Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Miért hasznos a magaságyás?

A magas ágyás vagy más néven kiemelt ágyás lényege, hogy fából vagy más anyagból készült kerettel emeljük meg az ültetvényt, egyfajta keretet adva a talajszintből kiemelt kis veteménynek. Ennek a megoldásnak számos előnye vagy a hagyományos megoldásokkal szemben.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a tényeket, amelyek azt bizonyítják, miért hasznos a magaságyás és milyen pozitívumai vannak annak, ha valaki e mellett dönt.

Kevesebb a gond a gyomokkal

Amikor valaki hagyományos módon kertészkedik – legyen szó veteményesről vagy akár virágágyásról – bizony igen komoly részét teszi ki a kertben töltött időnek a gyomok eltávolítása. Egy ilyen magasított megoldás esetén azonban nem kell ezzel ennyit foglalkoznia. A néhány kikelő gyom, amelyek mégis kidugják a fejüket a növényeink mellett, rendszerint néhány mozdulattal eltávolíthatók, ha minden nap odafigyelünk erre.

Ám tény, hogy egy ilyen kis alapterületű ágyásban nem kell órákon át kapálni majd. Vagyis egy nagyon időtakarékos megoldásról beszélünk, hiszen hosszú távon az olyan talajmunkák is, mint az ásás, rotálás és gereblyézés gyakorlatilag csak nagyon ritkán válnak szükségessé a magaságyások mellett. 

Így nem nehéz jó minőségű talajba ültetni

Mivel a magaságyások esetében egy kis alapterületű helyen van szükség jó minőségű talajra, szinte biztosak lehetünk abban, hogy nagy terméshozamra lehet számítani. Hiszen a laza és tápanyagokkal teli alap olyan kellemes közeget biztosít az ágyás lakó számára, amelyet gazdagon meghálálnak majd.

Könnyebb elérni a jó minőségű talajt

A minőségi föld mellett a komposzt, a növényi hulladék és műtrágya tökéletesen alkalmas arra, hogy ideális alapot hozzon létre a növények számára. Ráadásul mivel nincs feltétlenül szükség semmilyen szintetikus módon előállított anyag használatára, bio finomságok teremhetnek a kertben. Még az olyan, pangó vízre érzékeny zöldségek is jól érzik majd itt magukat, mint a sárgarépa, a petrezselyem, a retek vagy a salátafélék. 

Nincs többé hajolgatás

Mivel magasított ágyásokról van szó, nem kell egészen a talajszintig hajolni a kertészkedés során, amely igen nagy előny a hátfájással küszködőknek, de az ezt megelőzni kívánóknak egyaránt. A magasságot a saját igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki, így kényelmesen tudjuk gondozni, ápolni az ültetvényünket.

Víztakarékos

Mivel kis alapterületű, ám magas ágyásokról van szó, sokkal kevesebb vízzel és ritkábban kell öntözni, mint a hagyományos megoldások esetében. A komposzttal jól feltöltött kiemelt ültetvények talaja ugyanis jóval jobban megtartja a vizet és nehezebben szárad ki. Emellett mivel a növényzet összezár, árnyékolják is a talajt. 

A kert adottságainak megfelelően alakíthatjuk az ágyásainkat.

Bár az alap koncepció adott a magaságyások esetében, minden más a kert tulajdonosaira van bízva, vagyis bátran figyelembe vehető ezen ültetvények kialakításánál az udvar adottságai, az ültetni kívánt növények mennyisége és a saját ízlés is. Nem beszélve arról, hogy csodálatos ékei lehetnek ezek az ágyások a kertnek, hiszen esztétikus kialakításuknak hála, akár az előkertben is helyet kaphatnak, remekül feldobják majd a kinti hangulatot. 

Vagyis a magaságyásoknak számos előnye van mint a növények, mint az elvégzendő kerti munkák, mind pedig az esztétika szempontjából. Ezzel a praktikus megoldással azok is bátran belevághatnak az ültetésbe, akiknek jellemzően nincs sok idejük az udvaron ténykedni, ám régóta nagy vágyuk, hogy például saját termesztésű zöldségeikből is kerüljön a család asztalára.

Nem beszélve arról, hogy az időseknek, kismamáknak is nagy segítség, hiszen nem kell egészen a talajszintin hajolni sem a talaj művelésekor, sem pedig a szüret során. Vagyis ezzel a megoldással mindenki csak jól járhat. A növények pedig gazdagon meghálálják majd az efféle gondoskodást.

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérem nyomjon egy Like-ot