Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mulcsolásos kertművelés – egy igazán természetközeli és környezetbarát megoldás!

Vegyünk egy olyan területet, amelyen nem végzünk gazdálkodást, nem járunk rajta nap mint nap és hagyjuk, hogy a természet végezze rajta a dolgát! Mi történik ilyenkor, mikor közeleg a tél?

A mérsékelt övi éghajlatban bizony ősszel beborítják a falevelek és az egyéb növényi hulladék, amely során maga a talaj védelem alatt áll a legkeményebb téli napok alatt is. Ráadásul az elhalt szerves anyagoknak köszönhetően a következő évben is termékeny földréteg bújik majd ki a hótakaró alól. Ezt a természet rendje szerinti folyamatot hivatott a kertben is alkalmazni az úgynevezett mulcsolásos kertművelés is, amely egyre népszerűbb a kisebb-nagyobb birtokok tulajdonosai között hazánkban is.

Gyulai Iván, Ember- és talajkímélő kertgazdálkodás című írása alapján szeretném bemutatni Önnek, miként működik ez a típusú birtokművelés és mit érdemes róla tudni.

Miért van szükség emberi beavatkozásra?

A fentiek kapcsán joggal merülhet fel a kérdés, hogy ha ez egy természetes folyamat, akkor mégis miért van szükség arra, hogy mi emberek ezt mégis mesterségesen végezzük a kertünkben? A válasz nagyon egyszerű, ugyanis ahol bármilyen nemű gazdálkodás folyik, legyen az egy kis veteményes, néhány gyümölcsfa vagy akár egy gondozott gyep, ott máris megzavartuk ezt a természetes folyamatot és tulajdonképpen megfosztjuk a védőtakarójától a talaj ezen felületét.

Ebben az esetben pedig a tél közeledtével máris közvetlenül van kitéve a kertünk a fagyoknak, a csapadéknak, a tömörödésnek, de félő, hogy megindul a tápanyagok kimosódása is. Ilyenkor kerülnek képbe a különböző műtrágya készítmények, amelyek pótolják ezeket a tél folyamán elveszített anyagokat. A másik lehetőség pedig az, hogy a mulcsolásos kertművelést választja!

Ha szeretné megtekinteni ezt műveletet élőben Gömörszőlősön, az Ökológiai Intézet A Fenntartható Fejlődésért Alapítvány biokertjében, érdemes megtekintenie a lenti videót.

Mit jelent a mulcsolás?

Tulajdonképpen a talaj mesterséges letakarását nevezzük így, amelyet szerves anyagokkal végzünk. E tevékenység nyomán segíthetünk a talajnak megőrizni a nedvességét, megakadályozni a tömörödését és kopását, de ezzel együtt megtarthatjuk az értékes tápanyagokat is. Ezen a ponton viszont joggal merül fel a kérdés, hogy mégis milyen anyaggal érdemes elvégezni a talajtakarást?

A megfelelő mulcsanyagok közé sorolandó a frissen vágott fű vagy egyéb nyesedék, a földből kihúzott zöld növény, de megfelelőek a faágak és a falevelek is. Emellett ide tartozik az állati ürülék is. Fontos, hogy ha a fentiek közül bármelyikre is esik a választása, 1-2 milliméter átmérőjű, 2-3 centiméter hosszúságú anyagokat használjon.

Ugyanis ha túl kicsik, könnyedén kiszorulhat a levegő, míg ha túl vastag, akkor korhadásuk hosszú időt vesz igénybe. Emellett kiemelendő az is, hogy száraz, meleg viszonyok között a vastag, nedves, hűvös viszonyok esetén a vékonyabb takaró kialakítása javasolt. Úgynevezett sekély mulcsolás esetén az első lépés a vegetáció levágása, majd a talaj analízise és nedvesítése. Ezt követi a terület kartonpapírral vagy újságpapírral való lefedése, amely meggátolja a gyomosodást.

Ez pedig tökéletes terepet biztosít a körülbelül 10 cm vastag gyommentes talaj, komposzt, vagy érett trágya réteg létesítéséhez, valamint a 15 centiméter vastag gyommentes faapríték vagy falevél elhelyezéséhez.

Az úgynevezett mélymulcs esetén a talajt 40-50 cm vastagon szalmával takarják. Ennek a módszernek a lényege a talaj felszínen történő síkkomposztálás, amely hosszútávon a folytonos megújulást célozza. A talaj úgynevezett televény rétegének helyreállításával ugyanis olyan hatást érhetünk el, mintha mesterséges tápoldatokkal láttuk volna el a földet.

Ha szeretne bővebben betekinteni a mélymulcs létrehozásának gyakorlatába, az alábbi videót ajánlom figyelmébe!

Mélymulcsolás esetén az első veteményezést május vége előtt el kell kezdeni, ám fontos, hogy ez a talaj még ne minden növény számára alkalmas!

Ha szeretne részletesen tájékozódni a mélymulcsba való ültetéssel kapcsolatban, az alábbi videóból megteheti!

A nyáron keletkező szerves anyagoknak sem kell kárba veszniük!

Joggal merül fel a kérdés, hogy a nyáron keletkező szerves anyagoknak milyen funkciója lehet a mulcsolásos kertművelés esetén. Ezeknek sem kell kárba veszniük, ugyanis megoldás lehet a komposzt, a vegyes ágyásokban való hasznosítás, valamint a szikkasztás is.

A falevél sem szemét!

Igen sok kertbarát véli úgy, hogy a lehulló faleveleknek semmi haszna és csak szemétnek számítanak, ám ez a legkevésbé sincs így. A legjobb ugyanis, ha az ősszel lehulló faleveleket ott hagyjuk, ahol vannak. No persze nem a munkát szeretnénk ezzel megspórolni, de fontos tudni, hogy ezek tavaszra teljesen eltűnnek majd, a talaj pedig igen hálás lesz érte. Kiemelendő, hogy a diófa levele külön figyelmet igényel, ugyanis a diólevél csak száraz állapotban komposztálható, a fa alatt azonban nyugodtan ott hagyható.

Mi történik, ha nincs kéznél állati eredetű mulcsanyag?

Akkor sem kell kétségbe esnie, ha nem tart otthon állatokat, ugyanis a nyár folyamán a zöldhulladék megszárításával ugyanolyan hatású anyagot állíthat elő, mintha trágyát használna a kertben.

A módszer sikere több dologtól is függ!

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy az, hogy mennyire lesz eredményes ez a módszer, számos különböző feltételtől függ. Hiszen a kertünk egy rendszer, amelyben ugyanolyan fontos szerepet kapnak az árnyékot adó fák, mint az alacsonyabb szinten levő növényeknek és a talaj minőségének. Egyfajta önszabályozás létrehozására abban az esetben van esélyünk, ha nem monokultúrákat alakítunk ki a birtokon, hanem minél inkább a vegyes sokszínűségre törekszünk.

Így összességében kialakíthatunk egy olyan különleges birtokot, amelyben minden egyes mozzanat közel van a természethez. Egy ilyen kertben tevékenykedni pedig igazi jutalom, különösen mikor gyönyörködhetünk a ténykedésünk eredményeiben.

Amennyiben Ön is érdekesnek találta a mulcsolásos kertművelést, kérem, nyomjon egy Tetszik- et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!