Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Milyen hatással van a klímaváltozás a kertjére?

Ma már nem telik el úgy hét, hogy ne ütné fel a fejét egy újabb hír a sajtóban a klímaváltozással kapcsolatban. Olvad az Antarktisz, a történetelemben először havazik Hawaii szigetén, sőt, nemrég Chicagóban -46 Celsius fokot mértek.

Joggal gondolhatnánk azt, hogy bármilyen szörnyűek ezek a hírek, mindez elég távol történik tőlünk ahhoz, hogy érintsen minket. Ez az azonban korántsem igaz. Hiszen nemrég nálunk is esett a hó márciusban, sőt, nyáron folyamatosan dőlnek meg az eddigi melegrekordok is. Ez pedig a kertjében levő növényekre is hatással van, amire nagyon fontos odafigyelni.

Sőt, tehet is azért, hogy egy kicsit visszaszoríthassuk az elindult folyamatot. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy itt az ideje üvegházat építenie a birtokára vagy trópusi növényeket kellene ültetnie, viszont ami tény az tény, a Föld átlag-hőmérséklete fokozatosan emelkedik, az időjárás pedig egyre inkább szélsőségessé válik. Emiatt pedig nagyon lényeges, hogy ne megszokásból gondozza kerti növényeit, ugyanis attól, hogy a naptár szerint beköszöntött a tavasz, még lehet odakinn farkasordító hideg, míg elképzelhető az is, hogy bár közeleg a Karácsony, még sincs nyoma a hónak odakinn.

Ebben a cikkben szeretném Önnek megmutatni azt, hogyan maradhat gyönyörű a kertje a szélsőséges időjárási viszonyok ellenére is, valamint mesélek arról is, milyen módon tehet Ön is az éghajlatváltozás visszaszorításáért igen egyszerűen.

A szárazság Magyarországon is egyre gyakoribb jelenség

A szárazság Magyarországon is egyre gyakoribb jelenség

A növények ültetése

Általános szabály az, hogy a konténeres növényeket gyakorlatilag az év bármely napján elültetheti, amely kapcsán az egyetlen kitétel az, hogy a téli fagyokat és a nyári hőséget érdemes elkerülni e téren. Nos a helyzet az, hogy ha több növényt szeretne kiültetni a birtokára, akkor évszaktól függetlenül érdemes alaposan belemélyednie az időjárás-előrejelzésbe, ugyanis nem egy olyan történetet hallottam már, amikor a márciusban elültetett cserjék, rózsák vagy facsemeték a közeledő hóvihar áldozatául estek, mint ahogy az is okozott már gondot hazai birtokokon, hogy hőségriadó előtt kerültek a földbe, amit sajnos nem éltek túl.

Persze ez korántsem jelenti azt, hogy szeretném elvenni a kedvét attól, hogy új növényeket telepítsen a birtokára, viszont elengedhetetlen egy kicsit jobban odafigyelni, mint általában.

Hasonló a helyzet a szabadgyökeres fák és cserjék esetében is. Ebben az esetben rendszerint március és október között szoktuk javasolni az ültetést, azonban ahogy a konténeres kiszerelés kapcsán már említettem, fontos figyelni a meteorológiai előrejelzést. Az elültetett növények pedig alaposan meghálálják majd az odafigyelését, ráadásul a fák szén-dioxid megkötő képességének rendkívüli szerepe van a Föld éghajlatának megőrzésében. Ha létezik olyan növény, amely segíthet a klíma „megmentésében”, akkor a fák biztosan ilyenek.

Ha kedvet kapott különböző növények ültetéséhez, akkor bátran nézzen szét online kertészetem kínálatában ide kattintva!

Figyeljen oda a kártevők megjelenésére is!

Az éghajlatváltozás egyik hozománya az is, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a kertekben előforduló kártevőkre is. Joggal gondolhatja, hogy ez eddig is így volt, viszont az évszakok eltolódása miatt elképzelhető, hogy áttelelnek a kártevők a növényeken vagy hamarabb jelennek meg, még a tavasz beköszönte előtt.

