Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mikor kell védett helyre vinni a nem fagytűrő növényeket?

Ahogy folyamatosan haladunk az őszbe és közeleg a tél, egyre hidegebbek a reggelek és este is igen hamar lehűl a levegő. Ilyenkor joggal vetődik fel egyre több kertbarátban a kérdés, hogy vajon mikor lenne érdemes a nem fagytűrő növényeket védett helyre vinni, hogy biztosan ne történhessen semmi bajuk a hűvösebb időjárás beköszöntével.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem mindent, amit jó tudnia arról, mikor ajánlott bevinni a növényeket és mire fontos odafigyelni a hatékony teleltetés kapcsán.

Ha vannak dézsában tartott, nem fagytűrő növények a kertjében, akkor a két nagy kérdés minden évben felüti a fejét. Tavasszal az, hogy mikor kellene kivinni őket a szabadba, míg ősszel az, vajon nem fáznak-e meg odakinn a hűvös levegőn.

A leander télen védett helyet igényel.

A leander télen védett helyet igényel.

Mindkét esetben ki kell emelnem, hogy nem szabad kapkodni, mindennek eljön a maga ideje. Hogy pontosan mikor ildomos a teleltetés megkezdése? Ebben a bejegyzésben mindent elárulok Önnek!

Meddig maradhatnak kültéren a nem fagytűrő növények?

Bár amikor odakinn csupán 2-3 Celsius fok van és a növények még odakinn vannak, úgy tűnhet, hogy elkésett a teleltetéssel és joggal gondolhatja, hogy máris kárt okozott a növények számára, ám ez koránt sem igaz. Ugyanis nem szabad elkapkodni a teleltetést!

A helyzet az, hogy ha túl korán védett helyre viszi, akkor kifejezetten veszélyezteti a növényeit. Ez elsőre furán hangozhat, hiszen mi bajuk lehetne egy meleg, védett helyen. Azonban a növények úgy működnek, hogy minél tovább maradnak kinn a szabadban, annál ellenállóbbak lesznek és annál több az esély arra, hogy majd sikeresen áttelelnek.

Ráadásul ha ilyen hűvösben még kinn vannak, a kártevők is elpusztulnak rajtuk és nem védi meg semmi sem őket is a kinti fagyoktól. Ellenkező esetben tavasszal ugyanúgy „folytathatnák a munkájukat”, mintha misem történt volna.

Az időben védett helyre vitt növények hosszú ideig díszlenek

Az időben védett helyre vitt növények hosszú ideig díszlenek

Szóval amíg nincs fagy és nincs tartósan 2 Celsius fokon vagy az alatt a hőmérséklet napközben is, érdemes várni. Viszont ha már napközben sem kúszik magasabbra a hőmérő higanyszála, akkor itt az ideje a téli időszámítás megkezdésének.

Mire kell odafigyelni a teleltetés során?

Legyen szó egy garázsról egy télikertről vagy egy szobáról a házban, nem helyes teljesen sötét helyet választani a növényeknek, valamennyi természetes világosságra ezekben a hónapokban is szükségük van.

Különösen a mediterrán növényekre igaz ez, amelyek ilyenkor is igénylik a beszűrődő napsütést és a körülbelül 10-12 Celsius fokos állandó hőmérsékletet.

Mikor beviszi a növényeket, az elszáradt virágokat és leveleket javasolt eltávolítani és lehetőség szerint lezuhanyozni az ágait, így sem a por, sem a kártevők miatt nem kell aggódnia.

Ahhoz, hogy ilyen szép virágzást kapjunk, hazai klímánkon a leandert muszáj teleltetni.

Ahhoz, hogy ilyen szép virágzást kapjunk, hazai klímánkon a leandert muszáj teleltetni.

Minden növény egyedi!

Bár általánosságban igazak a fentiek, azonban nem árt tudnia, hogy minden növénynek eltérőek az igényei. Pontosan ezért mindenképpen célszerű alaposan utánaolvasni annak, hogy a kertjében levő nem fagytűrő, dézsás növényeinek mivel teheti a legjobbat az év utolsó hónapjai alatt.

Akad olyan típus, amelynek elég egy szűrt fényű helység és némi meleg, míg mások az öntözést is igénylik bizonyos időközönként.

Így nem érdemes találomra dönteni, fontos a megfelelő tájékozottság!

Mindenképpen tájékozódjon arról, miként kell a télre felkészítenie növényeit

Mindenképpen tájékozódjon arról, miként kell a télre felkészítenie növényeit

Tudom, hogy aggodalomra adhatnak okot a hideg reggelek és a kabátban töltött esték, viszont ne aggódjon, a növények a nappali felmelegedéssel együtt remekül érzik magukat a kertben, így nem szabad az első hűvössel azonnal bepakolni őket egy védett helyre.

Hiszen olyan finoman tudja cirógatni az ember arcát az őszi napsütés, ezt pedig nem vehetjük el a növényeinktől sem, ez nekik is pontosan ugyanolyan jól esik, mint nekünk.

Amennyiben úgy gondolja, hasznos volt a fenti cikk, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok