Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Mulcsolásos kertművelés – egy igazán természetközeli és környezetbarát megoldás!

A mulcsolás, talajtakarás lehetőségeiről, milyenségéről, sőt még módszereiről is számtalan szakirodalom áll rendelkezésünkre, de ezek mellett Gyulai Iván, Ember- és talajkímélő kertgazdálkodás című írása is figyelmet érdemel. Mivel számtalan tévhit vagy rosszul alkalmazott módszeri is él a köztudatban, ezért érdemes alaposan körbe járni ezt a témát, hiszen megfelelő alkalmazása mellett számtalan előnnyel jár.

Mit jelent a mulcsolás?

Egyszerűen megfogalmazva a talaj mesterséges letakarását nevezzük így, amelyet szerves anyagokkal végzünk. E tevékenység nyomán segíthetünk a talajnak megőrizni a nedvesség tartalmát, megakadályozni a tömörödését és kopását, de ezzel együtt megtarthatjuk az értékes tápanyagokat is. Ezen a ponton viszont joggal merül fel a kérdés, hogy mégis milyen anyaggal érdemes elvégezni a talajtakarást?

A mulcsoláshoz többféle anyag is felhasználható

A mulcs anyagokat két nagy csoportra oszthatjuk: a hosszabb-rövidebb idő alatt lebomló természetes anyagokra és a le nem bomló, esetleg mesterséges anyagokra. Ez utóbbi kategória nem kerül külön részletezésre, ide tartoznak a különböző átmérőjű kavics és kőzúzalék takarások vagy éppen a geotextil. Az, hogy melyiket alkalmazzuk a kertünkben, az függ a kert funkciójától, céljától is.

Az ásás helyett is alkalmazható megoldás, de van, amikor az ásással együtt érdemes alkalmazni!

Olvassa el ezt a cikkemet is, amelyet az ásással történő talajművelésről írtam!

Természetes mulcsanyagok

A természetes, akár saját kertünkben is megtermelődő vagy éppen megtermelhető takaró anyagok közül több típust különböztetünk meg, azonban érdemes itt is a célnak megfelelő méretet választani, ugyanis ha túlságosan apró szemcséjű takarást választunk, könnyedén kiszorulhat a levegő a talajból, míg ha túl vastag, nagyméretű a takaró anyag, akkor korhadásuk hosszú időt vesz igénybe. Emellett kiemelendő az is, hogy száraz, meleg viszonyok között a vastagabb, nedves, hűvös viszonyok esetén a vékonyabb takaró réteg kialakítása javasolt.

A díszkertekben előszeretettel alkalmazott mulcs anyag a gally vagy kéreg apríték.

Mivel mulcsoljak?

Komposzt, érett istálló trágya: Gyorsan a talaj részévé válik. Frissen kialakított, megfelelően gyommentesített ágyások első rétege lehet. Más takaróanyagokkal, jellemzően szalmával együtt alkalmazzák.

Ide kattintva megtekintheti kertészetem aktuális fadarálék kínálatát!

Kéreg: Aprított vagy darabolt kéreg, mellyel különböző méretben találkozhatunk. Előnye, hogy jól tartja a nedvességet, hátránya, hogy a nagyobb méretű darabok hosszabb idő alatt bomlanak le.

Gallyapríték: Megjelenésében kissé eltér a fentebb említett kéreg aprítéktól, azonban tulajdonságaik közel azonosak.

A különböző mulcs típusok különböző előnyökkel és hátrányokkal járnak!

Lomb, lágyszárú növényi részek, tűlevél: Ezek javítják a talaj szerkezetét, de érdemes aprítani őket, a könnyebb szétterítés miatt. Felmagzott gyomokkal soha ne végezzünk takarást!

Szalma: Külön kiemelendő takaró anyag, melyet veteményes kertekben előszeretettel alkalmaznak. Előnye, hogy megtartja a nedvességet, kellően szellőzik. Hátránya viszont, hogy nehezebben beszerezhető.

A szamóca vagy közismertebb nevén az eper esetében jól bevált módszer a szalma mulcs!

Ebben a cikkemben a szamóca ültetésről kaphat bővebb információt!

Igen sok kertbarát véli úgy, hogy a lehulló faleveleknek semmi haszna és csak szemétnek számítanak, ám ez a legkevésbé sincs így. A legjobb ugyanis, ha az ősszel lehulló faleveleket ott hagyjuk, ahol vannak.

Persze nem a munkát szeretnénk ezzel megspórolni, de fontos tudni, hogy ezek tavaszra teljesen eltűnnek majd, a talaj pedig igen hálás lesz érte, a talajlakó állatokról nem is beszélve. Kiemelendő, hogy a diófa levele külön figyelmet igényel, ugyanis a diólevél csak száraz állapotban komposztálható, a fa alatt azonban nyugodtan ott hagyható.

Az aprított lomb jó mulcs anyag, azonban a diólevél mindig sok kérdést vet fel, olvassa el cikkem mit érdemes kezdeni vele!

Jó komposzt a dió? Olvassa el ebben a cikkemben!

Mulcsozási módszerek: Sekély- és mély mulcsolás

A sekély mulcsolás esetén az első lépés a vegetáció levágása, majd a talaj analízise és nedvesítése. Ezt követi a terület kartonpapírral vagy újságpapírral való lefedése, amely meggátolja a gyomosodást. Ez pedig tökéletes terepet biztosít a körülbelül 10 cm vastag gyommentes talaj, komposzt, vagy érett trágya réteg létesítéséhez, valamint a 15 centiméter vastag gyommentes faapríték vagy falevél elhelyezéséhez.

Ha szeretné megtekinteni ezt műveletet élőben Gömörszőlősön, az Ökológiai Intézet A Fenntartható Fejlődésért Alapítvány biokertjében, érdemes megtekintenie a lenti videót:

Az úgynevezett mélymulcs esetén a talajt 40-50 cm vastagon szalmával takarják. Ennek a módszernek a lényege a talaj felszínen történő síkkomposztálás, amely hosszútávon a folytonos megújulást célozza. A talaj úgynevezett televény rétegének helyreállításával ugyanis olyan hatást érhetünk el, mintha mesterséges tápoldatokkal láttuk volna el a földet.

A mély mulcsolás esetén az első veteményezést május vége előtt el kell kezdeni, ám fontos, hogy ez a talaj még ne minden növény számára alkalmas. Akkor sem kell kétségbe esnie, ha nem tart otthon állatokat, ugyanis a nyár folyamán a zöldhulladék megszárításával ugyanolyan hatású anyagot állíthat elő, mintha trágyát használna a kertben!

Ha szeretne bővebben betekinteni a mélymulcs létrehozásának gyakorlatába, az alábbi videót ajánlom figyelmébe:

Mitől függ a módszer sikeressége?

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy az, hogy mennyire lesz eredményes ez a módszer, számos különböző feltételtől függ. Hiszen a kertünk egy rendszer, amelyben ugyanolyan fontos szerepet kapnak az árnyékot adó fák, mint az alacsonyabb szinten levő növényeknek és a talaj minőségének. Egyfajta önszabályozás létrehozására abban az esetben van esélyünk, ha nem monokultúrákat alakítunk ki a birtokon, hanem minél inkább a vegyes sokszínűségre törekszünk.

Így összességében kialakíthatunk egy olyan különleges birtokot, amelyben minden egyes mozzanat közel van a természethez. Egy ilyen kertben tevékenykedni pedig igazi jutalom, különösen mikor gyönyörködhetünk a ténykedésünk eredményeiben.

Ha szeretne részletesen tájékozódni a mélymulcsba való ültetéssel kapcsolatban, az alábbi videóból megteheti:

Milyen előnyei és hátrányai vannak a mulcsozásnak?

Nagy előnye, hogy megakadályozhatjuk a talajeróziót, téli védelmet biztosít, tápanyagot ad és javítja a talaj vízmegtartó képességét, így mintegy talaj kondicionáló működik. E mellett megakadályozza a gyors ütemű gyomosodást, kedvezően hat a talaj hőháztartására. Alkalmazásával a kiegyensúlyozottabb víz- és hőmérséklet viszonyok kedveznek a növények fejlődésének.

Hátrányai akkor jelentkeznek, amikor nem megfelelően alkalmazzuk a túl vastag mulcs a talaj levegőháztartását akadályozza, de túl vékonyan terítve nem fejti ki kedvező hatásait sem. Ha növényekhez túl közel helyezzük el és nem megfelelő vastagságban akkor betegségek megjelenéséhez, fák, cserjék esetében pedig a kéreg károsodásához vezethet.

A zöldségnövények takarása a nyári melegben segíti a talaj, hogy kevésbé száradjon ki!

Alkalmazzunk évszakonként eltérő mulcsozást!

Ősszel: Az őszi időszakban célszerű a be nem ültetett, „pucér” földterületeken, így megakadályozva az eróziót és a talaj gyors kiszáradását és tömörödését. Ha a talaj szerkezetének javítása, kötöttségének csökkentése a cél. Az ősz, ebben az esetben az első fagyokig tart, tehát amíg éjszaka nincs 0 °C körül a hőmérséklet ne takarjunk!

A kertészetemben kiváló minőségű virágföldeket talál, tekintse meg őket erre a linkre kattintva!

Télen: Több kisebb fagy után elvégezhetjük a téli takarást (általában november közepe-vége). Ilyenkor egy laza mulcsozással megvédhetjük növényeinket a téli pontosabban a kora tavaszi fagyoktól. Fontos, hogy ez a takarás legyen laza, így lombot, szalmát vagy közepes gallyaprítékot használjunk. A fák esetében mindig hagyjuk 3-5 cm távolságot a takaró anyag és a törzs között, mivel ha ez nincs meg tökéletes rágcsáló menedékhelyet hozhatunk létre, melynek a fa kérge láthatja kárát. Ezt a takarást kiegészíthetjük a magastörzsű rózsák, esetleg rododendronok lombtakarásával is.

Tavasszal a gyomok ellen védekezünk, nyáron már a szárazság ellen is még télen és kora tavasszal a fagykárt védhetjük ki a megfelelő takarással.

Tavasszal: Ha a tartós fagyveszély elmúlt eltávolíthatjuk a téli takarást ezt követően a talajt akár kartonpapírral, akár egy sűrűbb, apró szemű mulcsozással takarhatjuk, addig, amíg nem történik vetés, a gyomok a melegebb környezet miatt elkezdenek csírázni, de a takarás miatt elpusztulnak vagy legyengülnek, így „tiszta” ágyásokkal kezdhetjük a magvetés és ültetés szezonját.

Tekintse meg kertészetem fenyőkéreg kínálatát!

Nyáron: A nyári mulcsozáshoz használjunk jól szellőző, laza anyagot és alkalmazzuk a sekély vagy mély mulcsolás módszereit.

Így összességében kialakíthatunk egy olyan különleges birtokot, amelyben minden egyes mozzanat közel van a természethez. Egy ilyen kertben tevékenykedni pedig igazi jutalom, különösen mikor gyönyörködhetünk a ténykedésünk eredményeiben.

A kertészetemben számos kerti kiegészítőt tud rendelni, kattintson ide!

Amennyiben Ön is érdekesnek találta a mulcsolásos kertművelést, kérem, nyomjon egy Tetszik- et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!