Mindenekelőtt nagyon lényeges, hogy ne feledkezzen meg a lemosó permetezésről. Ezt a műveletet minden esetben a metszést követően kell elvégezni, sőt, fák esetében még a törzset is érdemes egy kicsit „megkapargatni” a permetezés előtt. Ezt követően jöhet a lemosó permetezés, amelynek segítségével a szó szoros értelmében a permetlével lemoshatja a növény ágait, törzsét.

Ezzel ebben a kora tavaszi időszakban a fák felületén még a nem károsító kártevők, valamint a kórokozók elpusztítása a fő cél. Segítségével megelőzhetünk súlyos károkat okozó betegségeket és kártevők által generált veszteségeket. Így pedig megalapozhatja a növény egészségét, hogy az aktív tavaszi, nyári, őszi időszakban elkerüljék a betegségek és teljes pompájában díszíthesse a kertet.

Emellett természetesen az időszakos permetezés is fontos, nem beszélve a levelek folyamatos ellenőrzéséről, amely a tömött buxusok esetében kifejezetten lényeges. Bár macerásnak és időigényesnek tűnhet mindez, viszont segítségével megmentheti a birtokán levő növényeket.

Ebben a videóban a levéltetű elleni védekezésről mesélek Önnek és néhány házi praktikát is mutatok.

Érdemes a fűnyírásnál is figyelni a részletekre!

Amennyiben már a tavasz kezdetén rendbe teszi a télen „megfáradt” pázsitját, akkor júniusra már bizonyára teljes pompájában tündököl. Viszont a nagy hőség miatt ilyenkor oda kell figyelni a fűnyírásnál. Nem érdemes 4-6 centiméternél rövidebbre vágni a szálakat, így ugyanis sokkal egyszerűbben átvészelik a meleget. Ha valaha úgy tanulta, hogy a hőségben minél kisebbre kell vágni a füvet, akkor itt az ideje megszabadulni ettől a rossz beidegződéstől, ugyanis az egyre melegebb nyári hónapokban nagyon könnyen „kiéghet” a fű.

Lényeges emellett az is, hogy a fűnyíró pengéi élesek legyenek, ugyanis ha nem vágja, hanem tépi a fűszálakat, akkor jó eséllyel bebarnul majd a felső harmaduk. A levágott nyesedéket is érdemes eltávolítani a területről, ugyanis a melegben ez könnyen gombás megbetegedést okozhat.

Ha mindezekre odafigyel, akkor hiába lesznek egyre melegebbek a nyarak, a kertjében a fű mindig gyönyörű zöld lesz!

Mit tehet Ön a klímaváltozás ellen?

Bár úgy tűnhet, hogy egyetlen ember Magyarországon nem befolyásolhatja a tengerek és óceánok élővilágának épségben maradását, az időjárást vagy az éghajlat változásait. Pedig ez nem tejesen igaz, ugyanis nagyok sok olyan egyszerű és alapvetően jelentéktelennek tűnő hétköznapi dolog van, amellyel egy kicsit Ön is hozzátehet a világhoz.

Öntözzön esővízzel!

Ha van egy szép kertje, vétek lenne nem kitenni egy esővízgyűjtőt, ugyanis így nem csak a vízszámláját csökkentheti, de hozzájárulhat a klímaváltozás enyhítéséhez is. Ráadásul a szárazabb hetekben kényelmesen felhasználhatja az összegyűjtött esővizet a szomjazó növények öntözéséhez, amelyek azt sokkal jobban fogják értékelni, mint a csapvizet.

Az energiatakarékosságról pedig még nem is beszéltünk.

A kertészetünkben is gyűjtjük az esővizet, amelyet ebben a videóban meg is mutatok Önnek.

Zacskók és műanyag csomagolás nélkül!

Szerencsére azt tapasztalom, hogy egyre több kis-, közép- és nagyvállalkozás száműzi a nejlonzacskókat és a műanyag csomagolásokat. Nem véletlen, hogy magam is nagy hangsúlyt fektetek erre a kertészetemben. Kertészetem Magyarországon – legjobb tudomásom szerint  legelsőként és remélhetőleg minél előbb több száz másik kertészettel együtt nem használ többé műanyag zacskót, nejlon szatyrot termékek, növények csomagolására.

