Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum - Bolgár nektárhagyma

1.690 Ft

Csomagolt mennyiség: 5 db/csomag
A hagyma körmérete: 8/10 cm
​Virágszín: zöldes krémszínű-rózsaszín

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum - Bolgár nektárhagyma főbb jellemző

 

Jellemzői: A bolgár nektárhagyma Törökország és Bulgária területén őshonos hagymás évelő növény. Megjelenését tekintve a háromélű tőlevelei szembetűnőek, melyek a virágzás előtt jelennek meg, majd azt követően fokozatosan visszaszáradnak.

A virágait - melyek ernyővirágzatot alkotnak - hosszú száron hozza. A virágok csüngő habitusúak, harang alakúak az alapi részen zöld, majd bordós árnyalatba csap át, a virág szegélye pedig halványabb, krémszínnel díszített. Magassága virágzáskor elérheti az 1,3 métert is. Virágzási ideje május-júniusban van.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A bolgár nektárvirág jól társítható a kert nagyobb vízigényű hagymás növényeivel, így például a lila és kék holland íriszekkel (’Purple Sensation’, ’Blue Magic’), valamint a látványos, nagyméretű virágokat nevelő ázsiai hibrid liliomokkal is.

Ezek közül a bordó színátmenet ’Netty’s Pride’, valamint a rózsaszín és fehér átmenetes ’Pink&White’ fajták kifejezetten jól mutatnak mellette, ugyanis virágzásukat akkor kezdik, amikor a bolgár nektárvirág már elnyílóban van.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Iris hollandica ’Purple Sensation’
Iris hollandica ’Blue Magic’
Lilium ’Pink & White’
Lilium ’Netty’s Pride’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80-120 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Május - Június
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, nyári kert, átmeneti növény, vegyes virágágyak

 

Védett tartalom

Videók