Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mit tegyek a citromfámmal?

Megyeri Szabolcs
2013. 11. 18. 19:03:10

Van egy idősebb citromfám van. Egész nyáron kint volt, de most a fagyok előtt bemenekítettem. Van rajta két db egy éve érlelődő, majdnem érett citrom. Van rajta 6 db, diónál kicsit nagyobb zöld termés és van rajta virág is. De most elkezdte ledobálni a leveleit. Nem tetves (tavaly volt, ezért leellenőriztem), de sok levele lehullott. Ez egy törpefa, nagyon aggódom miatta. Mit tegyek és mi a baja? Válaszát köszönöm!
Ágnes


Kedves Ágnes!

 
A citrusfélék igen érzékenyek a helyváltoztatásra, nagyon rosszul viselik a változó körülményeket. Ezért szinte természetesnek mondható ez a reakciója a behozatalra. Ilyenkor a növény nem tud hirtelen hozzászokni az új körülményekhez, sajnos ez ellen nem nagyon tudunk tenni, csak azzal, hogy megfelelő helyet választunk számukra az átteleléshez, és itt hagyjuk őket "magukhoz-térni". 
A citromfa számára az őszi/téli időszakban is fontos a megfelelő páratartalom és hőmérséklet. A fagyok beállta előtt célszerű választani neki egy olyan szélvédett, huzatmentes helyet, ahol stabilan 5-10 °C körüli a hőmérséklet. A citrusfélék egész alacsony hőmérsékleten is áttelelhetnek, akár 1-5 Celsius között, ám arra ügyelni kell, hogy fagy ne érje őket. Ebben az időszakban a napos órák száma és a napsugárzás mennyisége is csökken, ezért a növényünk ha napos helyen van, akkor is kevesebb fényt kap, így csökkentsük az öntözést, és tápoldatozást, hogy be tudjon állni egy nyugalmi állapotba. 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz
blog comments powered by Disqus