Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Minden, amit az őszi metszésről és visszavágásról tudni érdemes!

Az ősszel együtt beköszöntött bizonyos évelők visszavágásának, metszésének ideje is. Nem kevés olyan növény létezik, amelyeknek mindezekre szükségük van az ősz beálltával.

Így ha éppen az őszi kerti munkákat írja össze és van olyan „zöld lakó” a birtokán, amely igényli mindezt, itt az ideje feljegyezni ezt is a teendők közé.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem Önnek minden hasznos tudnivalót a témával kapcsolatban. Mind a visszavágásra, mind pedig a metszésre azért van szükség, hogy továbbra is esztétikusak és egészségesek maradjanak a kertben található évelő növényei.

Az őszi metszés elengedhetetlen kerti munka!

Az őszi metszés elengedhetetlen kerti munka!

Mindettől nem kell megijedni, alapvetően egyszerű műveletekről van szó, amelyek mindegyike könnyedén elsajátítható, ráadásul nagyon sokat tehet velük annak érdekében, hogy megőrizze kertje szépségét.

Fontos az évelő cserjék ágainak visszavágása is!

Ha azt látja, hogy a cserjék ágai sárgulni kezdenek, lefelé lógnak és olyan, mintha a komplett növény szomorú lenne, akkor bizony a cserje máris megmutatta Önnek, hogy itt az ideje  ágai visszavágásának. Ebben az időszakban a sok nedvességnek hála, a növény visszaszívja a nedveket és regenerálja magát, így csak jót tehet a cserjével.

Viszont abban az esetben, ha nem vágja vissza az ágakat, később könnyen elhalhatnak. Ne féljen, nem tesz rosszat ezzel a növénynek!

Lényeges azonban, hogy ne kopassza meg túlságosan, megfelelő mértékben végezze el a műveleteket!

A sövényről is érdemes gondoskodnia!

Szintén ugyanez igaz akkor is, ha egy sövény öleli körbe a kertjét, a megfelelő visszametszéssel tavasszal újra teljes pompájában tündökölhet majd a térhatároló, nem kell aggódnia az esetleges felkopaszodás miatt, amely egy az egyben tönkre is teheti a sövény funkcióját.

Természetesen fontos odafigyelni arra, hogy a felület maradjon egységes továbbra is, hiszen a cél nem az, hogy az őszi időszakban belássanak a birtokra. Ennek során az ágak közé hulló leveleket is szükséges eltávolítani, hogy elegendő mennyiségű friss levegőhöz és sok fényhez juthasson a növény.

A jól karbantartott sövény tökéletes takaróhatást biztosít.

A nyírással jól karbantartott sövény tökéletes takaróhatást biztosít.

Gyümölcsfák metszése

Rendszerint a szeptember vége - október eleje a legalkalmasabb időszak ahhoz, hogy elvégezze a kertjében levő bizonyos gyümölcsfák metszését. Lényegesnek tartom kiemelni, hogy ez nem csupán ajánlott, hanem egyenesen kötelező, mert ezzel járul hozzá ahhoz, hogy óvja a fáit, bőséges termésre számíthasson és ne kopaszodjon fel a következő szezonban sem.

Amit mindenképpen el kell távolítani, azok a szemmel láthatóan beteg ágak, valamint az egymáshoz érő, egymást akadályozó részek. Nem szabad túlzásokba esni, ugyanis hamarosan itt vannak a fagyok, mindezt mértékkel érdemes elvégezni.

Főleg a meggy, a cseresznye, a dió és a barackfák esetén szükséges elvégezni ezeket a műveleteket az ősz folyamán. A többi fa esetében rendszerint jobb, ha tavaszra hagyjuk ezeket a tevékenységeket.

A legjobb, ha minden egyes kertjében levő gyümölcsfa igényeinek egyenként olvas utána, így a legideálisabb időszakokat választhatja ki az egyes tevékenységekhez.

A metszéshez szorosan hozzátartozik a lehullott levelek eltávolítása is!

A lehullott levelek bár gyönyörűek, mégis fontos a cserjék ágai közül eltávolítani azokat, ugyanis elveszik tőlük a levegőt és a fényt, ezzel pedig negatív hatással vannak a fejlődésükre ebben az időszakban, amikor már kevesebb a napos órák száma. Pontosan emiatt az ilyen apróságnak tűnő dolgokra is érdemes odafigyelni a növények egészsége érdekében.

A lehullott falevelek eltávolításával sokat tehet növénye egészségének megőrzéséért.

A lehullott falevelek eltávolításával sokat tehet növénye egészségének megőrzéséért.

Láthatja tehát, hogy milyen aprónak és elenyészőnek tűnő tevékenységek is mekkora hatással lehetnek a növényekre is a kertje. Így kihagyhatatlanul fontos sorra venni ősz elején, mi mindent kell még elvégeznie a birtokán, mielőtt beköszöntenének a teli fagyok.

Amennyiben Ön is hasznosnak találta a fenti bejegyzést, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok gyümölcsfa