Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Miért lesz jó választás az Ön kertjében a Húsos som?

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 16. 14:58:39

Amennyiben szeretné élhetővé, gyerekbaráttá, érdekessé varázsolni kertjét, akkor mindenképpen jó választás a Húsos som. A virágzó cserjék közül ez az első, amely a rideg tél után bontogatni kezdi szirmait, ezért a tavasz hírnökének is szokták nevezni. Ez a cserje az első fagyokig dísze lesz kertjének. Tavasszal apró sárgás virágaival lesz éke kertjének, ősszel pedig az ebből fejlődő élénkpiros vagy sárga termés miatt lesz feltűnő bokor.

Virágait tavasszal a méhek, termését ősszel a madarak fogják látogatni, tehát az év minden időszakában lesznek kertvendégei a cserje körül. A som termését aszalva, lekvárként, befőttként, borként, sőt még pálinkaként is fel lehet dolgozni. Nem ajánlott nyersen fogyasztani, mert nagyon kemény illetve a magas C-vitamin tartalma miatt igen savanyú is. Vitamin forrásként ezért jobban meg lehet szerettetni a gyerekekkel például lekvár formájában. Terméseit egyes konyhák az olajbogyó helyettesítésére is szokták használni, ekkor sós-ecetes lében kell elrakni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: som