Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Múltidézés a kertben történelmi rózsákkal

Bizonyos rózsafajták tulajdonképpen egy – egy szeletet jelentenek a régmúltból. A történelem több nagy eseményénél is megjelenik ugyanis a rózsa képe, de sok legenda, színdarab, mese és zenemű is említi ezt a virágot. Szerepel a rózsa a Bibliában, megjelenik Midasz király történetében, de ott van a középkori templomokról és kolostorokról szóló történetekben is.

Mindez egy – egy mozzanat a történelmi időkből és a nem is olyan távoli múltból. Most Ön is megidézheti az elmúlt évszázadokat a saját kertjében a különleges, történelmi rózsák segítségével.

A rózsáknak számtalan fajtája létezik és megszámlálhatatlanul sok színben pompázhatnak a klasszikus vöröstől és rózsaszíntől egészen a kék színű változatig. A történelmi kertek lényege azonban pontosan az, hogy csak a régmúltban is létező rózsák találhatóak meg közöttük. Olyanok például, melyek annak idején Sissi hercegnő kedvenc virágai is voltak.

Ha Ön is kedvet kapott egy kis múltidézéshez, mutatjuk, hogy teremtheti meg saját nosztalgia – kertjét.

 


Mit jelent az, hogy történelmi rózsa?


Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, az 1867 előtt is létező hibrideket nevezzük így. Bizony, jól olvasta, több mint százötven évvel ezelőtt is létező rózsafajtákról beszélünk! Ez azt jelenti, hogy akár még Erzsébet királynő kertjét is megidézheti a saját udvarán. Szintén a történelmi rózsák között említendőek azok a növények, melyek időben ugyan későbbiek, ám megjelenésükben szintén a letűnt évszázadokat idézik.

Ezeknek a rózsáknak az egyedisége az általuk megidézett nosztalgikus hangulatban rejlik, melyet csak az érezhet át igazán, aki legalább néhány percet eltölt e virágok között. Ha pedig egyszer rabul ejtette ez az érzés, nehéz lesz tőle szabadulni.

 


Mit kell tudni ezekről a rózsafajtákról?


A történelmi rózsák nem igényelnek több ápolást vagy odafigyelést más társaiknál, valamint a betegségekkel szemben is ellenállóak, tehát nem lesz több teendője azzal, ha ilyen növényeket választ a kertjébe. Alapvetően parkrózsák tartoznak ebbe a körbe, melyek virágai rozettás szerkezetűek, gyakran apró méretűek, ám az átlagosnál teltebbek és zsúfoltabbak a rengeteg szirom miatt.

Főként az olyan kellemes árnyalatok dominálnak közöttük, mint a bordó vagy a rózsaszín különböző tónusai. Nem kell aggódni amiatt sem, ha sosem volt még rózsa a kertjében. Akinek megtetszett a múltidézés, bátran belevághat az ültetésbe és a gondozásba akár kezdőként is.

 

 

Hogy ültessem el a történelmi rózsákat?


Az ültetésnél sem vonatkoznak más szabályok a történelmi rózsákra, mint a „modernebb” változataikra. Egy megfelelően árnyékos, ugyanakkor bizonyos időszakokban napos hely tökéletes választás a növény számára. A hangulat megteremtése érdekében érdemes a kert belső részeire ültetni őket, ugyanis így létrehozhatja segítségükkel a hőn áhított romantikus hangulatot. Mivel nagyon sokféle színkombinációban elérhetőek, így bátran játszhat az árnyalatokkal is.

 

 

Hol jelentek meg a rózsák a történelemben?


A rózsák megjelennek a Bibiliában, az egyiptomi falfestményeken, a kolostorok kertjében, de még a templomok falain is. Olyan művészeket ihletett meg ez a virág, mint Michelangelo, Botticelli vagy Raffaello. A zeneszerzők közül pedig Strauss és Csajkovszkij műveiben meg felsejlik a rózsa képe. A gyermekek már egészen fiatalon megismerkedhetnek Csipkerózsika történetével, az iskolában pedig a Kis herceg virágához való hűségéről olvashatnak.

 


Ez a virág századokon keresztül volt jelen a történelem nagy eseményeinél, és hívott életre színházi darabokat, elbeszéléseket, meséket, regényeket és zeneműveket.

 

 

Kinek ajánlott történelmi rózsákat ültetni?


Ha megdobban a szíve a történelmi filmektől, szereti a régi kastélyokat és várakat, szívesen olvas a régmúltban játszódó regényeket és emellett igazi kertbarát is, akkor megtalálta az Ön kertjébe leginkább illő rózsákat. Mikor először borulnak majd virágba a saját kezűleg elültetett történelmi rózsái és elkapja egy jóleső, mégis megmagyarázhatatlan nosztalgia érzés, akkor tudni fogja, hogy jól döntött.

 

Kedvet kapott és ki szeretné próbálni, hogy az Ön kertjében miképp festene egy történelmi rózsa? Itt nézhet szét...

 

 

Tetszett a cikk? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetszik-et, ossza meg ismerőseivel, barátaival.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa