Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mocsári hibiszkusz tudnivalók

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvafélék családjába tartozó, Észak-Amerika keleti és déli részén mocsarakban, ártereken, folyópartokon, nedves réteken és erdőkben őshonos, fásodó szárú, bokros habitusú, lombhullató évelő.

Napjainkra Európában és Ázsiában is igencsak közkedveltté vált, számos, szebbnél-szebb kerti változata létezik.

Hazánkban is egyre több kertben kap helyet - akár dézsába, konténerbe, akár előkertbe, utcafrontra ültetve - méltán, ez a kb. 1-1,5 m magas, dekoratív megjelenésű növény.

A lombozatát alkotó váltakozó állású, változatos formájú (széles-tojásdad, lándzsás) és színű (zöld, bordó), fogazott szélű, molyhos fonákú, esetenként 3-5 karéjos levelek is mutatósak, de mégiscsak virágai azok, amik miatt szívesen ültetik őket.

Az átlagosan 15-25 cm közötti átmérőjű, 5 egymást átfedő sziromból álló krémfehér, rózsaszín, bordó, piros és ezek árnyalataiban és kombinációiban tündöklő, látványos porzójú virágai júliustól szeptemberig nyílnak. Igaz, 1-1 virág csupán 1-2 napig pompázik, ám az újabbak megjelenésével hosszú időn keresztül gyönyörködhetünk bennük.

De, mi szükséges ahhoz, hogy ez valóban így legyen?

Mocsári hibiszkusz virága

A mocsári hibiszkusz gondozása

Napos vagy félárnyékos, szélvédett helyre és laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, nedves talajba ültessük. Ha konténerben, cserépben neveljük, akkor a virágföldhöz keverjünk tőzeget is és mindig csak egy mérettel ültessük – a kisebbeket akár évente, a nagyobbakat két évente - nagyobb edénybe, hogy ne csak a gyökérképzésre fordítsa energiáit a növény.

Fontos, hogy rendszeres öntözést biztosítsunk számára, azaz ne száradjon ki a talaj, de ne is pangjon alatta a víz. Ha szükséges, talajtakarással segíthetünk megőrizni a föld nedvességét.

A dézsában tartott mocsári hibiszkusz esetében hetente egyszer tápoldatozás is ajánlott.

Számottevő kártevője, betegsége nincs.

Szeretne kertjébe mocsári hibiszkuszt ültetni? Nézze meg kínálatomat!

'Cranberry Crush'

Elhelyezés a kertben

A hibiszkuszt, nem mindennapi virágai kiváló szoliter növénnyé teszik, mindenképpen magukra irányítva a figyelmet, de térhatárolóként, ágyásszegélybe háttérnövényként ültetve vagy vegyes évelőágyba társításba helyezve egyaránt jól használható. Formája, textúrája révén a kert hangulatának, összképének kialakításában meghatározó szerepe lehet.

Szeretne kertjébe mocsári hibiszkuszt ültetni? Nézze meg kínálatomat!

'Carousel Jolly Heart'

A mocsári hibiszkusz teleltetése

Mivel fagyérzékeny, tövét takarjuk télire. Szárai ősz végén teljesen visszafagynak, tavasszal pedig viszonylag soká ébred, más dísznövényekhez képest később, májusban kezd kihajtani. A szárait a fagyok elmúltával kb. 5-7 cm magasságban vágjuk vissza.

Ha zárt helyiségben - télikert, lépcsőház, világos pince - teleltetjük, annak hőmérséklete 10-12°C fok körüli legyen és csökkentsük az öntözés mennyiségét is. A fűtött, meleg szobát kerüljük, mert az egész telet is végigvirágozhatja a növény, amitől nagyon kimerülhet és tavasztól kevesebb virágot hoz majd.

Tavaszi kiszállítás esetén, így néz ki a mocsári hibiszkusz.

 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

IDE KATTINTVA megtekintheti Mocsári hibiszkusz kínálatomat

Nézze meg többi bejegyzésemet is Blogomban