Ide kattintva bővebben olvashat arról, miről is szól pontosan a nejlonzacskók elleni harcom.

Kezelje tudatosan a kerti hulladékot!

A kerti hulladék megfelelő elhelyezése sokaknak okoz problémát. Azokon a településeken, ahol van lehetőség a kerti hulladék elszállítására, egy fokkal jobb a helyzet, azonban jellemzően ezekbe a tárolókba sem fér bele minden, amit szeretne az ember.

Az égetés pedig a lehető legrosszabb ötlet a nyesedékek eltüntetésére, hiszen nem csupán tilos bizonyos időszakokban, de a levegőt is nagyon szennyezi. Nem beszélve arról, hogy igen komoly erőfeszítés is lenne, mire minden a tűzbe kerül.

A legjobb megoldás a komposztálás, ugyanis így elég csupán egy megfelelő tárolóba helyezni a növényi részeket, ahol a természet majd végzi a dolgát. Az ebbe a komposztáló ládába kerülő hulladékok idővel mind értékes, a kertben nagyon jól használható tápanyaggá bomlanak le. Ennél hasznosabbat pedig nem tehet sem a Földnek, sem pedig a kertjének.

Ebben a bejegyzésben bővebben is olvashat a komposztálás menetéről és megtudhatja azt is, mi mindenre érdemes odafigyelni.

Álmodjon fűszerkertet!

Egy otthoni fűszerkert nem csak azért remek választás, mert sokkal ízletesebbek lesznek az ételek, ha friss növényekkel ízesíti azokat. Másrészt pedig kevesebb nehezen lebomló csomagolóanyag kerül a szemetesbe, ha nem az üzletekben vásárolja meg a szárított fűszernövényeket. Ráadásul akkor is sikerélménye lesz egy ilyen kis kerttel, ha egyébként nincs nagy gyakorlata a kerti munkákban, ugyanis ezek a növények kifejezetten alacsony igényűek.

Igazi különlegesség a sakktábla elrendezésű fűszer- és gyógynövénykert, amely segíti azt, hogy az agresszíven, gyorsan növő növények ne vegyék át az uralmat az egész kert felett. Ezzel a megoldással mindezt úgy akadályozhatja meg, hogy közben nem fojtja el a növény növekedését.

Ebben a videóban megmutatom, hogy néz ki mindez a gyakorlatban.

Ha valami elromlott, nem érdemes azonnal a kukába dobni!

Legyen az egy kerti szerszám vagy valamilyen gépezet, ha esetleg elromlik, nem érdemes azonnal a kukába dobni. Hiszen így egyrészt újat kell vennie, ami nem kis plusz költség, másrészt pedig ha megjavítható, nem érdemes azonnal a szemétbe tenni. Egy megfelelő szakember valószínűleg könnyedén megoldja a felmerülő problémát, Ön pedig újra tett valamit a bolygóért.

Mi történik, ha mindezekre odafigyel?

Természetesen nem változik majd meg egyik napról a másikra minden, hiszen ahogy hosszú évszázadok kellettek ahhoz, hogy negatív irányba befolyásoljuk az éghajlatot, úgy sok idő kell ahhoz is, hogy mindezt megfordíthassuk. Addig is viszont, amíg sok kicsi sokra megy alapon mindez bekövetkezik, Ön már a hétköznapokban is élvezheti odafigyelésének pozitív hatásait.

Hiszen a növényei örülnek majd az esővíznek, a fűszerkertet nagyon hamar megszereti majd, a komposztálás nyomán pedig valósággal új életre kel kertje. Ráadásul ha megfogadja a tippeket, amelyeket a cikk elején javasoltam, meg is őrizheti birtoka szépségét a legnagyobb hőségben vagy a fagyok idején is.

Néhány klímaváltozást tűrő növényfajjal és fajtával ide kattintva ismerkedhet meg.

Amennyiben tetszett Önnek ez az írásom, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok