Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Milyen vetőmagot vegyünk?

Kisütött a nap, beindult bennünk a tenni vágyás, szólít a kert… Még van időnk megtervezni, átgondolni mit is szeretnénk az idei évben veteményezni, és van időnk körbenézni vetőmag fronton mi a kínálat. Pár gondolat, amivel talán segíthetek a választásban

Honnan vásároljunk vetőmagot?

A nagy multi cégeknél nagyon olcsón látunk vetőmagokat, de vajon megéri? Figyeljünk oda a vetőmag tömegére. Grammban határozzák meg vagy darabszámban. Érdemes összehasonlítani, hogy biztosan az „olcsóbb” éri meg jobban… Ha a szakboltokban vásárolunk, ott szakmai tanácsot is kérhetünk, ha pedig online gazdaboltban, akkor bármikor el tudjuk kényelmesen olvasni a magok leírását.

Nagyon nagy a kínálat a cégek között, megéri a magyar előállítóktól vásárolni, akik kifejezetten a mi klímánkra nemesítenek ki fajtákat. Törekszenek minél nagyobb hozamú és jobb minőségű fajtákat szaporítani, a nálunk megjelenő betegségekkel szemben ellenálló fajtákat létrehozni.

Éppen ezért nyissunk az új fajták felé is, ne csak a régi hagyományos fajtákhoz ragaszkodjunk, merjünk kísérletezni!

Mire figyeljünk a tasakokon?

A tasakon szerepeljen a cég neve és elérhetősége, ha panaszunk van, ezen keresztül érjük utol őket. Figyeljünk oda a szavatossági időre, nagyon változó a magok csírázási ideje.

Egy kis táblázat a könnyebb eligazodás érdekében:

Kattintásra új lapon nyílik meg

Természetesen nézzük meg a tömegét, nekünk a kis kertünkben mennyire lenne szükségünk és melyik kiszereléssel járunk jobban.

Fémzárolt vetőmagok esetén a minőségi hiányosságok ritkábban fordulnak elő a sok minőségbiztonsági eljárás miatt. Tehát érdemes odafigyelni, hogy legyen ilyen szám a tasakon mivel így könnyen visszaellenőrizhető a magok származása.

Kiszerelési újítások

A nagyon apró magvak esetében már kitaláltak olyan új praktikákat, amelyek nagyban megkönnyítik munkánkat. Ilyen például a Kerti magnak a drazsírozott vetőmagja. A könnyebb, és pontosabb szórás érdekében starter műtrágyával vonják be az apró magvakat.

A másik újítás a magszalagok, ahol kb. 1 cm széles két papírszalag közé helyezik a magokat. Ezzel a ritkítást is megússzuk. Vannak magszalag, ahol például az uborka és a kapor társítva van egy szalagon. Nincs is jobb egy kis kovászos uborkánál, amihez elengedhetetlen a friss kapor, így két legyet ütünk egy csapásra.

Egy kis változatosság a mindennapokban

A mai változó klímánk miatt megjelentek egészen egzotikus növények is. A kalandozó kedvű kertészeknek ma már elérhető akár a mangó, kávé, pálmák különböző repertoárja is.

A cikket köszönjük a ProfiGazda.hu oldalnak!

Tetszett a bejegyzés? Kérem nyomjon egy Like-ot, ossza meg barátaival, ismerőseivel.

További bejegyzéseimet Blogomban olvashatja.

Tartalomhoz tartozó címkék: vetőmag