Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mi a különbség a konténeres és a szabadgyökerű rózsák között?

Amikor rózsát vásárol, a fajta és a színek mellett döntenie kell abban is, hogy konténeres vagy szabadgyökerű kiszerelésben szeretné megkapni a választott virágokat. Sokan nem tudják, de hatalmas különbség van a két verzió között, hiszen alapjaiban határozza meg azt, mikor lehet elültetni a rózsákat. Lássuk, mit érdemes tudni a különböző kiszerelésekről!

 

 

Mit jelent a szabadgyökerű rózsa?

 

A szabadgyökerű kiszerelés a szó szoros értelmében értendő, vagyis szabadon vannak a gyökerei, nincs elültetve. Pontosan ezért nagyon óvatosan kell szállítani és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni.

 

Elég akár fél nap is ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon a nem megfelelően tárolt szabadgyökerű rózsa, így ha nem tudja azonnal elültetni, miután a kertjébe került, egy-két napig a gyökereket földdel vagy komposzttal lefedve tárolhatja, ám így sem feltétlenül tudja megvédeni az esetleges hajnali fagyok káros hatásaitól.

 

bajazzo_rozsa

 

Érdemes tehát rászánni az időt és minél előbb a megfelelő helyre ültetni a választott növényeket. Ezek a kiszerelésű rózsák ideálisak nagyobb arányú ültetés esetén utcafront felvirágoztatására, parkosításhoz vagy bármilyen olyan területre, ahova legalább nyolc-tíz rózsát szeretne elültetni.

 

 

 

Mit jelent a konténeres rózsa?

 

A konténeres kiszerelés elnevezése szintén magáért beszél, ugyanis ezek a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek az új tulajdonosuk kertjébe.

 

Mivel már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a rózsa „észre sem veszi”, hogy átkerült a konténerből a kertbe. Az év bármely napján ültethetők.

 

Ezeket a rózsákat rendszerint több éven keresztül nevelik az eladás előtt, így sokkal strapabíróbbak, a szállításuk viszont bonyolultabb szabadgyökerű társainál, így ha csak két-három rózsát szeretne a kertjébe ültetni, ez az ideális választás.

 

Ha szeretne többet megtudni a konténeres rózsákról, az alábbi videóból tájékozódhat!

 

 

 

Mikor és hogyan érdemes elültetni a rózsákat?

 

A két kiszerelés között nagyon nagy különbség van az ültetésüket illetően is. A szabadgyökerű rózsákat az ősz második felétől tavaszig, egészen pontosan október 20. és március 20. között fagymentes időszakban lehetséges elültetni.

 

Ha nincs gyakorlata a szabadgyökerű rózsák ültetésében, mindenképpen érdemes segítséget kérnie valakitől. Az ültetőgödröt igyekezzen úgy méretezni, hogy a rózsát belehelyezve a gyökereket elfedje a föld, azonban a törzs ne kerüljön túl mélyre.

 

Gyakorlat híján az első töveket érdemes úgy elültetni, hogy az egyik ember megfelelő helyen tartja a rózsát, míg a másik behelyezi a földet a gödörbe. Fontos úgy visszahelyezni a kiásott földrétegeket, ahogy az eredetileg a talajban volt.

 

A konténeres rózsák esetében egyszerűbb a helyzet, ugyanis a téli heteket és a hatalmas kánikulát kivéve az év bármely napján elültethetők.

 

Az ültetőgödör mélysége jól megsaccolható a műanyag tároló és a földlabda nagyságából, valamint az ültetés is egyszerűbb, mint a szabadgyökerű változat esetében. A kitermelt földet ebben az esetben is érdemes sorrendben visszahelyezni a szintbehozás során.

 

Ha szeretné megtekinteti a szabadgyökerű rózsák ültetési folyamatát a gyakorlatban, tekintse meg az alábbi videót!

 

 

 

Tájékozódjon a megrendeléssel és a szállítással kapcsolatban!

 

A szabadgyökerű rózsák szállításánál nagyon oda kell figyelni a megfelelő tárolásra, hiszen nagyon könnyen megsérülhetnek a növények.

 

A konténeres kiszerelés esetében pedig a súly és a hely szűke okozhat gondot a kiszállításnál. Pontosan azért, hogy épségben a kertjébe érjenek a tövek, mi ideális körülmények között szállítjuk egészen a kertkapuig a megrendelt növényeket.

 

Fontos tudnia, hogy a szabadgyökerű kiszerelésű rózsákat csak az ideális ültetési időszak alatt szállítjuk, így az év bármely napján megrendelheti, eljuttatni Önhöz viszont csak az ideális időintervallumban tudjuk.

 

A webáruház teljes rózsa kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

 

 

 

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

 

További cikkeimet itt találja.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok rózsa