Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Minden, amit a virágföldről tudni érdemes!

Sokan gondolják, hogy egy növény elültetéséhez elegendő egy megfelelő méretű ültetőgödröt ásni és egyszerűen belehelyezni a kert legújabb lakóját. Ez azonban koránt sincs így. Ha van kulcsfontosságú tényező egy növény ültetése folyamán, akkor az a megfelelő minőségű virágföld használata.

Sok kezdő kertbarát esik abba a hibába, hogy nem veszik figyelembe az új növény talajigényét. Így pedig hiába minden igyekezet, a cserjék, a fák és a virágok nem cseperednek úgy, ahogy kellene. Ha ácsorgott már tanácstalanul egy kertészetben a számtalan fajtájú és kiszerelésű virágföld között és nem tudta eldönteni, melyikre van szüksége, később pedig a hazaszállítás mikéntje okozott nagy fejtörést, akkor most a legjobb helyen jár.

Ebből a virágföld „kisokosból” mindent megtudhat a témával kapcsolatban.

Miért fontos az ültetés folyamán megfelelő minőségű virágföldet is használni?

Nem kevés ember fejében fordul meg a kérdés, hogy ha egyszer a kerti növények lényege, hogy a kerten levő talajban növekednek, akkor mégis miért van szükség a virágföldre? Hiszen ha a több évtizede ott álló diófa vagy a fenyőfa vígan megélnek, nem lehet ez másként a többi növénnyel sem.

A felvetés ugyan logikus, azonban korántsem működik a gyakorlatban. A fenti kérdésre a válasz több tényezőből tevődik össze. Egyrészt az ország különböző területein más – más talajtípus áll rendelkezésre a kertbarátok számára. Míg valahol például homokos talaj van a kertben, addig máshol agyagos vagy ezek keveréke fordul elő. Mivel a különböző növényeknek eltérő talajigénye van, ezt biztosítani kell számukra már az ültetés előtt. Különösen igaz ez a hazánkban nem őshonos, ugyanakkor előszeretettel ültetett növényekre, legyen szó például citrusfélékről, levenduláról, fűszernövényekről vagy különböző fafajtákról.

A jó minőségű földben szebben fejlődnek a növények

Másrészt szintén lényeges, tényező, hogy ugyan van a kertben levő talajnak is tápanyagtartalma, azonban ez véges. Ahogy merülnek ki a tartalékok, úgy lassul a növények növekedése, csökken a terméshozam, valamint a virágzás is szerényebb lehet ebből kifolyólag. Tehát lehet, hogy az évek alatt megerősödött és alaposan gyökeret eresztő diófát kiszolgálja a talaj, azonban jó eséllyel a kert új lakóinak mindez már nem lesz elegendő.

Viszont ha az ültetőgödörbe megfelelő minőségű, tápanyagban gazdag virágföld kerül, mindez elkerülhető. A szakszerű ültetés, a megfelelő növényfejlődés egyértelmű záloga a megfelelő minőségű, a tápanyagokat biztosító termőközeg, melyet az adott növény igényeinek megfelelő virágfölddel biztosít hat zöld kedvencének.

Milyen fajta virágföldek léteznek?

Térjünk vissza a cikk elején felvetett dilemmához és tisztázzuk, melyik virágföld mire való pontosan. Lássuk a leggyakrabban használatos típusokat! Általános virágföldek Az úgynevezett általános virágföldek jellemzően megfelelők az átlagos dísznövényeknek, így használhatók a népszerűbb, gyakran alkalmazott virágos dísznövényekhez és leveles szobanövényekhez.

Szobanövény virágföldje

Örökzöld – és cserjeföld

Ez a típusú virágföld savas közeget kedvelő örökzöldek és cserjefélék részére ideális. Kiváló gyökérképződést biztosít a megfelelően laza szerkezet által.

Ha szeretne többet megtudni erről a virágföld típusról, az alábbi videóból tájékozódhat:

Levéldísznövény – és pálmaföld

A finomra darált fehértőzeget, feketetőzeget, homokot, agyagot és műtrágyát tartalmazó föld ideális választás levéldísznövények, pálmafélék és kültéri dísznövények részére.

Ha többet szeretne tudni a levéldísznövény – és pálmaföldről, a lenti videóra kattintva megteheti:

Palánta – és zöldségföld keverék

Ez a típusú föld ideális zöldségfélék magvetéséhez, palántaneveléséhez, dugványozásához és gyökereztetéséhez, valamint zöldségfélék hajtatásához egyaránt.

Palánta – és zöldségföld keverék a tökéletes növekedéshez 

Savanyú virágföld

A savanyú virágföldet a speciális igényű, a savanyú közeget kedvelő növényekhez ajánlom, de a muskátli számára is kötelező kellék a savanyú virágföld elve mentén kialakított muskátliföld is. Különösen fontos a minőségi virágföld használata a szobai, vagy balkonon nevelt cserepes, dézsás növényeknél, ezek ugyanis kisebb térfogatú talajban kénytelenek növekedni, így számukra a jó vízelvezetésű talajszerkezet, valamint a magas tápanyagtartalom kiemelten fontos.

