Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mindent a leanderről!

Leander a kertben és a lakásban

A leander mediterrán dísznövény, így a magyar teleket nem bírja ki a kertben (bár egyes változatok mérsékelten fagyállóak), vagyis a rossz idő beálltával teleltetni szükséges. A téli elhelyezésre a legmegfelelőbb egy fűtetlen üvegház, de természetesen ilyen nem áll rendelkezésre minden háztartásban. Ez nem probléma, a leander téli tartására bármely 2-10 Celsius fok közötti világos helyiség megfelelő, például egy zárt lépcsőház, egy ablakos pince, vagy fűtetlen szoba. A növény öntözését ebben az időszakban ritkítsuk, heti egyszer elegendő pótolni a nedvességet. A pihenőidőszakot követően a leander akkor vihető vissza a szabadba, ha a hőmérséklet már tartósan nem csökken 15 Celsius fok alá, ez jellemzően a tavasz második felében érkezik el, akár már április derekától, de május elejétől biztosan. A téli pihenőjéről elővett leandert ne penderítsük ki átmenet nélkül a balkon, terasz, vagy a kert közepére, szoktassuk kicsit a megváltozott körülményekhez. Az első napokban félárnyékos, védett helyre állítsuk, és csak egy szűk hét elteltével helyezzük napos, meleg területre, az erős napsugarak ekkor még égési sérüléseket okozhatnak növénynek. Az öntözés innentől kezdve a megszokott módon végezhető, valamint ne feledkezzünk meg a tavaszi metszésről sem!

Leander vásárlás a Megyeri kertészetben

A leander tavaszi metszése

A tavaszi feladatok egyik leglényegesebb eleme a metszés, ami kihagyhatatlan, amennyiben dúsan virágzó, erőteljesen fejlődő növényt szeretnénk nevelni, a leander ugyanis a hajtások végein hozza leveleit, ha hagyjuk túl nyurgára nőni az ágakat, akkor a növény veszt az esztétikájából, illetve mérete is nehezen kezelhető lesz. A visszavágás során a hajtások felső 30-40 centiméteres szakaszát távolítsuk el, valamint a leveleket is csípjük le, a hajtásokon maradó levélnyelek maguktól leszáradnak majd. A metszési feladatokhoz mindig tiszta, alaposan megélezett metszőollót használjunk! A leander 5-6 évente radikális ifjító metszést igényel, ekkor a szárakat a talajtól mérve kétarasznyi magasságban vágjuk el, hogy a növény teljesen új hajtásokat nevelhessen. Utóbbi esetben a leander hosszabb ideig szépségét veszti, ezért ha több példányt nevelünk, ezt a radikális ifjítást szakaszosan, évente más-más példányokon végezzük el, így nem "fogy el" a látvány egyszerre.

Leander rendelés a Megyeri kertészetből

Kertészetemben számtalan leander változatot megtalál, így például Ön választhatja a tisztaságot sugárzó hófehér virágú leandert, a feminim rózsaszín változatot, de akár sárga, vagy sötétbordó színvariációkat is rendelhet! Nem csupán szín szerint oszlik meg a választék, a szellősebb leander bokrokat kedvelőknek a szimpla virágú, míg a dúsabb, tömöttebb bokrok híveinek a teltvirágú leanderek állnak rendelkezésükre!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog kertészeti tanácsok leander
blog comments powered by Disqus