Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Miért nem terem a füge?

Az, hogy kertbe ültetett fügebokor nem terem, három-(négy) fő okra vezethető vissza: az első a megporzás hiánya, a második az esetleges téli visszafagyás, a harmadik a „túlbuzgó metszés”, és negyedik ok lehet a túlzott mértékű árnyék is.

Nézzük is meg bővebben az egyes okokat

1. ok: A megporzás hiánya

A mediterrán térségben nyaralva és onnan hazahozva a fügehajtásokat, füge vesszőket, melyeket saját maga gyökereztetett meg és nagy lelkesedéssel nevelte, nem biztos, hogy termést is tud róluk szüretelni. Hogy miért nem? Mert a mediterrán térségben, sok esetben olyan fajták vannak jelen, melyek megporzást igényelnek és a megporzást egy speciális- a fügéhez alkalmazkodott - és annak megporzását végző fügedarázsra is szükség lenne, mely a Kárpát-medencében nincs jelen.

A Földközi-tenger mellől származó fügefajták sok esetben igényelnék ennek a fügedarázsnak a megporzási munkáját, hiszen a füge virágzata nagyon különleges, sok apró pici virágból áll össze, ezek a kis virágok a virágzat belsejében nyílnak ki, melyeket az apró megporzó rovarok, fügedarazsak a virágzatba bebújva poroznak meg és ennek hatására fejlődik ki a füge termése. (A füge megporzását a házi méhek nem tudják elvégezni!)

Vannak azonban olyan fajták, melyeket a hazai kertészeti árudákban is beszerezhet, illetve hazánkban egyes helyeken kivadulva is megtalálhat, de nem igényelnek megporzást, ezek az úgynevezett partenokarp gyümölcsöt nevelő fügefajták, mely azt jelenti, hogy virága megporzás nélkül is nevel gyümölcsöt, igaz magja nem lesz.

A füge ápolása - minden infó egy helyen

2. ok: A téli visszafagyás

A füge valójában kétszer is képes termést hozni egy évben. Az előző évben fejlődött és áttelelt vesszőkön hozza az első terméseket, de ha ezek a vesszők a tél során visszafagynak, akkor az első termések sem tudnak kifejlődni. A téli lehűlés -15°C alatt okoz fagykárosodást. Ez a kár lehet közvetlen és közvetett is. A tavaszi kihajtáskor rögtön szembetűnik, vagy csak később veszi észre, mivel a rügyekben, a termőrügyeben okoz károsodást.

Az eredmény ilyenkor is az, hogy nem terem a fügebokor. Ez ellen úgy védekezhet, hogy már az ültetésnél nagyon gondosan választja meg a bokor helyét.

Mit jelent ez?

Védett fekvésbe ültesse, ahol a téli hideg szeleknek nincs kitéve a bokor, ahol kiegyenlítetteb és enyhébb a hőmérséklet, más fák, bokrok közelébe, vagy oda, ahonnan a hideg levegő tovább tud (lefelé) áramlani. Dombvidéken domboldalba és NE völgybe ültesse. Ezen kívül, érdemes a téli fagy ellen takarni a növényeket, akár szalmatakarással, vagy esetleg nádszövettel körbe-keríteni és lehullott lombot helyezni a gallyak, vesszők közé, hogy a téli fagy ne károsítsa azokat.

A második termés az aktuális évi hajtásokon fejlődik ki, ezek a hajtások a tavaszi fagyokban károsodhatnak olyan mértékben, hogy nem vagy csak nagyon későn kezdik nevelni a terméseit és ezeknek már nincs ideje teljesen kifejlődni és beérni.

3. ok: „A túlbuzgó” metszés

Olykor a túlzásba vitt metszés is okozhat gondokat, ha a füge bokrokat tavasszal úgymond „gondosan” megmetszi, azzal több kárt okozhat, mint hasznot. Mivel a füge a vessző közepén–végén lévő rügyekből hozza a terméseit, így pont a leendő termést távolítja el a metszés során. 

A megoldás: NE vágja vissza az összes vessző végét, inkább néhány, a bokrot sűrítő vesszőt távolítsa el ott, ahol az elágazódik, így a bokrok ugyan szellősebbé válnak, de teremni fognak.

4. ok: Fényhiány

Lehetséges gond lehet a termésnevelés szempontjából a túlzott árnyék is. A füge kifejezetten fényigényes növény, hiszen a mediterrán térségből, a Földközi-tenger mellől származik. Biztosítson számára elegendő napfényt. 

A fent említett okok a legjellemzőbbek, melyek terméshiányt eredményeznek. Ha a fent említettek valamelyike előfordul az Ön esetében és a kedves Kertbarát a leírt módon megszünteti a kiváltó okot, sikert fog elérni és gyümölcsöt tudni szüretelni a fügebokrairól. /C.A./

További érdekes cikkeimet kertész blogomban találja