Az alábbi videóban megtekintheti, miként érdemes elültetni az áfonyabokrot savanyú talajba:

Fontos, hogy a növények számára a föld olyan, mint az embernek a kiegyensúlyozott táplálkozás. Egy találomra vagy esetleges módon kiválasztott virágföld pont olyan, mintha egy élsportoló kizárólag zsíros és nehéz fogásokat fogyasztana nap mint nap.

Ha szeretné megtekinteti a webáruházam virágföld választékát, ide kattintva megteheti.

Amennyiben többet szeretne tudni arról, mikor milyen virágföldet érdemes használnia, az alábbi videóból tájékozódhat:

Mi a különbség a komposzt és a virágföld között?

Sokan hajlamosak összekeverni a két fogalmat, míg mások gyakran döntenek csupán az egyik verzió használata mellett. A helyzet viszont az, hogy a megfelelő minőségű virágföld, valamint a komposzt együttes erővel teszik tökéletessé a talajt a növények számára. Hiszen míg az ideális mennyiségű tápanyag egy részét a virágföld biztosítja, addig a komposzt használata tovább segíti a talaj vízmegkötő – és tároló képességét, így biztosítva, hogy a növények egészségesebbek legyenek és jobban ellenálljanak a betegségeknek.

Tehát ha az ültetésnél megfelelő minőségű és mennyiségű virágföldet használt, akkor az ekkor kialakított tápanyagtartalmat szinten tarthatja a komposzt segítségével. Ezáltal pedig feljavíthatja az évek során számos terhelő tényezőnek kitett talajt is, így nem szükséges gyakran beszerezni újabb és újabb csomag virágföldet.

Otthon el tudom készíteni a virágföldet egyedül is?

Ha beírja a netes keresőbe, hogy virágföld készítése házilag, számos különböző „receptet” talál a tökéletes virágföld elkészítéséhez. Laikusként azonban nem érdemes kísérletezni ezzel, ugyanis ha nem megfelelő minőségű földet állít elő az pontosan olyan, mintha az adott növény számára nem ideális fajtát választott volna a kertészetben levő választékból és újra előjön a már említett élsportoló kontra zsíros ételek effektus.

Zsákos virágföld talicskában

Nem beszélve arról, hogy a házi előállítás időigényes és igen nagy felfordulással is jár. Személy szerint azt javaslom, hogy ha van lehetősége megvásárolni egy szakemberek által összeállított földkeveréket, akkor nem érdemes otthon kísérletezni vele. Pláne, hogy kertészetemből online is megrendelheti, a nagyobb mennyiséget pedig ingyenesen házhoz is szállítjuk.

Miért érdemes webáruházon keresztül rendelni a virágföldet?

Az első és legfontosabb indok az, hogy kényelmesen, otthonában ülve választhatja ki az Ön számára megfelelő virágföldet. Részletesen olvashat az egyes növények talajigényéről, valamint a különböző típusú virágföldekkel kapcsolatban is tájékozódhat. Emellett fontos megemlíteni, hogy számtalan olyan alkalom van, amikor nagyobb mennyiségű virágföldre van szükség egy kertben.

Nagy tételben kedvezményesen vásárolhat virágföldet Megyeri Szabolcs kertészetében

Ilyen például a tavaszi kertfelújítás, a kertrenoválás, a nagyarányú vagy társasházi növényültetés, a szennyeződés miatti teljes talajcsere, de szükség van rá akkor is, mikor új ingatlan vásárlását követően kertrendezésbe fog valaki. Egy – két csomag húszkilós kiszerelést gond nélkül hazavihet kocsival is, viszont ennél nagyobb mennyiség elszállítása már bizony igen nagy fejtörést okozhat. Ilyen esetben válassza kertészetem nagy tételben árult virágföldjeit, melyeket kedvező áron, ingyen kiszállítással juttatok el Önhöz.

Emellett természetesen az sem mindegy, honnan szerzi be a virágföldet. Webáruházamból rendelve ugyanis ellenőrzött minőségű, vegyszermentes, szennyeződésmentes termőföldet kap. Nem kell aggódnia a kártevők, a baktériumok vagy a gyomok miatt sem, melyek egy nem megfelelő minőségű virágföldben bizony előfordulhatnak. Mivel zsákos kiszerelésben szállítjuk, nem lesz nehéz dolga, hiszen annyit adagol belőle, amennyi szükséges, ráadásul ilyen módon a tárolása is egyszerű.

Ha többet szeretne tudni az online rendelés menetéről, vagy nagy tételben szeretne kedvezményes áron virágföldet rendelni ide kattintva megteheti.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: virágföld