet nem kötelező, mert a teljes visszavágással elveszítheti a termést!

A füge metszése során inkább csak a vadhajtásokat, az elfagyott, sérült részeket nyesse le, illetve a formára alakítást végezze el. A helyes metszési idő Ahhoz, hogy kellő mennyiségű termés legyen a fán júliusban, tudni kell, hogy mely ágain fogja hozni a gyümölcsöt. Az éves vesszőkön tavasz végén, május közepén kezdenek el kinyílni a rügyek, amikből júliusra fejlődik a körte alakú termés.

Ha élőben is megnézné, hogyan kell megmetszeni helyesen a fügét, akkor nézze meg az alábbi videómat:

Ezt tudva tehát figyelni kell a metszésnél, hogy nehogy a bimbókkal teli ágat vágjuk le. Általában tavasz kezdetén ajánlott elvégezni a metszést, amikor még nyugalmi állapotban van a cserje.

Ekkor, ha még jön egy nagyobb lehűlés, akkor kisebb kárt szenved a fa, és könnyebben tud regenerálódni. A megfelelő koronaforma kialakítása Mivel napfény és melegigényes a füge, ezért arra kell törekedni a forma kialakításakor, hogy minél jobban elálljon a fa közepétől az ágrendszere. Ezt úgy lehet elérni, hogy a középső sudárhajtást levágjuk olyan magasságig, ahol szeretnénk az elágazódási pontot kialakítani.

Az a cél, hogy körbe helyezkedjenek el az ágak, azonban nem szabad hagyni, hogy nagyon szélesen álljanak el a cserje közepétől, mert akkor könnyen letörhetnek. Ezzel azt lehet elérni, hogy a napsugarak, és a meleg ki tudja fejteni a jótékony hatását. Nem csak a fényt tudja így jól hasznosítani a füge, hanem attól, hogy a szél is könnyebben átjárja a lombozatot, kisebb eséllyel fog betegséget elkapni.

IDE KATTINTVA megtekintheti a kertészetem fügekínálatát!

Mely részek legyenek eltávolítva?

Amikor már kialakította a szellős formát a cserjének, akkor lehet figyelgetni az ágakat, hogy melyiket érdemes levágni. Általában a fagykárt szenvedett vesszőket kell levágni, illetve az öregebb ágakat. Ha látunk olyan ágakat, amiken elszáradt gyümölcsmúmia van, akkor azt is mindenképpen távolítsuk el, mert az a gyümölcs maradvány kórokozókat tartalmazhatnak.

A metszés helyén új hajtások növesztésére serkentjük a növényt, így mindig megújuló, erőteljes cserjét láthatunk a kertben. Óvintézkedések Azért ajánlott még nyugalmi időszakban elvégezni a metszést, mert akkor még nem indult meg a növény nedvkeringése. Ez azért fontos tényező, mert a fügének olyan tejnedve van, ami a bőrre kerülve irritáló hatású lehet. Emiatt mindig hordjon kesztyűt a metszés alkalmával, illetve élés metszőollót használjon, hogy sima és tiszta metszlapot tudja kialakítani.

Téli védelem a szabadban

Sok kertben látom, hogy a füge télre is kint marad. Igen, ez nem meglepő, hiszen a klímaváltozás eredményeképp már nem kell annyira gondosan óvni és védeni őt, mint ezelőtt 15-20 évvel. Viszont azért érdemes biztosra menni és a kint telelő fügénket is megvédeni a téltől.

Videómmal szeretnék segíteni a füge teleltetésével kapcsolatban:

Lombhullás után tegyen szalmát a növény töve köré és csomagolja be kertészeti jutával. Ez nagyon jó védelem lesz számára a télen. Tavaszig ez maradjon rajta, csak ekkor távolítsuk el a téli kabátját. Jó megoldás lehet a füge téli védelme érdekében, ha a növényt körbekeríti dróthálóval, a belső részt pedig töltse fel falevéllel, majd fedje le egy kartonlappal.

Téli védelem konténerben

Ha a füge nincs kiültetve szabadföldbe, hanem konténerben nevelkedik, akkor viszont fontos, hogy vigye le a pincébe, a lépcsőházba, vagy vigye a garázsba. A konténerben lévő föld, ezzel a gyökerek is sokkal könnyebben átfagynak, mint a szabadföldben, ezért fokozottan figyelni kell rájuk.

Remélem, segítettem a cikkemmel a fügenevelés témakörében!

IDE KATTINTVA megtekintheti a kertészetem fügekínálatát!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!