Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Metélőpetrezselyem

Ár:
1.790 Ft

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Metélőpetrezselyem főbb jellemző

 

Jellemzés: A metélőpetrezselyem a gyökér petrezselyemmel ellentétben nem fejleszt látványos, mélyre hatoló gyökérzetet, hanem erőteljes, föld feletti lombozatot nevel. Leveleit és a levélszárat fűszerként alkalmazhatjuk. Jó hidegtűrő képességgel rendelkezik, így már az edzett palántákat korán kiültethetjük.

Hosszú tenyészidejű növény, így főnövényként termesszük. Alacsony termete miatt a zöldségágyások szegélyébe telepítve, nem csak hasznos, hanem látványos zöldségtársításokat hozhatunk létre. Télálló, két éves növény, így egész évben szedhető. A gyökérpetrezselyemhez viszonyítva ízanyagai erőteljesebbek, gazdagabbak.

Magas illóolaj tartalma mellett C-vitamintartalma is jelentős. Felhasználható friss fogyasztásra, de szárított formában is megőrzi aromás illatát. Ételízesítőként a főzés végén adjuk hozzá ételeinkhez, így aromás ízét és vitamintartalmát nem veszíti el. A fordos levelű petrezselyemmel együtt telepítve különleges összhatást érhetünk el.

Talajigény: Szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon ahol más levélzöldség is jól fejlődik ez is megél. Kötött talajokra is telepíthető.

Fényigény: Közepes fényigényű, árnyéktűrő növény, félárnyékba és gyenge árnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény.

Hőigény: Kis hőigényű növény, a hideget jól tűri, -10°C alatt megbarnulnak a levelei, de tőről tavasszal kihajt.

Tápanyagigény: Tápanyagok közül a nitrogénből igényel többet, ami közvetlen hatással van a levélhozamára. A többi levélzöldséghez hasonlóan a magnézium- és a vasigénye is nagy.

Gondozási, ápolási munkák: Kis gondozási igényű növény legfontosabb munkái a gyomlálás, valamint a telepítést követően a rendszeres öntözés és a bőséges terméshozamért a fejtrágyázás. A palánták kiültetése után többször kis adagokban öntözzük a növényeinket, a beállt növények ezután a szárazabb időszakokat könnyebben átvészelik.

Az első betakarításra akkor kerülhet sor, mikor már új leveleit kinevelte és megjelentek az újabb levelek. Egy növényről csak az összes levél felét szedjük le. Több tő telepítésével folyamatosan, friss petrezselymet szedhetünk.

Betegsége, kártevői: Jelentős kártevői kiskerti termesztésben nem ismeretesek

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 15-20 cm
Ajánlott sortáv: 40-50 cm
Ajánlott tőtáv: 20 cm
Kiültetés ideje: Május
Szedhető: Június közepétől (vagy az új levelek megjelenésétől) folyamatosan

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!