Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mit lehet tenni, ha megjelennek a poloskák?

A poloskák jelenléte elvitathatatlan, nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy egyenesen megkeserítik az életüket ezek a repülő „büdös bogarak”. Ha Ön is jól ismeri őket, és a kertben és a lakásban egyaránt küzd velük, akkor itt az ideje, hogy megszabaduljon ezektől a kártevőktől.

A kérdés az, hogy miként lehet tenni ellenük, hiszen amellett, hogy idegesítőek és sokan undorodnak tőlük, igen károsak is a kert növényeire nézve. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogyan szabadulhat meg a poloskáktól.

Meg tudja keseríteni az ember életét

Mit érdemes tudni a poloskákról?

Világszerte körülbelül 4000 fajta poloska létezik, amelyek közül 800 fajtát regisztráltak eddig. Magyarországon pedig csupán néhány van jelen, mégis úgy tűnhet bizonyos időszakokban, itt telepedett meg az egész kolónia. A mezei poloskával rokonságot ápoló rovarok viszont csupán négy esztendővel ezelőtt jelentek meg hazánkban, ám igen hamar hírhedté váltak.

A hírhedt büdös poloska

A hírhedt büdös poloska

Úgy tűnik, egyelőre maradnak is, ugyanis nincs természetes ellenségük és a helyi klímán igen jól érzik magukat. Jó időben főként a kertekben, a zöld területeken találkozhatunk velük, ám ahogy hidegebb lesz az idő, egyre többen jelennek meg a nagyvárosokban is, így a Budapest belvárosában élőket ugyanúgy bosszantják, mint a vidéki kertes házban lakókat.

Milyen károkat okoznak a kertben a poloskák?

A lakásba repülve idegesítően zizegnek, nekiütköznek az ablaknak és gyakran büdösek is, ám a belső terekben jellemzően nem okoznak károkat.

A poloska ellen a zöldségeskertben is van  megoldás. Tekintse meg kertészetem zöldségpalánta kínálatát!

A kertekben viszont annál inkább. „Összeszurkálják” a gyümölcsöket és zöldségeket, amely által azok kellemetlen ízűvé, ehetetlenné válnak. Így veszélyben vannak többek között a bogyós gyümölcsök, a füge, a paradicsom és a szőlő is egyaránt.

Polifág állatok

Ráadásul ha berepülnek a mustba vagy valahogy a szőlőszemek közé keverednek, a készülő bort is tönkre teszik. Ez pedig már komoly anyagi kárt is jelent.

Mit lehet tenni ellenük?

Mivel természetes ellenségük nincs, a legjobb amit tehetünk ellenük kertbarátként, az a rovarölő szerek használata, amelyek egyelőre hatásosnak bizonyulnak ellenük. Ha a lakásban találkozik velük, érdemes valamilyen módon megszabadulni tőlük, ugyanis az emberrel szemben ártalmatlanok.

A poloska mellett a vakond is okozhat gondot a kertben. Olvassa el az erről szóló bejegyzésemet!

A szúnyogháló felszerelése nagy lépés lehet a megoldás felé, de jó módszer az is, ha lecsapja vagy felporszívózza őket. Sajnos az ablakon kiengedve hamar újra felbukkanhatnak.

Szerencsére léteznek hatékony ellenszereik

Léteznek ugyanakkor alternatív megoldások is, amelyek pozitív eredményeiről kertbarátok számoltak be. Jó tudni, hogy kifejezetten kedvelik a csalánt, így ha esetleg van olyan része a kertjének, ahol fellelhető ez a növény, érdemes minél előbb eltávolítani, így jelentős mennyiségű poloskától szabadulhat meg.

Olvassa el a témában ezt a cikkemet is!

Egyébként ez többféle gyomnövényre is igaz, így ha van elhanyagolt terület a birtokán, itt az ideje kitakarítani ezt a részt, megszüntetve ezzel egy komoly „bázist” a kártevők számára.

Kertünk és lakásunk nem kívánt vendége

Kertünk és lakásunk nem kívánt vendége

Bizonyos esetekben alternatív megoldás lehet az is, ha néhány kalász búzát ültet a kert bizonyos pontjaira, ezek ugyanis a zöldülő kalászokat annyira kedvelik, hogy jellemzően cserébe békén hagyják bizonyos ideig a többi termést.

Kártevők talajinváziójáról ezt a cikkemet is olvassa el!

Ha kézzel látna hozzá az eltávolításukhoz, akkor javaslom a kesztyű viselését.

A növények ágairól egyszerűen lerázhatók, így ha egy kis mosószeres vízben landolnak, máris számos egyedtől szabadulhat meg.

Vannak fűszernövények, amelyeket a poloska elkerül. Tekintse meg a kertészetemben kapható fűszernövényeket!

Bármelyik módszert is választja, fontos tudnia, hogy egyelőre nem létezik olyan módszer, amely 100%-os védelmet nyújt a poloskák ellen, de érdemes minél több alternatívát bevetni és folyamatosan résen lenni annak érdekében, hogy minél kevesebb rovar tehessen kárt az érő gyümölcsökben és zöldségekben.

Tekintse meg kertészetem teljes növénykínálatát!

Amennyiben úgy gondolja, hogy hasznos volt a fenti cikk, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!